Spis treści
Z czego jest miód fasolowy?
Jak sama nazwa wskazuje, miód fasolowy powstaje z nektaru z kwiatów fasoli tyczkowej „Piękny Jaś” lub fasoli wielokwiatowej. Produkowany jest głównie na Roztoczu, które jest najmniej zachmurzonym i najlepiej nasłonecznionym w sezonie letnim obszarem w Polsce. Dzięki temu panują tam najlepsze warunki do uprawy fasoli.
Miód fasolowy można nazwać naszym dziedzictwem narodowym, ponieważ od 2005 roku znajduje się on na liście tradycyjnych produktów woj. lubelskiego. Ma on także wiele cennych dla zdrowia właściwości, dlatego nazywany jest także polskim odpowiednikiem miodu manuka, który uważany jest za najzdrowszy na świecie.
Na co jest dobry miód fasolowy? Poznaj jego właściwości
Miód fasolowy w przeciwieństwie do innych miodów nie jest aż tak słodki, ma też lekko kwaskowy smak. Wyróżnia go także piękny zapach, który jest taki sam jak kwiatów fasoli. Miód fasolowy w postaci płynnej ma kolor słomkowy, a po krystalizacji staje się kremowo biały. W przypadku tego miodu proces krystalizacji, który zachodzi w każdym naturalnym (nie sztucznym) miodzie zachodzi później. Miód więc dłużej zachowuje swoją pierwotną, płynną postać.
Miód fasolowy składa się głównie z cukrów prostych, czyli głównie monosacharydów takich jak fruktoza i glukoza. Poza tym zawiera także witaminę C, witaminy z grupy B (B1, B2, B5, B6, kwas foliowy, biotyna), kwas nikotynowy, enzymy.
Miód fasolowy ma wiele prozdrowotnych właściwości m.in.:
- działa antyoksydacyjnie - likwiduje wolne rodniki i zwalcza stres oksydacyjny,
- spowalnia procesy starzenia,
- działa przeciwnowotworowo,
- ma właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne,
- wzmacnia układ odpornościowy,
- wspiera pracę serca,
- usprawnia trawienie i łagodzi schorzenia żołądkowo-jelitowe,
- odbudowuje mikroflorę jelitową, zwiększa liczbę dobrych bakterii.
Jak stosować miód fasolowy?
Miód fasolowy, tak jak inne miody, można spożywać samodzielnie lub dodawać do ciepłych napojów (o temp. poniżej 40 st. C, aby nie zniszczyć jego właściwości) takich jak herbata, kawa, lemoniada czy sama woda.
Może on być wykorzystany także do smarowania kanapek lub jako dodatek do owsianki, jogurtu czy koktajlu. Sprawdzi się zarówno do słodkich deserów, jak i dań wytrawnych np. mięs czy serów.
Miód fasolowy na przeziębienie i trawienie
W okresie jesienno-zimowym szczególnie warto sięgać po miód fasolowy, który wspomaga odporność i przyspiesza leczenie infekcji takich jak przeziębienie, grypa, COVID-19 czy angina. Pomoże on więc ukoić ból gardła, kaszel oraz wspomoże leczenie kataru czy zapalenia zatok lub oskrzeli.
Miód fasolowy polecany jest także przy problemach trawiennych takich jak niestrawność, refluks czy zaparcia. Miód koi układ pokarmowy, działa osłaniająco na żołądek i jelita, wspiera pracę trzustki i wątroby. Wskazany jest przy chorobach żołądka lub jelit, a także w trakcie antybiotykoterapii, ponieważ odbudowuje naturalną florę bakteryjną jelit.
Miód z fasoli pielęgnuje, goi i wzmacnia
Miód można również wykorzystać w kosmetyce do pielęgnacji skóry, twarzy, włosów i ust. Jest to częsty dodatek do kosmetyków takich jak balsamy do ciała lub włosów, szampony, kremy do twarzy czy balsamy do ust. Samodzielnie również można z niego przygotować maseczki do twarzy czy włosów oraz używać go do smarowania suchych i spierzchniętych ust.
Miód fasolowy sprawdzi się również jako lek na poparzenia, odparzenia, rany czy owrzodzenia, ponieważ ma on właściwości antybakteryjne i wspomagające gojenie ran. Warto również dodać miód fasolowy do swojej diety, aby wzmocnić organizm oraz usprawnić pracę układu krążenia i serca. Jest on więc polecany osobom z chorobami serca, nadciśnieniem czy miażdżycą, a także rekonwalescentom.