Spis treści
Właściwości zdrowotne herbaty
Herbata ceniona jest jako źródło przeciwutleniaczy i związków, mogących zmniejszyć stan zapalny w organizmie. To właśnie szeroki wachlarz antyoksydantów odpowiada za większość jej zdrowotnych właściwości. Dzięki ich obecności, herbata wspomaga nasz organizm na różnych polach, m.in.:
- wspomaga pracę serca, dzięki zawartości flawonoidów,
- zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych, dzięki zawartości grupy polifenoli – naturalnych związków chemicznych wykazujących działanie przeciwutleniające,
- wpływa pozytywnie na pracę jelit – polifenole znajdujące się w czarnej herbacie wspomagają także wzrost dobrych bakterii, hamując jednocześnie rozwój złych bakterii w jelitach,
- może obniżyć poziom „złego” cholesterolu (LDL) – eksperci udowodnili zależność między piciem naparu z czarnej herbaty, a obniżeniem poziomu LDL,
- zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru – badanie potwierdzają, że picie czarnej herbaty (4 lub więcej filiżanek dziennie) zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru o 32 proc.
Dowiedz się więcej:
Herbata z cytryną – zdrowa czy nie?
Herbata pita z dodatkiem cytryny lub soku z cytryny to jeden z domowych sposobów na walkę z przeziębieniem. Dodatek cytryny wzbogaca napar o cenne witaminy, które wspomagają organizm w zwalczeniu infekcji. Powstało jednak wiele mitów dotyczących dodawania tego cytrusa do herbacianego naparu. Połączenie herbaty z cytryną rzeczywiście może być szkodliwe, ale tylko w określnych warunkach.
Herbata, wzrastając na ziemiach bogatych w aluminium (glin), magazynuje ten pierwiastek w liściach. Jest on groźny dla człowieka, ponieważ może prowadzić do upośledzenia ośrodkowego układu nerwowego. Na szczęście glin nie jest rozpuszczalny w wodzie, dlatego picie herbaty jest bezpieczne. Śladowe resztki pierwiastka, przenikające do naszego organizmu, są wydalane z moczem.
Jednak dodanie cytryny do herbaty, w której znajdują się fusy, może doprowadzić do wystąpienia niepożądanych reakcji. W kwaśnym środowisku aluminium tworzy związki przyswajalne przez ludzki organizm, w tym cytrynian glinu. Jego nadmiar w organizmie może prowadzić do schorzeń otępiennych np. choroby Alzheimera.
Zobacz także: Folia aluminiowa w kuchni – jak używać jej w bezpieczny sposób?
Jak prawidłowo przygotować herbatę z cytryną?
Herbatę można pić bezpiecznie. Niepożądanych interakcji zachodzących w procesie przygotowywania naparu z cytryną, można uniknąć stosując się do trzech zasad:
- dodawaj cytrynę do naparu po usunięciu z niej fusów lub torebki z herbatą,
- zakwaszaj napar po przestudzeniu go do temp. 45 stopni Celsjusza,
- kupuj dobrej jakości herbaty, przygotowane ze świeżych liści o niższej zawartości glinu.
Eksperci podkreślają, że picie herbaty z cytryną, jest bezpieczne dla zdrowia, a prozdrowotne właściwości herbaty są wyższe niż niebezpieczeństwo przedawkowania glinu, w trakcie jej spożywania.
Zobacz także: Cytryna jako podstawa nalewki. Jak działa cytrynówka i jak przygotować ten leczniczy trunek?