Spis treści
Sięgasz po niego w czasie choroby. Czy rosół jest zdrowy?
Rosół zwykle jest gotowany na niedzielę, a także podawany na wielu imprezach lub jedzony na co dzień. Niby taka zwykła i dość prosta do przygotowania zupa, a jednak skrywa w sobie wiele leczniczych właściwości, o których wiedziały już nasze babcie. Rosół często bowiem służy jako lekarstwo na przeziębienie i grypę, a nawet na kaca. Ciepły rosół skutecznie rozgrzewa, łagodzi dreszcze, pomaga się wypocić w czasie gorączki, zawiera też spore ilości witamin z warzyw i wzmacnia odporność.
Gdy czujesz się słabo, coś cię bierze lub masz katar, gorączkę czy kaszel sięgasz po ciepły, rozgrzewający rosół i czujesz, że ci pomaga? Zastanawiasz się, dlaczego tak jest? Angielski TikToker, ekspert ds. żywienia, który w sieci publikuje filmiki dotyczące zdrowotnych właściwości różnych produktów wyjaśnia, dlaczego rosół pomaga wyleczyć przeziębienie i grypę. Podkreśla jednak, że nie każdy rosół ma takie właściwości i zdradza sekret na rosół najkorzystniej wpływający na zdrowie.
Taki rosół pomoże wyleczyć przeziębienie i grypę. TikToker zdradza, w czym tkwi jego sekret
@tonichealth mający prawie 400 tys. obserwujących na TikToku podzielił się swoimi spostrzeżeniami na temat rosołu i jego leczniczych właściwości, które znane są i przekazywane z pokolenia na pokolenie w wielu krajach, nie tylko w Polsce.
– Gdy jesteś chory chcesz się rozgrzać, poczuć się lepiej i wyzdrowieć. Większość z was sięga wtedy po rosół – to absolutny klasyk, ale czy to mit? Czy to prawda? – zastanawia się @tonichealth.
– Prawda jest taka, że kurczak jest naprawdę bogaty w karnozynę, która jest związkiem złożonym z aminokwasów. Jak wykazano, zmniejszają one stres oksydacyjny i objawy infekcji górnych dróg oddechowych. To naprawdę bardzo dobra i zdrowa rzecz – rozwiewa wszelkie wątpliwości.
Karnozyna wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne, zwalcza wolne rodniki i zmniejsza stan zapalny, dzięki czemu opóźnia procesy starzenia i wspiera regenerację organizmu oraz wzmacnia układ immunologiczny. Poprawia także wydolność fizyczną organizmu i usprawnia funkcje poznawcze, ma więc pozytywny wpływ na pamięć i koncentrację.
Ekspert podkreśla jednak, że nie każdy rosół działa w ten sposób. Sekret tkwi w tym, żeby rozgrzewającą zupę zrobić samodzielnie, a nie kupować gotowy produkt w sklepie. Mężczyzna podkreśla, że kupny rosół zawiera zaledwie 6 proc. mięsa z kurczaka, co jest zdecydowanie za małą ilością, aby związki w nim zawarte mogły zadziałać na organizm. Dlatego najlepiej samemu ugotować zupę lub poprosić o to mamę, babcię czy inną najbliższą osobę, gdy jesteśmy chorzy i nie mamy siły na kulinarne wyczyny w kuchni.
TikToker podkreśla jednak, że przygotowanie domowego rosołu wcale nie jest czasochłonne czy specjalnie skomplikowane. Wystarczy gotować na wolnym ogniu mięso i warzywa, aż zmiękną, a mięso będzie odchodzić od kości. Gdy powstanie aromatyczny wywar dodaj do niego przyprawy i makaron i gotowe. Wypróbuj też przepis na smaczny i zdrowy rosół kolagenowy, który pomoże zwalczyć infekcję, poprawi trawienie, wzmocni stawy i zadba o twój młody wygląd.