Sięgaj po niego jesienią. Owoc szczęścia odmładza, wspomaga odporność i odchudzanie. Sprawdź, dlaczego warto jeść pomelo

Monika Góralska
Wideo
od 16 lat
Największy z cytrusów owoc to źródło witaminy C lepsze niż cytryna. Sprawdź w galerii, na co dobre jest pomelo i dlaczego warto je jeść. insjoy/gettyimages.com
Obecnie trwa na nie sezon, warto więc sięgnąć po smaczne i soczyste pomelo. Ten egzotyczny owoc jest bogaty w witaminę C, dzięki czemu wspiera odporność i opóźnia procesy starzenia się organizmu. Jedzenie go pomaga również w odchudzaniu, warto więc sięgać po owoc szczęścia częściej. Sprawdź, na co jeszcze jest dobre pomelo i kto nie powinien go jeść.

Spis treści

Na co jest dobre pomelo? Czym różni się od grejpfruta?

Obrane pomelo
Największy z cytrusów owoc to źródło witaminy C lepsze niż cytryna. Sprawdź w galerii, na co dobre jest pomelo i dlaczego warto je jeść. insjoy/gettyimages.com

Pomelo (Citrus maxima), inaczej pomarańcza olbrzymia lub chiński grejpfrut, to tropikalna roślina wieloletnia pochodząca z Azji Południowo-Wschodniej. W Chinach pomelo nazywane jest owocem szczęścia. Należy do tej samej rodziny co bardziej znany grejpfrut i jest jego przodkiem, przypomina go również z wyglądu.

Zobacz także: Orientalny owoc dla urody, wzroku i na mocne serce. Sięgaj po persymonę właśnie teraz

Jednak pomelo różni się od grejpfruta wielkością i kolorem, a także smakiem. Pomelo jest od niego większe i ma grubą bladozieloną lub żółtą skórkę i miąższ, podczas gdy skórka grejpfruta jest pomarańczowa, a jego wnętrze różowe lub lekko czerwone. Pomarańcza olbrzymia jest również słodsza niż grejpfrut.

Dlaczego warto jeść pomelo? Z jego cennych właściwości skorzysta serce, żołądek i sylwetka

Pomelo jest cennym źródłem witaminy C, której ma najwięcej spośród cytrusów – w 100 g owocu jest jej 61,5 mg, tymczasem w takiej ilości cytryny znajdują się 53 mg. Zawiera także witaminę E i A, witaminy z grupy B w tym B1, B2, B3, B6, a także składniki mineralne takie jak wapń, magnez, żelazo, fosfor, potas, cynk. Pomelo jest niskokaloryczne 100 g ma tylko 38 kcal. Ma również niski indeks glikemiczny, który wynosi 30, co oznacza, że mogą je spożywać osoby chorujące na cukrzycę.

Kiedy nie jeść pomelo? Jest kilka przeciwwskazań

Mimo wielu korzyści zdrowotnych istnieje także kilka przeciwwskazań do spożywania tego owocu. Pomelo, tak jak inne owoce cytrusowe, a szczególnie grejpfrut i sok z grejpfruta, może zaburzać, czyli osłabiać lub potęgować działanie leków. Z tego powodu należy spożywać ten owoc co najmniej pół godziny przed lub po zażyciu leków takich jak antybiotyki, leki na serce, nadciśnienie czy cukrzycę.

Z pomelo powinny zrezygnować także osoby uczulone na owoce cytrusowe oraz mające niskie ciśnienie, ponieważ pomarańcza olbrzymia ma właściwości obniżające ciśnienie krwi.

Sprawdź, dlaczego warto sięgać po pomelo i jedz je częściej!

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Uzupełnij domową apteczkę

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

K
Kasia
Sok z pomelo lubię, rozcieńczam tylko z cisowianką bo sam nie smakuje mi aż tak ;)
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia