Napar z mniszka lekarskiego to tradycyjny środek na odporność. Wspiera również pracę wątroby i nerek. Sprawdź przepis na herbatkę z mniszka

Agata Siemiaszko
Agata Siemiaszko
Napar z mniszka lekarskiego najlepiej przygotować z młodych kwiatów, ponieważ im starsze ziele, tym smak mikstury będzie bardziej gorzki.
Napar z mniszka lekarskiego najlepiej przygotować z młodych kwiatów, ponieważ im starsze ziele, tym smak mikstury będzie bardziej gorzki. ChamilleWhite/gettyimages
Udostępnij:
Mniszek lekarski to pospolita roślina o cennych właściwościach zdrowotnych. Najczęściej wykorzystuje się kwiaty do produkcji słodkiego syropu, jednak niewiele osób wie, że korzenie oraz liście również są wartościowym surowcem. Napary z mniszka lekarskiego wykazują działanie przeciwzapalne, moczopędne oraz żółciotwórcze. Spożywanie tej rośliny może wspomagać pracę wątroby, zmniejszać objawy niestrawności, a także regulować stężenie cukru we krwi. Sprawdź, przy jakich jeszcze dolegliwościach warto sięgać po mniszka lekarskiego.

Spis treści

Jak wygląda mniszek lekarski?

Mniszek lekarski (Taraxacum officinale) to wieloletnia roślina z rodziny astrowatych, która często traktowana jest jako chwast, ponieważ bardzo szybko rozprzestrzenia się i jest trudna do wyplenienia. Nie wymaga specjalnych warunków do wzrostu, dlatego można spotkać ją na łąkach, trawnikach a nawet w słabo zacienionych lasach.

Mniszek lekarki osiąga wysokość ok. 35 cm i kwitnie od początku kwietnia do końca maja, chociaż można zauważyć, że przy sprzyjającej pogodzie powtarza kwitnienie w okolicy września. Charakterystyczną cechą tej rośliny jest to, że jej łodyga jest gładka, a na wierzchołku rośnie tylko jeden żółty kwiat. Jako surowiec zielarski wykorzystuje się nie tylko kwiaty, ale również liście i korzenie.

Decydując się na zbiór, warto wybierać młode rośliny, ponieważ im starszy kwiat mniszka lekarskiego, tym jego smak będzie bardziej gorzki i mniej smaczny. Warto również zwracać uwagę, gdzie rośnie i wybierać miejsca oddalone od miast i głównych dróg.

Właściwości zdrowotne mniszka lekarskiego

Kwiaty mniszka lekarskiego bardzo często wykorzystywane są do plecenia pięknych wiosennych wianków. Jednak od wieków ten surowiec wykorzystywano również w celach zdrowotnych. Z kwiatów mniszka można przygotować syrop i napar, a z liści smaczną i zdrową sałatkę.

Ziele tej rośliny jest źródłem trójterpenów, pektyn, inuliny, fitosteroli, kwasów fenolowych, soli mineralnych, choliny, flawonoidów oraz kumaryn.

Dzięki zawartości inuliny, mniszek lekarski obniża indeks glikemiczny niektórych potraw, co jest korzystnym zjawiskiem w przypadku osób chorych na cukrzycę lub insulinooporność. Natomiast fitosterole obniżają wchłanianie cholesterolu w jelitach, dzięki czemu mogą zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób układu krążenia, w tym miażdżycy.

Dodatkowo roślina ta stanowi bogactwo barwników karotenowych, głównie luteiny, która nadaje kwiatom jaskrawy i żółty kolor. Związek ten odgrywa ważną rolę w filtrowaniu światła niebieskiego, dzięki czemu chroni oczy przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych i zmniejsza ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej oka.

Warto wspomnieć również o cholinie, która wpiera regenerację komórek wątroby, zmniejsza ryzyko jej włóknienia, a wchodząc w skład żółci wspomaga trawienie tłustych pokarmów.

Natomiast kumaryny to związki o licznych właściwościach, w tym przeciwzapalnych, przeciwkrzepliwych, a także przeciwnowotworowych. Wykazano nawet, że produkty zawierające kumaryny mogą zmniejszyć objawy astmy oskrzelowej oraz przyspieszyć leczenie gruźlicy.

Dzięki tym wszystkim składnikom, napary z ziela mniszka lekarskiego wykazują działanie:

  • przeciwbakteryjne,
  • przeciwgrzybicze,
  • obniżające stężenie glukozy we krwi,
  • żółciotwórcze,
  • moczopędne,
  • odtruwające,
  • rozkurczające,
  • regenerujące,
  • lekko przeciwbólowe.

Doktor Henryk Różański, ceniony fitoterapeuta zaznacza, że ziele mniszka lekarskiego może regulować hormony płciowe, a dzięki temu zmniejszać dokuczliwość napięcia przedmiesiączkowego. W swoich licznych publikacjach ekspert informuje również, że dawniej mniszek lekarski stosowany był w przypadku upławów, a także niepłodności.

W jakich dolegliwościach pomaga napar z mniszka?

Kwiaty, liście oraz korzenie mniszka lekarskiego mogą być stosowane jako naturalny środek wspierający leczenie wielu schorzeń. Według Henryka Różańskiego, picie naparów z tej rośliny może okazać się skuteczne w przypadku tych dolegliwości:

  • stan przedcukrzycowy,
  • insulinooporność,
  • miażdżyca,
  • hipercholesterolemia,
  • choroby wątroby,
  • zaburzenia miesiączkowania,
  • zaparcia,
  • choroby skórne, w tym egzema i trądzik,
  • trudno gojące się rany,
  • osłabienie,
  • przeziębienie i grypa.

Fitoterapeuta zaznacza, że mniszek lekarski jest źródłem cennych składników przeciwnowotworowych, to picie naparów z jego ziela przez osoby chore na nowotwór powinno być skonsultowane z lekarzem prowadzącym.

Przepis na napar z mniszka lekarskiego

Napar z tej rośliny można przygotować ze świeżego lub suszonego ziela. Najlepszy smak uzyskasz, jeśli wykorzystasz same kwiaty, jednak liście i korzenie również mają właściwości zdrowotne.

Składniki:

  • 6 kwiatów mniszka lekarskiego,
  • 250 ml wrzącej wody.

Przygotowanie:

Umyte kwiaty zalej wrzątkiem i odstaw do zaparzenia na 15-20 minut pod przykryciem. Po tym czasie miksturę należy przecedzić. Profilaktycznie zaleca się pić jedną szklankę naparu dziennie, a jako element leczenia dolegliwości nawet 3 porcje.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Małpia ospa może być użyta jako broń biologiczna

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Strona Zdrowia
Dodaj ogłoszenie