Powrót do korzeni zbawienny dla zdrowia. Sprawdź, dlaczego warto spożywać te korzenie i kłącza. Ich właściwości mogą poprawić stan zdrowia

Agata Siemiaszko
Agata Siemiaszko
Korzenie oraz kłącza roślin są bogate w składniki mineralne i witaminy. Dowiedz się z kolejnych slajdów, jakie właściwości mają poszczególne korzenie i kłącza roślinne. Przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Korzenie oraz kłącza roślin są bogate w składniki mineralne i witaminy. Dowiedz się z kolejnych slajdów, jakie właściwości mają poszczególne korzenie i kłącza roślinne. Przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. baldion/123rf
Jadalne korzenie i kłącza roślin są znakomitym źródłem witamin i składników mineralnych. Najpopularniejsze jadalne korzenie to warzywa spichrzowe, takie jak marchew, pietruszka oraz bataty. Jednak niektóre wykazują szczególne właściwości zdrowotne i mogą korzystnie wpływać na stan zdrowia organizmu. Sprawdź, jakie właściwości mają poszczególne korzenie i kłącza roślin.

Które korzenie i kłącza są jadalne?

Korzenie to organy roślinne, które dostarczają roślinom wody i soli mineralnych oraz pełnią funkcję zapasową.

Zobacz także: „Eliksir życia” rozjaśni twój umysł i zapewni lepsze samopoczucie. Wspomaga pamięć i koncentrację

Znaczenie spożywcze mają szczególnie warzywa korzeniowe, które zjadane są pod postacią korzeni spichrzowych. Do takich warzyw można zaliczyć:

  • maniok,
  • ziemniaki,
  • bataty,
  • pasternak,
  • burak ćwikłowy,
  • marchew,
  • pietruszka korzeniowa,
  • seler korzeniowy,
  • rzodkiew,
  • rzepę,
  • brukiew.

Sprawdź, jakie właściwości zdrowotne mają korzenie i kłącza roślin

Spożywane mogą być także korzenie dzikich roślin, w tym kminku, mniszka i łopianu. Warto jednak wspomnieć, że przed spożyciem należy je kilka razy wypłukać w zimnej wodzie, w celu pozbycia się gorzkich i trujących substancji. Z niektórych korzeni produkowane są przyprawy np. z cykorii podróżnik lub lukrecji gładkiej.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasta jajeczna z awokado

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia