Spis treści
Czym jest niebieska herbata i jak smakuje?
Niebieska herbata (ang. blue butterfly pea tea) to właściwie herbatka z rośliny o nazwie klitoria ternateńska (łac. Clitoria ternatea), nazywanej również groszkiem motylkowym (stąd jej angielska nazwa). Jest to gatunek tropikalnej rośliny należący do rodziny bobowatych, motylkowatych (Fabaceae). Klitoria pochodzi z Azji, ale występuje również w Afryce, Australii i obu Amerykach. Jest ona byliną, czyli rośliną wieloletnią, a wyróżniają ją kwiaty o wyrazistej niebieskiej barwie. Dlatego roślina w klimacie tropikalnym jest wykorzystywana jako ozdobna.
Kwiaty klitorii ternateńskiej po wysuszeniu i zaparzeniu dają charakterystyczny turkusowo-błękitny napar, natomiast po zmianie pH na kwasowe np. poprzez dodanie kilku kropli soku z cytryny, herbata nabiera różowo-fioletowej barwy. Kolor kwiatów jest tak intensywny, że w krajach azjatyckich stosuje się je również do barwienia potraw, napojów, a nawet tkanin. Niebieska herbata ma delikatny smak, który określany jest jako połączenie smaku herbaty zielonej i czerwonej, lekko ziemisty i drzewny.
Jednak groszek motylkowy to nie tylko piękne kwiaty, z których można uzyskać efektownie wyglądający napar, ale też roślina posiadająca wiele właściwości leczniczych, które wykorzystywane są w medycynie ajurwedyjskiej już od kilku tysięcy lat.
Znasz najzdrowszą herbatę? Ten rodzaj zapewnia turbo spalanie tłuszczu
Ten zielony proszek to matcha – japońska sproszkowana herbata, ceniona za niezwykły smak i działanie zdrowotne. Zawiera nawet 137 razy więcej antyoksydantów niż powszechnie dostępne typy zielonej herb...
Właściwości lecznicze niebieskiej herbaty znane są od tysięcy lat
W tradycji ajurwedyjskiej niebieska herbata wykorzystywana była jako środek antystresowy, przeciwdepresyjny, usprawniający pracę mózgu i jego funkcje poznawcze takie jak pamięć, koncentracja, zdolność uczenia się. Współczesne badania naukowe potwierdziły te i wiele innych przypisywanych klitorii od tysięcy lat właściwości leczniczych.
Sprawdź także: Czy kombucha jest zdrowa? Grzyb herbaciany ma niezwykłe właściwości, ale może być też szkodliwy. Wypróbuj przepis na kombuchę do picia
Niebieska herbata zawdzięcza je obecności składników takich jak antocyjany i flawonoidy (delfinidyna, kaempferol, kwercetyna, mirycetyna, ternatyny), laktony (aparajityna), fitosterole, antatoksyna, fenolokwasy (kwas taninowy, p-kumarowy), katechina, wielocukry. Niebieski kolor kwiatów groszku motylkowego jest wynikiem działania różnych antocyjanów, a przede wszystkim ternatyn, które zostały po raz pierwszy wyizolowane z tej rośliny w 1985 roku.
Właściwości niebieskiej herbaty:
- antystresowe,
- przeciwdepresyjne,
- przeciwlękowe,
- przeciwdrgawkowe,
- przeciwbakteryjne,
- przeciwgorączkowe,
- przeciwzapalne,
- przeciwbólowe,
- moczopędne,
- miejscowo znieczulające,
- przeciwcukrzycowe,
- hamujące agregację (sklejanie się) płytek krwi,
- rozkurczowe,
- relaksujące,
- wzmacniające pamięć i koncentrację, ułatwiające uczenie się.
Czy zielona herbata może być szkodliwa? Sprawdź nowe odkrycia
Zielona herbata jest uznawana za jeden z najzdrowszych produktów, tymczasem nowe badania nad jej składnikami całkowicie przeczą wcześniejszym ustaleniom. Zawarte w niej polifenole takie jak EGCG wcale...
Niebieska herbata na depresję, wzrok i odchudzanie – niezwykłe działanie butterfly pea tea
Niezwykły kolor niebieska herbata zawdzięcza wysokiej zawartości antocyjanów, w tym głównie ternatyn, które są nie tylko naturalnymi barwnikami, ale też silnymi przeciwutleniaczami. Dzięki temu niebieska herbata wykazuje szereg właściwości leczniczych, które korzystnie wpływają na działanie całego organizmu:
- poprawia pracę mózgu, badania na zwierzętach wykazały wzrost stężenia acetylocholiny w hipokampie, co wpływa pozytywnie na pamięć, koncentrację i zdolność uczenia się,
- usuwa objawy zmęczenia, znużenia, bezsilności,
- obniża ciśnienie krwi,
- przyspiesza metabolizm, dzięki czemu wspomaga odchudzanie,
- usprawnia pracę wątroby,
- działa pozytywnie na układ krążenia,
- obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi,
- spowalnia procesy starzenia się i zmniejsza widoczność zmarszczek, dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy likwidujących wolne rodniki,
- poprawia wzrok i ostrość widzenia, zwłaszcza po zmroku,
- wspomaga trawienie, działa rozkurczowo, dzięki czemu rozluźnia mięśnie żołądka i łagodzi ból brzucha.
Kawa i herbata ochronią twój mózg przed demencją i udarem!
Amatorów picia kawy lub herbaty ucieszą najnowsze doniesienia naukowe. Z brytyjskich badań wynika, że picie kawy i herbaty korzystnie wpływa na funkcjonowanie mózgu i znacznie zmniejsza ryzyko demencj...
Jak parzyć niebieską herbatę i kto nie powinien jej spożywać?
Aby uzyskać intensywnie niebieski kolor herbaty butterfly pea należy 1-2 łyżki suszonych kwiatów zalać 1 szklanką (250 ml) wrzącej wody o temperaturze 90-100 st. C i parzyć przez ok. 3 minuty. Niebieską herbatę można pić na ciepło lub na zimno.
Jej kolor zależy od pH naparu, gdy jest zasadowy, ma ona barwę turkusowo-błękitną lub ciemnoniebieską, natomiast, gdy zmienimy go na kwaśny, dodając odrobinę soku z cytryny lub kwasu askorbinowego nabierze barwy fioletu i różu. Naparem można barwić ryż, lody, ciasta, desery, koktajle i inne produkty spożywcze. A także zrobić pyszną, niebieską bubble tea.
Niebieską herbatę bezpiecznie mogą spożywać niemal wszyscy, a nie jest ona polecana jedynie w przypadku osób uczulonych na groszek motylkowy, u których może wystąpić reakcja alergiczna. Nie powinny po nią sięgać także osoby cierpiące na:
- niskie ciśnienie krwi,
- anemię (niedokrwistość),
- zaburzenia krzepnięcia krwi.
Natomiast kobiety w ciąży i karmiące piersią przed zastosowaniem niebieskiej herbaty powinny zasięgnąć porady lekarza ginekologa.
- Butterfly Pea (Clitoria ternatea) PubMed Central
- Clitoria ternatea Linne jako antidepressivum i nootropicum Medycyna dawna i współczesna, dr Henryk Różański