Tak fałszuje się miód. Jak rozpoznać oryginalny produkt?
Fałszowanie miodu jest bardziej powszechne niż mogłoby się zdawać i często odbywa się już na etapie zbierania nektaru przez pszczoły. Owadom podawany jest cukier, który następnie mieszają one z miodem. Inną metodą jest podgrzewanie miodu w wysokiej temperaturze tak, aby łatwiej można było zmieszać go z syropem cukrowym. Prowadzi to do utraty cennych właściwości miodu, a nawet do wytwarzania szkodliwych substancji.
Jak odróżnić prawdziwy miód od „podróbki”? Niektóre cechy mogą zaskakiwać. Pierwszą wskazówką, jest podejrzanie niska cena. Inne sygnały, świadczące o tym, że miód nie jest naturalny, znajdziesz w naszej galerii.
Jak rozpoznać dobry miód i jak odróżnić go od sztucznego?
Jak powstaje prawdziwy miód? Tych cech nie powinien mieć
Miód jest naturalną, słodką substancją wytwarzaną przez pszczoły z nektaru roślin, ich wydzielin lub wydzielin owadów wysysających, które następnie zostają przerabiane przez pszczoły. Istnieje wiele różnych rodzajów tego produktu, w zależności od ich pochodzenia można podzielić je na nektarowe, czyli kwiatowe, oraz spadziowe – powstające ze spadzi drzew iglastych i liściastych.
Wśród najpopularniejszych miodów nektarowych znajdują się:
- miód lipowy – płynny, złotawy, polecany szczególnie przy przeziębieniach,
- miód akacjowy – jasnożółty, bardzo słodki, wspomaga leczenie wrzodów i nadżerek żołądka, działa uspokajająco,
- miód rzepakowy – ma charakterystyczną kremową konsystencję, pomocny w schorzeniach układu pokarmowego i krwionośnego oraz przy infekcjach sezonowych.
Jednym z najcenniejszych i zarazem najdroższych miodów jest nowozelandzki miód manuka, który ma wyjątkowe właściwości lecznicze.
Niestety, dość często zdarza się, że miody dostępne na sklepowych półkach to podróbki, czyli produkty syntetyczne, które nie posiadają unikalnych i charakterystycznych dla prawdziwego miodu składników. Dlatego warto wiedzieć, czym charakteryzują się poszczególne odmiany. To, co z pewnością powinno wzbudzić nasze wątpliwości, co do jakości miodu to:
- zbyt niska cena, świadczy o tym, że nie jest to wysokojakościowy miód z certyfikowanej pasieki,
- zbyt gładka powierzchnia i lejąca się konsystencja, to sygnał, że mogła odbyć się ingerencja w strukturę miodu,
- brak intensywnego zapachu i kwaśny posmak, także świadczą o słabej jakości produktu.
Zdrowie całej rodziny pod kontrolą
Botoks 2.0? Naukowcy potwierdzają
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?