Ziemniaki są w diecie chyba większości z nas. To jeden z podstawowych dodatków do obiadu. To właśnie z ziemniaków powstają podstawowe przekąski jak frytki czy chipsy.
Ziemniaki to doskonałe źródło energii, białka, witamin i składników mineralnych. Ziemniaki powinny spożywać osoby borykające się z anemią. Warzywa dostarczają bowiem organizmowi żelaza i wielu witamin, w tym wspomagającą odporność witaminę C oraz witaminy z grupy B, witaminę A i PP.
Na korzyść ziemniaków przemawia nie tylko smak, ale i ich cena. To jedno z tańszych warzyw, które można podać na wiele sposobów. Oczywiście najlepsze będą ziemniaki gotowane, w wodzie lub na parze.
Te osoby nie powinny jeść ziemniaków. Takie są skutki jedzenia tego warzywa
Ziemniaki mimo wielu plusów nie są wskazane wszystkim. Jest kilka grup osób, które nie powinny jeść ziemniaków, a z pewnością powinny je ograniczyć:
Powszechnie powtarzany mit brzmi, że ziemniaki tuczą. A to nieprawda. Warzywo to jest niskokaloryczne, jeśli podamy je w odpowiedniej formie. Ich spożywanie może nawet pomóc w odchudzaniu.