Spis treści
Na co jest dobre pomelo? Czym różni się od grejpfruta?
Pomelo (Citrus maxima), inaczej pomarańcza olbrzymia lub chiński grejpfrut, to tropikalna roślina wieloletnia pochodząca z Azji Południowo-Wschodniej. W Chinach pomelo nazywane jest owocem szczęścia. Należy do tej samej rodziny co bardziej znany grejpfrut i jest jego przodkiem, przypomina go również z wyglądu.
Zobacz także: Orientalny owoc dla urody, wzroku i na mocne serce. Sięgaj po persymonę właśnie teraz
Jednak pomelo różni się od grejpfruta wielkością i kolorem, a także smakiem. Pomelo jest od niego większe i ma grubą bladozieloną lub żółtą skórkę i miąższ, podczas gdy skórka grejpfruta jest pomarańczowa, a jego wnętrze różowe lub lekko czerwone. Pomarańcza olbrzymia jest również słodsza niż grejpfrut.
Dlaczego warto jeść pomelo? Z jego cennych właściwości skorzysta serce, żołądek i sylwetka
Pomelo jest cennym źródłem witaminy C, której ma najwięcej spośród cytrusów – w 100 g owocu jest jej 61,5 mg, tymczasem w takiej ilości cytryny znajdują się 53 mg. Zawiera także witaminę E i A, witaminy z grupy B w tym B1, B2, B3, B6, a także składniki mineralne takie jak wapń, magnez, żelazo, fosfor, potas, cynk. Pomelo jest niskokaloryczne 100 g ma tylko 38 kcal. Ma również niski indeks glikemiczny, który wynosi 30, co oznacza, że mogą je spożywać osoby chorujące na cukrzycę.
Kiedy nie jeść pomelo? Jest kilka przeciwwskazań
Mimo wielu korzyści zdrowotnych istnieje także kilka przeciwwskazań do spożywania tego owocu. Pomelo, tak jak inne owoce cytrusowe, a szczególnie grejpfrut i sok z grejpfruta, może zaburzać, czyli osłabiać lub potęgować działanie leków. Z tego powodu należy spożywać ten owoc co najmniej pół godziny przed lub po zażyciu leków takich jak antybiotyki, leki na serce, nadciśnienie czy cukrzycę.
Z pomelo powinny zrezygnować także osoby uczulone na owoce cytrusowe oraz mające niskie ciśnienie, ponieważ pomarańcza olbrzymia ma właściwości obniżające ciśnienie krwi.
Sprawdź, dlaczego warto sięgać po pomelo i jedz je częściej!