Które korzenie i kłącza są jadalne?
Korzenie to organy roślinne, które dostarczają roślinom wody i soli mineralnych oraz pełnią funkcję zapasową.
Zobacz także: „Eliksir życia” rozjaśni twój umysł i zapewni lepsze samopoczucie. Wspomaga pamięć i koncentrację
Znaczenie spożywcze mają szczególnie warzywa korzeniowe, które zjadane są pod postacią korzeni spichrzowych. Do takich warzyw można zaliczyć:
- maniok,
- ziemniaki,
- bataty,
- pasternak,
- burak ćwikłowy,
- marchew,
- pietruszka korzeniowa,
- seler korzeniowy,
- rzodkiew,
- rzepę,
- brukiew.
Sprawdź, jakie właściwości zdrowotne mają korzenie i kłącza roślin
Spożywane mogą być także korzenie dzikich roślin, w tym kminku, mniszka i łopianu. Warto jednak wspomnieć, że przed spożyciem należy je kilka razy wypłukać w zimnej wodzie, w celu pozbycia się gorzkich i trujących substancji. Z niektórych korzeni produkowane są przyprawy np. z cykorii podróżnik lub lukrecji gładkiej.
Zobacz także: Anielskie ziele na trawienie, lepsze krążenie i stres