Spis treści
Placki z jabłkami mogą być zdrowe i odżywcze
Placki z jabłkami kojarzą się z wysokokaloryczną potrawą, której dbając o zdrowe i szczupłą sylwetkę, należy bezwzględnie unikać. I pewnie tak jest, jeśli przygotujemy je w tradycyjny babciny sposób, nie oszczędzając cukru, białej mąki i oleju na patelnię, a także zjadając ich pokaźną porcję.
Warto wiedzieć, że szykując placki z jabłkami, można pozamieniać niektóre składniki na zdrowsze, co pozwoli dopasować ich skład, a także kaloryczność do indywidualnych potrzeb. Ponadto, zamiast smażyć na tłuszczu, można przygotować je bez oleju na teflonowej patelni lub upiec w piekarniku. Mają wtedy o wiele mniej kalorii! Poniżej przedstawiamy kilka rad, dzięki którym placki będą mniej kaloryczne i zdrowsze:
- zamiast mąki pszennej oczyszczonej tzw. „białej mąki” dodaj mąkę pełnoziarnistą, owsianą lub migdałową,
- zamiast cukru dodaj jego zamiennik lub naturalny słodzik np. ksylitol, erytrytol, miód lub stewię,
- zamiast cukru pudru do posypania lub słodkiej śmietanki do polania dodaj jogurt naturalny wymieszany z odrobiną miodu lub mus owocowy,
- zamiast dżemu z dużą zawartością cukru – mus owocowy lub świeże owoce.
Dowiedz się więcej: Sprawdź prosty przepis na racuchy z jabłkami
Przepisy na placki z jabłkami w wersji fit, bezglutenowej i wegańskiej
Placki z jabłkami można przygotować w kilku wersjach. Przestawiamy zdecydowanie najlepsze przepisy na placki z jabłkami dla każdego! W galerii poniżej znajdują się receptury na tradycyjne racuchy z jabłkami na drożdżach, aromatyczne placuszki dla dbających o sylwetkę i tych, którzy powinni unikać mleka i jajek. Z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie!
Proste przepisy na placki z jabłkami
RADA: Wiadomo, że dwie gospodynie robiąc z tego samego przepisu, uzyskają nieco inny efekt. Dlatego, jeśli ciasto okaże się zbyt rzadkie – dodaj odrobinę mąki, jeśli zbyt gęste rozwodnij je mlekiem. Powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.