Miód spadziowy – czym różni się od zwykłego i kto powinien go spożywać? Skład, właściwości, zastosowanie miodu spadziowego

Wioletta GóreckaZaktualizowano 
Miód to znany i ceniony od wielu lat środek stosowany przede wszystkim w okresach spadku odporności i w czasie przeziębienia. Niezwykle wartościowym miodem dla człowieka miód spadziowy, który ze względu na dużą zawartość składników odżywczych i zdrowotnych, nazywany jest „królewskim”.
Miód to znany i ceniony od wielu lat środek stosowany przede wszystkim w okresach spadku odporności i w czasie przeziębienia. Niezwykle wartościowym miodem dla człowieka miód spadziowy, który ze względu na dużą zawartość składników odżywczych i zdrowotnych, nazywany jest „królewskim”. Free-Photos/pixabay.com
Miód spadziowy to poważny konkurent miodu tradycyjnego (nektarowego). Dowiedz się, czym różnią się te miody oraz kiedy warto spożywać miód spadziowy (zwany miodem królewskim) zarówno iglasty, jak i liściasty. Wyjaśniamy też, z czego i jak jest pozyskiwany ten jeden z najdroższych miodów na polskim rynku.

Nie od dziś wiadomo, że spożywanie miodu przynosi wiele korzyści. Od pewnego czasu coraz więcej mówi się też o miodzie spadziowym.

Miód spadziowy a tradycyjny – czym się różnią?

Pojawiają się nawet głosy mówiące o tym, że miód spadziowy może stanowić alternatywę dla konwencjonalnego, farmakologicznego leczenia. 

Miód spadziowy nie powstaje z nektaru kwiatów, a jest wydzieliną mszyc i czerwców, zebraną przez pszczoły i zmieszaną z sokami drzew (wypływających wskutek nakłuć przez owady). Owa wydzielina sama w sobie jest dość gęsta i lepka, a pszczoły dodatkowo ją zagęszczają. Spadź pojawia się na drzewach w czystych rejonach, dlatego nie spotyka się jej zbyt często.

W dodatku może nie pojawić się każdego roku – zdarza się, że spadź występuje tylko raz na kilka lat. Ma to niestety bezpośrednie przełożenie na cenę miodu spadziowego (cena za litrowy słoik waha się między 60–80 zł), jednak rekompensują ją jego właściwości.

Inny jest również smak miodu spadziowego: ma wyczuwalny smak czystej żywicy, jest też bardziej aromatyczny niż miody nektarowe. Jest również gęstszy, a jego kolor zależy od drzewa, z jakiego został pobrany. Najczęściej jest zielonkawy lub ciemnożółty, jednak może przybierać barwę brunatną, a nawet czarną. Najczęściej zbiera się go z jodły, a także wierzby, leszczyny czy klonu. 

Miód spadziowy – rodzaje

Miód spadziowy pozyskuje się z dwóch rodzajów spadzi: 

  • liściastej (klon, lipa, wierzba)
  • iglastej (sosna, świerk, modrzew, jodła).

Miód spadziowy liściasty jest jaśniejszy, iglasty – bardzo ciemny, nawet czarny.

Miód spadziowy – właściwości i skład

Do najważniejszych zalet miodu spadziowego zalicza się bogactwo:

  • wapnia,
  • fosforu,
  • magnezu,
  • sodu,
  • żelaza,
  • manganu,
  • flawonoidów,
  • związków fenelowych,
  • witamin: A, K, C, B2, B6 czy PP.

Wskazuje się na aż 9-krotnie większą zawartość tych cennych składników w porównaniu do miodów nektarowych. Z tego względu miodem spadziowym śmiało można zastąpić różne suplementy diety, pod warunkiem jednak, że będzie się go spożywało regularnie.

Na tym jednak nie koniec - w miodzie spadziowym znajduje się nawet dwa razy więcej aminokwasów i białek, niż w miodach nektarowych. Oprócz tego miód spadziowy wykazuje działanie wzmacniające i rozkurczowe, 

Warto wiedzieć także o tym, że poza miodem spadziowym, żaden inny nie zawiera... cyny i srebra! 

Miód spadziowy – zastosowanie

Miodu spadziowego można używać dokładnie w ten sam sposób, co zwykłego - jako dodatku do dań i napojów. Trzeba pamiętać jednak o tym, że wysoka temperatura niszczy zdrowotne właściwości miodu, dlatego nie należy dodawać go do gorących potraw.

Miód w tej wersji ma jednak szersze zastosowanie - nie tylko w kuchni! To znakomity preparat wzmacniający i łagodzący. Sprawdza się doskonale przede wszystkim jako środek: 

  • przeciwzapalny i antyseptyczny (na skórę)
  • wykrztuśny
  • wzmacniający i witalizujący (na przykład przy anemii i nowotworach)
  • przeciwreumatyczny
  • wzmacniający serce i układ krążenia
  • łagodzący przy problemach trawiennych i z układem pokarmowym (schorzenia wątroby, trzustki)
  • wspomagający przy problemach z układem moczowym i kamicy nerkowej
  • przyspieszający gojenie ran, odmrożeń i oparzeń
  • wzmacniający w okresie rekonwalescencji i po antybiotykoterapii. 

Z powodzeniem wykorzystuje się go także wspomagająco w stanach zaburzeń nerwicowych – ma korzystny wpływ na równowagę układu nerwowego. Spożywanie miodu spadziowego zaleca się także osobom z zatruciami – pokarmowymi czy w przypadku stosowania silnych leków.

Reasumując więc: miód spadziowy nie bez powodu nazywany jest królewskim miodem. Posiadanie słoiczka tego drogocennego płynu może okazać się zbawienne w wielu sytuacjach i zastąpić szereg suplementów diety i chemicznych środków (stosowanych np. przy gojeniu ran).

Przeczytaj również:

Kto powinien spożywać miód spadziowy? Dawkowanie

Spożywanie miodu spadziowego jest zalecane nie tylko w przypadku występowania wyżej wymienionych dolegliwości. Warto stosować go także przy kłopotach z nadciśnieniem. Miód spadziowy iglasty ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, dlatego często stosuje się go także zewnętrznie na rany, ropnie i liszaje. 

Osobom dorosłym zaleca się spożywanie do 10 łyżeczek dziennie, dzieciom (powyżej 1 roku życia) – do 5. Można traktować go jak słodką przekąskę lub naturalny (mniej kaloryczny niż cukier!) słodzik do napojów i potraw. W 100 g miodu spadziowego iglastego znajduje się ok 340 kcal. Dla porównania – w 100 g cukru tych kalorii jest ok. 386. 1 łyżeczka miodu to ok. 12 g.

Polacy jedzą za dużo cukru! Jak to wpływa na ich zdrowie? [RAPORT]

Miód spadziowy – przeciwwskazania

Choć miód spadziowy można uznać za doskonały, naturalny środek na wiele dolegliwości i zasadniczo nie posiada wyraźnych przeciwwskazań do stosowania, to niektórzy powinni zachować szczególną ostrożność przy jego spożywaniu. Są to osoby:

  • uczulone na miód
  • z nietolerancją fruktozy
  • chorujące na cukrzycę
  • ze skłonnościami do tycia
  • z nadwrażliwym układem pokarmowym
  • poniżej 1 roku życia. 

Miód spadziowy jako alternatywa dla konwencjonalnej medycyny?

Właściwości zdrowotne miodu spadziowego są znane i doceniane na całym świecie. Nowe wytyczne National Institute for Health and Care Excellence (NICE) oraz Public Health England (PHE) mówią: przy leczeniu kaszlu sięgnij najpierw po miód spadziowy, dopiero potem po antybiotyki!

Miód spadziowy to jeden z najskuteczniejszych środków na łagodzenie objawów ostrego kaszlu w przebiegu infekcji górnych dróg oddechowych.

Tym samym ten miód jest uznanym środkiem łagodzącym przebieg infekcji i przed sięgnięciem po antybiotyk, warto przeprowadzić nim kurację. Wykazuje bowiem silne działanie bakteriobójcze i niszczące drobnoustroje. 

W przebiegu ostrego kaszlu o podłożu wirusowym, miód spadziowy przyniesie ulgę nie tylko dorosłym, ale także dzieciom. Zastosowanie jest bardzo proste: wystarczy wymieszać go z cytryną!

  • do kubka przegotowanej wody wyciśnij pół cytryny
  • dodaj 1–2 łyżeczki miodu.

Prozdrowotny napój gotowy!

Stosowanie antybiotyków w przebiegu chorób o podłożu bakteryjnym powinno być przeprowadzane wyłącznie w stanie absolutnej konieczności. Bakterie rozwijają swoją odporność na antybiotyki szybciej, niż możliwa jest zmiana ich składu. Im więcej antybiotyków się używa, tym mniejsza ich skuteczność. 

W przypadku przeziębienia i innych chorób dróg oddechowych, warto przetestować więc naturalną, skuteczną metodę łagodzenia objawów. W okresie wzmożonej zachorowalności również warto stosować miód spadziowy jako suplement diety wzmacniający odporność. 

Warto przeczytać:

Czy domowe sposoby na odporność organizmu działają?

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3