Co jeść, żeby nie mieć gazów i wzdęć? Po te produkty sięgaj przed ważnym wyjściem i treningiem. Unikniesz bólu brzucha i stresu

Marta Siesicka-Osiak
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wzdęty brzuch i gazy to problemy, które mocno rzutują na nasze samopoczucie i codzienne funkcjonowanie. Chcąc uniknąć wystającego brzucha i oszczędzić sobie dodatkowego stresu przed większym wyjściem lub ćwiczeniami, warto wybrać posiłek, który nie wywołuje gazów i wspomaga trawienie.

Spis treści

Dania i napoje, które nie wywołują gazów

Jeśli masz tendencję do wzdęć, a szykujesz się na wyjątkowo ważne spotkanie, zadbaj o to, aby przed wyjściem lub w jego trakcie wybrać „bezpieczną” potrawę. Sięgając po danie, które zostało przygotowane z odpowiednich składników, nie będziesz się martwić krępującymi gazami.

Chcesz uniknąć wzdęć? Nie musisz ograniczać się jedynie to sałatki. Postaw na sycące produkty bogate w błonnik rozpuszczalny w wodzie.
Chcesz uniknąć wzdęć? Nie musisz ograniczać się jedynie to sałatki. Postaw na sycące produkty bogate w błonnik rozpuszczalny w wodzie. thianchai sitthikongsak / GettyImages

Potrawy, po które większość osób może sięgnąć, aby nie obawiać się gazów, znajdziesz w naszej galerii:

Do picia warto wybrać wodę niegazowaną, ale jeśli mamy ochotę na coś innego, bezpiecznym wyborem będą:

  • zielona herbata,
  • napar z kopru włoskiego lub mięty,
  • kombucha,
  • woda kokosowa.

Po jedzeniu warto pójść na krótki spacer, który pomoże zapobiec wzdęciom. Zdaniem ekspertów z Very Well Health:

Chodzenie przez 10 do 15 minut po posiłku znacznie zmniejsza: wzdęcia, odbijanie, wzdęcia, ból brzucha i dyskomfort oraz uczucie sytości. Co więcej, spacer po jedzeniu może być nawet tak samo skuteczny, jak leki usprawniające przemieszczanie się pokarmu przez układ pokarmowy.

Te warzywa i owoce nie powodują wzdęć

Jeśli chcesz uniknąć krępujących sytuacji w towarzystwie i nie martwić o się wzdęty brzuch, wybieraj produkty, który świetnie nawadniają i są bogate w rozpuszczalny błonnik. Owoce, które nie powodują wzdęć to:

  • ananas,
  • arbuz,
  • awokado,
  • banany,
  • cytrusy,
  • jagody,
  • kiwi,
  • truskawki,
  • melon,
  • papaja,
  • winogrona.

Wśród warzyw, które można jeść bez obawy o to, że wywołają gazy, wymienia się:

  • bakłażan,
  • cukinia,
  • dynia,
  • ogórek,
  • sałata,
  • szpinak.

Te produkty powodują wzdęcia. Unikaj ich, jeśli nie chcesz puszczać bąków

Osoby z tendencją do gazów powinny w pierwszej kolejności poznać przyczynę wzdęć, a następnie unikać produktów, które wywołują u nich dolegliwości. Mogą one wynikać m.in. z nietolerancji pokarmowych (do najczęstszych należą nietolerancja glutenu i laktozy), zaburzeń mikrobiomu jelitowego lub niedrożności jelit, IBD, IBS lub endometriozy.

Gazy i wzdęcia mogą być wywoływane także przez grupy popularnych produktów spożywczych, wśród których wymienia się:

  1. Rośliny strączkowe zawierają oligosachardy – rodzaj błonnika odpornego na trawienie, który, zanim dotrze do jelita grubego, powoduje gazy i wzdęcia.
  2. Fast foody i dania instant są bogate w sól, która sprawia, że woda zatrzymuje się w organizmie i sprzyja wzdęciom. Gotowe dania są także często bardzo tłuste, przez co dłużej zalegają w jelitach i mogą przyczyniać się do powstawania gazów.
  3. Napoje gazowane ze względu na dużą zawartość bąbelków mogą prowadzić do wzdęć i gazów.
  4. Produkty zawierające alkohole cukrowe – rodzaj słodkich węglowodanów często używany jako zamiennik cukru w produktach dla diabetyków, gumach do żucia bez cukru, deserach mlecznych czy ciastkach. Bywają ciężkostrawne i u niektórych osób powodują ból brzucha, gazy i wzdęcia.
  5. Produkty FODMAP, które wyróżnia wysoki stopień fermentacji przez bakterie jelitowe. Więcej na ich temat przeczytasz w artykule Anny Rokickiej-Żuk: Dieta FODMAP w leczeniu zespołu jelita drażliwego
Brudna Dwunastka 2024. Oto najbardziej zanieczyszczone chemią warzywa i owoce

Brudna Dwunastka 2024. Oto najbardziej zanieczyszczone chemią warzywa i owoce

Co roku, Environmental Working Group (EWG), amerykańska organizacja ekologiczna, publikuje listę warzyw i owoców z najwyższymi poziomami pestycydów, znaną jako Brudna Dwunastka. Nie oznacza to jednak,...

Marta Siesicka-Osiak
Marta Siesicka-Osiak

Polecane oferty

* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia