Kompot z suszu wspomaga trawienie! Zobacz prosty przepis na kompot z suszonych owoców. Obowiązkowy na wigilijnym stole

Agata Siemiaszko
Agata Siemiaszko
Zawarte w kompocie suszone owoce zmniejszają uczucie pełności w brzuchu oraz redukują wzdęcia.
Zawarte w kompocie suszone owoce zmniejszają uczucie pełności w brzuchu oraz redukują wzdęcia. rawlik/123RF
Udostępnij:
Kompot z suszu to tradycyjny napój pity głównie w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Jego przygotowanie jest niezwykle proste i nie wymaga specjalnych umiejętności. Suszone owoce dzięki zawartości błonnika pokarmowego wspomagają trawienie i zmniejszają ryzyko poświątecznych zaparć. Sprawdź nasz prosty przepis na kompot z suszu.

Kompot z suszu – właściwości zdrowotne suszonych owoców

Kompot z suszu to nieodłączny napój w czasie Świąt Bożego Narodzenia. Unoszący się podczas gotowania charakterystyczny korzenny zapach, kojarzy się ze świąteczną atmosferą, śniegiem oraz oczywiście kolacją wigilijną.

Tradycyjny kompot z suszu przygotowuje się najczęściej z suszonych jabłek, gruszek, śliwek oraz korzennych przypraw, jednak niektórzy dodają również suszoną żurawinę oraz morele. Jego kaloryczność zależy od dodatków, jakie zostaną użyte do przygotowania. Nasz przepis dostarcza 40 kcal na 100 ml kompotu.

Nie bez powodu suszone owoce goszczą na suto zastawionym stole świątecznym. Dzieje się tak, ponieważ są one źródłem cennych składników odżywczych oraz związków ułatwiających trawienie pokarmów.

Suszone jabłka, to główny składnik wigilijnego kompotu z suszu. Są one bogate w witaminę C, która jako przeciwutleniacz korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu krążenia. Suszone jabłka są również znakomitym źródłem błonnika pokarmowego, substancji wspomagającej pracę jelit i zapobiegającej zaparciom.

Suszone lub wędzone śliwki są kolejnym ważnym elementem kompotu, ponieważ dzięki wysokiej zawartości błonnika pokarmowego i sorbitolu wykazują działanie przeczyszczające, co skutecznie wpływa na trawienie kalorycznych i ciężkostrawnych potraw świątecznych.

Gruszek również nie powinno zabraknąć w tradycyjnym kompocie z suszu, ponieważ korzystnie wpływają na trawienie oraz łagodzą dolegliwości towarzyszące zatruciom pokarmowym.

Kompot z suszu wykazuje pozytywne działanie na organizm:

  • przyspiesza przemianę materii,
  • wspomaga trawienie ciężkostrawnych potraw,
  • redukuje wzdęcia i nieprzyjemne przelewanie w jelitach,
  • zapobiega zaparciom.

Sprawdź właściwości zdrowotne suszonych owoców:

Suszone owoce często jemy razem z orzechami. Odpowiednio dobrana mieszkanka bakalii może być prawdziwą skarbnicą składników odżywczych. Orzechy dostarczają bowiem do organizmu zdrowe tłuszcze, błonnik, związki mineralne oraz antyoksydanty, a suszone owoce to źródło wielu witamin, składników odżywczych, a także przeciwutleniaczy.

Lubisz je podjadać? Uważaj! To zdrowa bomba kaloryczna. Pozn...

Prosty przepis na kompot z suszu

Kompot z suszu przygotowuje się niezwykle szybko. Ma nie tylko rewelacyjny smak, ale wspomaga trawienie wigilijnych potraw. Można go ugotować z jednodniowym wyprzedzeniem i podgrzać przed podaniem. Do przygotowania 2 litrów pysznego kompotu potrzebne będą następujące składniki:

  • 70 g suszonych moreli,
  • 70 g wędzonych śliwek,
  • 45 g suszonej żurawiny,
  • 150 g suszonych jabłek,
  • 150 g suszonych gruszek,
  • łyżeczka suszonych goździków,
  • ¼ łyżeczki cynamonu w proszku,
  • ½ pomarańczy.
  • 3,5 l wody.

Wybierając morele staraj się wybierać te ciemne, ponieważ nie zawierają one siarki, jak w przypadku suszonych moreli o pomarańczowej barwie. Jeśli jednak wybierasz te siarkowane, warto przed gotowaniem wyparzyć je chwile w wrzątku.

Przygotowanie:

  1. Suszone owoce należy dwukrotnie przepłukać w zimnej wodzie, a następnie wrzucić do garnka.
  2. Całość należy zalać 3,5 l zimnej wody i odstawić na 20 minut, aby owoce trochę zmiękły.
  3. Następnie trzeba dodać łyżeczkę suszonych goździków i wstawić do gotowania.
  4. Kompot należy gotować 30 minut pod przykryciem.
  5. Po tym czasie można dodać cynamon oraz świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy i należy gotować jeszcze przez 10 minut.
  6. Wedle upodobań kompot z suszu można posłodzić cukrem lub miodem.
  7. Gotowy kompot można odcedzić z owoców, które mogą być słodką przekąską wigilijną.

Zobacz, które potrawy powinny znaleźć się na wigilijnym stole

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie