Spis treści
Picie herbaty a zachorowalność na raka pęcherza moczowego
Naukowcy od lat szukają dowodu na potwierdzenia związku między spożyciem herbaty i zachorowalnością na raka pęcherza moczowego. Jednak wyniki dotychczasowych badań były ze sobą sprzeczne, co nie uniemożliwiało wyciagnięcie jednoznacznych wniosków.
Dlatego międzynarodowa grupa badaczy dokonała analizy zbiorczej i porównała dane zebrane od 532 949 uczestników pochodzących z Danii, Francji, Niemiec, Włoch, Hiszpanii, Szwecji, Holandii, Wielkiej Brytanii, Stanów Zjednoczonych i Japonii.
Wśród uczestników badania 67,8 proc. stanowiły kobiety, a średni wiek wynosił 52,5 lat. Oprócz danych geograficznych i cech projektu, pod uwagę brano cechy badanych, takie jak: wiek, płeć i pochodzenie etniczne, charakterystykę choroby, status palenia (czas palenia i liczbę wypalanych papierosów) oraz pomiary dietetyczne.
Spożycie herbaty zdefiniowano jako przyjmowanie napojów na bazie liści herbaty chińskiej (Camellia sinensis) wszystkich rodzajów, ale z wyłączeniem herbatek ziołowych, owocowych i podobnych naparów. W okresie prowadzonych obserwacji (mediana 11,44 lat) wykryto 2915 przypadków raka pęcherza moczowego.
U osób, które wypijały najmniejsze ilości herbaty dziennie, ryzyko rozwoju raka pęcherza było mniejsze o 13 proc., przy średnim spożyciu rak rozwijał się o 14 proc. rzadziej, a przy wysokim – o 16 procent rzadziej. Wszystkie poziomy spożycia herbaty pomagały więc chronić pęcherz moczowy przed rozwojem nowotworów, jednak tylko wśród mężczyzn oraz obecnych i byłych palaczy, podczas gdy u kobiet i osób, które nigdy nie paliły, takiego związku nie wykazano. Ustalono również, że ryzyko rozwoju raka pęcherza moczowego maleje już przy dodaniu do diety porcji zaledwie 100 ml herbaty dziennie, co odpowiada małej filiżance.
Autorzy badania podkreślają jednak, że w związku z niespójnością wyników dla mężczyzn i kobiet oraz osób nigdy nie palących, potrzebne są dalsze analizy. Pomoże to lepiej zbadać przyczynowość i mechanizm interakcji między spożyciem herbaty a płcią oraz używaniem wyrobów tytoniowych.
Dowiedz się więcej:
Jak często występuje rak pęcherza moczowego?
Rak pęcherza moczowego jest nowotworem występującym powszechnie na całym świecie, odpowiadającym za 200 tys. zgonów każdego roku. Częściej chorują na niego mężczyźni, a najwyższy wskaźnik zapadalności na niego obserwuje się w Europie i Ameryce Północnej.
Jako czynniki ryzyka związane z prawdopodobieństwem wystąpienia raka pęcherza moczowego wymienia się: narażenie genetyczne (odpowiada za 7 proc. zachorowań), czynniki środowiskowe, a przede wszystkim palenie tytoniu, które jest zdecydowanie najważniejszą przyczyną rozwoju choroby.
Inne ważne czynniki ryzyka, zidentyfikowane w projekcie Continuous Update Project (CUP) Światowego Funduszu Badań nad Rakiem (WCRF) obejmują: starszy wiek, płeć męską, narażenie na benzen i aminy aromatyczne, obecność arsenu w wodzie pitnej i żywności oraz przewlekłe infekcje, takie jak schistosomatoza.
Właściwości zdrowotne herbaty
Napar herbaty jest jednym z najczęściej spożywanych napojów na świecie. Jak podają autorzy artykułu opublikowanego na łamach „Clinical Nutrition”, spożywanie herbaty wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem rozwoju:
- chorób sercowo-naczyniowych,
- raka jamy ustnej,
- udaru mózgu,
- zespołu metabolicznego,
- otyłości.
Za prozdrowotne działanie herbaty odpowiadają m.in. polifenole takie jak katechiny, które są w głównej mierze odpowiedzialne za antyoksydacyjne i przeciwzapalne właściwości napoju.
Zobacz także:
Źródło: Tea consumption and risk of bladder cancer in the Bladder Cancer Epidemiology and Nutritional Determinants (BLEND) Study: Pooled analysis of 12 international cohort studies Clinical Nutrition