Herbata z cytryną może być szkodliwa! Sprawdź, jak ją zaparzyć, żeby była zdrowa. Poznaj fakty i mity o tym naparze

Marta Siesicka-Osiak
Marta Siesicka-Osiak
Herbata z dodatkiem cytryny nie tylko pomaga w zwalczaniu infekcji, ale przyspiesza także proces odtruwania organizmu.
Herbata z dodatkiem cytryny nie tylko pomaga w zwalczaniu infekcji, ale przyspiesza także proces odtruwania organizmu. Anna Pou / Pexels
Udostępnij:
Herbata z cytryną to napój, po który szczególnie chętnie sięgamy jesienią. Uważamy ją za domowy sposób zwalczania infekcji. I słusznie! Jednak wokół dodawania cytryny do herbaty krążą mity. Mówi się m.in. o szkodliwości takiego połączenia, ze względu na pojawiające się wówczas związki aluminium. Sprawdź, czy herbata z cytryną naprawdę może źle wpłynąć na organizm? Czy możesz pić ją bez wyrzutów sumienia?

Spis treści

Właściwości zdrowotne herbaty

Herbata ceniona jest jako źródło przeciwutleniaczy i związków, mogących zmniejszyć stan zapalny w organizmie. To właśnie szeroki wachlarz antyoksydantów odpowiada za większość jej zdrowotnych właściwości. Dzięki ich obecności, herbata wspomaga nasz organizm na różnych polach, m.in.:

  • wspomaga pracę serca, dzięki zawartości flawonoidów,
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych, dzięki zawartości grupy polifenoli – naturalnych związków chemicznych wykazujących działanie przeciwutleniające,
  • wpływa pozytywnie na pracę jelit – polifenole znajdujące się w czarnej herbacie wspomagają także wzrost dobrych bakterii, hamując jednocześnie rozwój złych bakterii w jelitach,
  • może obniżyć poziom „złego” cholesterolu (LDL) – eksperci udowodnili zależność między piciem naparu z czarnej herbaty, a obniżeniem poziomu LDL,
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru – badanie potwierdzają, że picie czarnej herbaty (4 lub więcej filiżanek dziennie) zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru o 32 proc.

Dowiedz się więcej:

Herbata z cytryną – zdrowa czy nie?

Herbata pita z dodatkiem cytryny lub soku z cytryny to jeden z domowych sposobów na walkę z przeziębieniem. Dodatek cytryny wzbogaca napar o cenne witaminy, które wspomagają organizm w zwalczeniu infekcji. Powstało jednak wiele mitów dotyczących dodawania tego cytrusa do herbacianego naparu. Połączenie herbaty z cytryną rzeczywiście może być szkodliwe, ale tylko w określnych warunkach.

Herbata, wzrastając na ziemiach bogatych w aluminium (glin), magazynuje ten pierwiastek w liściach. Jest on groźny dla człowieka, ponieważ może prowadzić do upośledzenia ośrodkowego układu nerwowego. Na szczęście glin nie jest rozpuszczalny w wodzie, dlatego picie herbaty jest bezpieczne. Śladowe resztki pierwiastka, przenikające do naszego organizmu, są wydalane z moczem.

Jednak dodanie cytryny do herbaty, w której znajdują się fusy, może doprowadzić do wystąpienia niepożądanych reakcji. W kwaśnym środowisku aluminium tworzy związki przyswajalne przez ludzki organizm, w tym cytrynian glinu. Jego nadmiar w organizmie może prowadzić do schorzeń otępiennych np. choroby Alzhaimera.

Zobacz także:

Kawa charakteryzuje się działaniem stymulującym, a do tego poprawia pamięć i koncentrację, a także wspiera funkcjonowanie naszego organizmu. Niestety jej nadmiar może podrażnić żołądek i negatywnie wpłynąć na pracę serca. Z tego powodu warto sięgnąć po znacznie zdrowsze zamienniki kawy. Zobacz, jak skutecznie postawić się na nogi!

Co zamiast kawy? 10 zdrowszych i smacznych zamienników kawy!

Jak prawidłowo przygotować herbatę z cytryną?

Herbatę można pić bezpiecznie. Niepożądanych interakcji zachodzących w procesie przygotowywania naparu z cytryną, można uniknąć stosując się do trzech zasad:

  • dodawaj cytrynę do naparu po usunięciu z niej fusów lub torebki z herbatą,
  • zakwaszaj napar po przestudzeniu go do temp. 45 stopni Celsjusza,
  • kupuj dobrej jakości herbaty, przygotowane ze świeżych liści o niższej zawartości glinu.

Eksperci podkreślają, że picie herbaty z cytryną, jest bezpieczne dla zdrowia, a prozdrowotne właściwości herbaty są wyższe niż niebezpieczeństwo przedawkowania glinu, w trakcie jej spożywania.

ZOBACZ: Zegar herbaciany. Jakie ziółko rano, a jakie wieczorem?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Koniec stanu epidemii w Polsce

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość
Mocna czarna herbata powoduje osad na zębach, więc piję ją max raz dziennie, a tak to cisowianka, ewentualnie małe espresso na pobudzenie. Tyle płaciłam za wybielanie zębów to teraz szkoda mi zaprzepaścić efektu :)
Przejdź na stronę główną Strona Zdrowia
Dodaj ogłoszenie