Spis treści
Picie herbaty a zachorowalność na raka pęcherza moczowego
Naukowcy od lat szukają dowodu na potwierdzenia związku między spożyciem herbaty i zachorowalnością na raka pęcherza moczowego. Jednak wyniki dotychczasowych badań były ze sobą sprzeczne, co nie uniemożliwiało wyciagnięcie jednoznacznych wniosków.
Dlatego międzynarodowa grupa badaczy dokonała analizy zbiorczej i porównała dane zebrane od 532 949 uczestników pochodzących z Danii, Francji, Niemiec, Włoch, Hiszpanii, Szwecji, Holandii, Wielkiej Brytanii, Stanów Zjednoczonych i Japonii.
Wśród uczestników badania 67,8 proc. stanowiły kobiety, a średni wiek wynosił 52,5 lat. Oprócz danych geograficznych i cech projektu, pod uwagę brano cechy badanych, takie jak: wiek, płeć i pochodzenie etniczne, charakterystykę choroby, status palenia (czas palenia i liczbę wypalanych papierosów) oraz pomiary dietetyczne.
Spożycie herbaty zdefiniowano jako przyjmowanie napojów na bazie liści herbaty chińskiej (Camellia sinensis) wszystkich rodzajów, ale z wyłączeniem herbatek ziołowych, owocowych i podobnych naparów. W okresie prowadzonych obserwacji (mediana 11,44 lat) wykryto 2915 przypadków raka pęcherza moczowego.