Spis treści
Herbata ze świerku na przeziębienie i kaszel. Jakie są właściwości świerku?
Świerk pospolity (Picea abies) należy do rodziny sosnowatych – Pinaceae. Świerki są powszechne w polskich lasach, a także często sadzone w ogródkach. Świerk jest również wykorzystywany jako choinka bożonarodzeniowa i zdobi nasze domy w czasie świąt. Warto więc wykorzystać również jego igły lub gałązki do przyrządzenia z nich smacznej, rozgrzewającej i leczniczej herbaty świerkowej.
Igły i gałązki świerku zawierają olejek świerkowy, żywicę bogatą w kwas abietynowy, prowitaminę A, witaminę C, flawonoidy, seskwiterpeny, glikozydy fenolowe, fenolokwasy, kwas bursztynowy, kwas jabłkowy, kwas fumarowy, kwas szikimowy, alkohole cukrowe, cukry, fitosteryny.
Napar ze świerku jest szczególnie wskazany w czasie infekcji, ponieważ zawiera duże ilości witaminy C i flawonoidów. Te składniki wspierają odporność i łagodzą objawy przeziębienia. Poza tym napar ze świerku:
- działa początkowo wykrztuśnie, a następnie osusza drogi oddechowe,
- rozrzedza gęstą wydzielinę zalegającą w drogach oddechowych i ułatwia jej odprowadzanie,
- rozkurcza mięśnie gładkie tchawicy i oskrzeli, dzięki czemu ułatwia oddychanie,
- wspomaga trawienie, ponieważ pobudza wydzielanie soków trawiennych,
- działa przeciwzapalnie na błonę śluzową przewodu pokarmowego,
- działa napotnie, dzięki czemu ułatwia detoksykację oraz wspomaga łagodzenie gorączki,
- hamuje rozwój grzybów i bakterii w przewodzie pokarmowym i układzie oddechowym,
- działa moczopędnie.
Jak zrobić herbatę ze świerku? Wypróbuj prosty przepis
Napar ze świerku najlepiej jest przygotować z igliwia lub gałązek świerkowych zbieranych od grudnia do marca, a więc okres świąt Bożego Narodzenia jest idealnym czasem na pozyskiwanie surowca do herbatki. Warto więc na bożonarodzeniową choinkę wybrać właśnie świerk, aby cieszyć się nie tylko jego pięknym wyglądem i zapachem, ale też móc korzystać z jego cennych prozdrowotnych właściwości w czasie przeziębienia czy kaszlu.
Jednak igły i gałązki na herbatkę i nalewkę można zbierać przez cały rok, a pędy zbierane wczesną wiosną mają najwięcej żywicy i witaminy C.
Do przyrządzenia herbaty ze świerku potrzebujemy tylko 2 składników:
- 2 szklanki wody,
- 2 łyżki igieł lub gałązek świerku.
Jak przygotować herbatę świerkową?
- Igły lub gałązki świerku rozgnieść, żeby puściły sok.
- Zalać wrzącą wodą i zaparzać pod przykryciem przez 10 minut.
- Można również przyrządzić odwar, zalewając świerkowe igliwie lub gałązki wodą i gotując przez 5-10 minut pod przykryciem. Następnie odstawić na ok. 20 minut.
- Przecedzić i pić 3-4 razy dziennie po 1 szklance wywaru, najlepiej z miodem. Można dodać plasterek cytryny.