Powrót do korzeni zbawienny dla zdrowia. Sprawdź, dlaczego warto spożywać te korzenie i kłącza. Ich właściwości mogą poprawić stan zdrowia

Agata Siemiaszko
Agata Siemiaszko
Korzenie oraz kłącza roślin są bogate w składniki mineralne i witaminy. Dowiedz się z kolejnych slajdów, jakie właściwości mają poszczególne korzenie i kłącza roślinne. Przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Korzenie oraz kłącza roślin są bogate w składniki mineralne i witaminy. Dowiedz się z kolejnych slajdów, jakie właściwości mają poszczególne korzenie i kłącza roślinne. Przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. baldion/123rf
Jadalne korzenie i kłącza roślin są znakomitym źródłem witamin i składników mineralnych. Najpopularniejsze jadalne korzenie to warzywa spichrzowe, takie jak marchew, pietruszka oraz bataty. Jednak niektóre wykazują szczególne właściwości zdrowotne i mogą korzystnie wpływać na stan zdrowia organizmu. Sprawdź, jakie właściwości mają poszczególne korzenie i kłącza roślin.

Które korzenie i kłącza są jadalne?

Korzenie to organy roślinne, które dostarczają roślinom wody i soli mineralnych oraz pełnią funkcję zapasową.

Znaczenie spożywcze mają szczególnie warzywa korzeniowe, które zjadane są pod postacią korzeni spichrzowych. Do takich warzyw można zaliczyć:

  • maniok,
  • ziemniaki,
  • bataty,
  • pasternak,
  • burak ćwikłowy,
  • marchew,
  • pietruszka korzeniowa,
  • seler korzeniowy,
  • rzodkiew,
  • rzepę,
  • brukiew.

Sprawdź, jakie właściwości zdrowotne mają korzenie i kłącza roślin

Spożywane mogą być także korzenie dzikich roślin, w tym kminku, mniszka i łopianu. Warto jednak wspomnieć, że przed spożyciem należy je kilka razy wypłukać w zimnej wodzie, w celu pozbycia się gorzkich i trujących substancji.

Z niektórych korzeni produkowane są przyprawy np. z cykorii podróżnik lub lukrecji gładkiej.

Sprawdź 10 najzdrowszych przypraw świata

Naturalne przyprawy korzenne to nie tylko źródło związków smakowych i aromatycznych, ale też prozdrowotnych, co potwierdzono wielokrotnie w badaniach naukowych. Sprawdź, dlaczego te 10 przypraw do potraw należy do najzdrowszych i dowiedz się, dlaczego warto sięgać po nie każdego dnia! Zobacz kolejne slajdy, ew. naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

Przyprawy, które wspierają zdrowie. Oto 10 naturalnych dodat...

To może cię zainteresować:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Ostrzał Kijowa. W trakcie operacji na sercu dziecka zabrakło prądu

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia
Dodaj ogłoszenie