Spis treści
Witamina D a rozwój chorób autoimmunologicznych
Przyczyną rozwoju wielu chorób [/b]w tym chorób układu krążenia, nowotworów, cukrzycy, przewlekłej choroby nerek, niealkoholowego stłuszczenia wątroby oraz zaburzeń autoimmunologicznych i neurodegeneracyjnych, jest przewlekły stan zapalny o niskim natężeniu.
Czytaj także: Jesienią tej witaminy mamy jak na lekarstwo. Zadbaj o odporność i uzupełnij jej niedobór
Stan zapalny stanowi reakcję obronną układu odpornościowego na czynniki obce, takie jak patogeny (wirusy, bakterie, grzyby), urazy czy promieniowanie. Taka reakcja zapalna zwykle jest nagła i silna, ponieważ organizm chce szybko zneutralizować zagrożenie.
Zobacz również: Ile witaminy D brać na wiosnę? Najnowsze wytyczne polskich ekspertów. Takie dawki zapobiegną niedoborom witaminy D u dzieci i dorosłych
W obecnych czasach jesteśmy jednak narażeni na działanie szkodliwych czynników, które zagrażają nam nie tylko doraźnie, ale stale. To między innymi stres, niezdrowa dieta, brak ruchu, przebywanie w zamkniętych pomieszczeniach, czynne lub bierne palenie. Do rozwoju przewlekłego stanu zapalnego o niskiej intensywności mogą doprowadzić takie właśnie stale utrzymujące się, niekorzystne dla organizmu warunki. Jednak przedłużające się zapalenie po jakimś czasie przyczynia się do wystąpienia chorób metabolicznych czy autoimmunologicznych.
Zobacz również: To wrogowie witaminy D. Nie przyjmuj jej w ten sposób, bo nie będzie działać
Do wykrycia stanu zapalnego w organizmie służy głównie badanie CRP, czyli białka c-reaktywnego. Okazuje się, że podwyższenie CRP jest powiązane z obniżonym poziomem witaminy D we krwi. Z badania naukowców z Australii wynika, że niedobór witaminy D prowadzi do wyższych poziomów biomarkerów stanu zapalnego. Sugeruje to, że zwiększenie poziomu witaminy D u pacjentów z niedoborem może obniżyć ryzyko lub zmniejszyć nasilenie przewlekłych chorób autoimmunologicznych.
Nie każda witamina D wzmacnia odporność. Wybieraj formę D3, nie D2!
Witamina D to ważny składnik, który wpływa na prawidłową budowę kości oraz wzmacnia funkcjonowanie układu immunologicznego. Czy każda witamina D wspiera odporność? Niestety nie! Naukowcy z Wielkiej Br...
Niedobory witaminy D zwiększają stan zapalny w organizmie
W badaniu naukowcy przeanalizowali dane 294 970 osób pochodzące z brytyjskiego Biobanku. Wzięli oni pod uwagę stężenie witaminy D i białka CRP w surowicy krwi oraz informacje na temat zdrowia i stylu życia uczestników. 11,7 proc. badanych miało niedobory witaminy D, której poziom u nich był niższy niż 25 nmol/l.
Okazało się, że tylko te osoby, u których stwierdzono niedobór witaminy D, mają również podwyższony poziom CRP. Badacze odkryli również, że zwiększenie poziomu witaminy D u pacjentów z niedoborem może pomóc złagodzić nasilenie stanu zapalnego.
Ta obserwacja potwierdziła wcześniejsze doniesienia naukowe z badania przeprowadzonego w 2018 roku, że suplementacja witaminy D może zmniejszyć stan zapalny niskiego stopnia i potencjalnie również ryzyko chorób z nim związanych.
Naukowcy stwierdzili, że witamina D hamuje produkcję cytokin, które inicjują stan zapalny w czasie zagrożenia patogenami. Jednocześnie zwiększa wytwarzanie cytokiny przeciwzapalnej IL-10, wygaszającej reakcję zapalną organizmu. Wyniki badania sugerują, że zwiększenie poziomu witaminy D może zredukować przewlekły stan zapalny, ale tylko u osób z jej niedoborem.
Zobacz również: Masz niski poziom witaminy D? Może to sprzyjać osłabieniu pamięci
To badanie krwi zrobisz już za kilkanaście złotych. Może wskazać na poważne problemy
CRP to wskaźnik stanu zapalnego w organizmie, którego badanie wykonuje się powszechnie z krwi. Skrót ten oznacza białko C-reaktywne czy też białko ostrej fazy zapalenia. Wysokie CRP występuje przy inf...
Jaki poziom witaminy D jest prawidłowy, a kiedy mamy jej niedobór?
Witamina D jest wytwarzana w skórze pod wpływem promieniowania ultrafioletowego. Jednak ze względu na klimat i niedobór słońca, którego ilość jest niewystarczająca w ciągu całego roku, większość z nas ma jej niedobory. Największa ilość promieni słonecznych dociera bowiem do nas tylko przez 6 miesięcy, czyli od początku kwietnia do końca września. Jednak nawet w tym czasie organizm zwykle nie wytwarza jej wystarczających ilości, ponieważ w czasie największego nasłonecznienia, czyli między godziną 11 a 15, przebywamy głównie w pomieszczeniach. Natomiast będąc na zewnątrz, a nawet opalając się, chronimy się kremami z filtrem, które blokują promienie UV. Więcej na temat opalania znajdziesz w artykule: Opalenizna – jak uniknąć poparzenia od słońca.
Pokarmowym źródłem witaminy D są tłuste ryby morskie, takie jak łosoś, makrela czy sardynki, a czasem tez jajka i mięso. Inne produkty są często wzbogacane syntetyczną witaminą D, jak np. płatki śniadaniowe. Jednak zwykle nie zjadamy tych produktów w wystarczających ilościach.
O tym, czy mamy niedobór witaminy D i potrzebujemy suplementacji, możemy dowiedzieć się, wykonując badanie określające jej stężenie we krwi. Prawidłowy poziom witaminy D u osoby dorosłej wynosi 30-50 ng/ml (nanogramów na mililitr) (75–125 nmol/l), natomiast niedobór to stężenie poniżej 20-30 ng/ml (50–75 nmol/l). W badaniu przeprowadzonym przez naukowców z Australii niedobór witaminy D został powiązany z rozwojem przewlekłego stanu zapalnego i chorób z autoagresji.
Oto najczęstsze choroby autoimmunologiczne. Jakie objawy daje Hashimoto i RZS?
Układ odpornościowy, nazwany również układem immunologicznym, odpowiada m.in. za ochronę organizmu przed szkodliwym wpływem czynników zewnętrznych. Niekiedy jednak dochodzi do sytuacji, w której syste...
Czym są choroby autoimmunologiczne?
Choroby autoimmunologiczne to choroby powstające na skutek nieprawidłowej reakcji układu odpornościowego, który zaczyna wytwarzać przeciwciała skierowane nie przeciwko patogenom, ale własnym komórkom, które uznaje za wrogie i próbuje je zwalczyć.
W konsekwencji takiego stanu rozwijają się choroby z autoagresji, atakujące poszczególne narządy i układy w ciele, m.in.:
- tarczyca – choroba Hashimoto, choroba Gravesa-Basedowa,
- ośrodkowy układ nerwowy – stwardnienie rozsiane,
- przewód pokarmowy – choroba Leśniowskiego-Crohna, celiakia, cukrzyca typu 1, wrzodziejące zapalenie jelita grubego,
- układowe – toczeń rumieniowaty układowy, łuszczyca,
- nadnercza – choroba Addisona,
- tkanka łączna – reumatoidalne zapalenie stawów, łuszczycowe zapalenie stawów, układowe zapalenie naczyń krwionośnych,
- skóra – atopowe zapalenie skóry, reakcje alergiczne.
Naukowcy z Australii stwierdzili, że potrzebne jest przeprowadzenie dokładniejszych badań na poziomie molekularnym, komórkowym i tkankowym, biorących pod uwagę inne markery niż wyłącznie CRP. Pozwoli to zrozumieć w jaki sposób poziom witaminy D jest powiązany z występowaniem chorób autoimmunologicznych.
Witamina D nie wzmacnia kości u zdrowych osób
Witamina D to składnik o kluczowym znaczeniu dla odporności i wchłaniania wapnia, a ten zapewnia mocny kościec. Przy niedoborach wit. D wskazana jest jej suplementacja, by zapobiegać złamaniom. U zdro...
Źródła:
Vitamin D deficiency and C-reactive protein: a bidirectional Mendelian randomization study International Journal of Epidemiology
Emerging Evidence of Thresholds for Beneficial Effects from Vitamin D Supplementation Nutrients