Spis treści
Melon zarówno w znaczeniu botanicznym – ze względu na posiadanie nasion, jak i potocznym, zaliczany jest do owoców. Należy do tej samej rodziny co ogórek, arbuz i dynia – czyli do roślin dyniowatych.
Melon kantalupa i inne odmiany
Melony rosną dziko w Afryce, Australii i części Azji oraz na niektórych wyspach pacyficznych. Uprawiane są w wielu krajach, także w Polsce. Istnieje wiele odmian melonów, które różnią się między sobą wyglądem, wielkością oraz smakiem:
- melon miodowy, który ma podłużny kształt, żółtą lub zielonkawą skórkę i jasnopomarańczowy miąższ, jest bardzo popularny w Polsce, charakteryzuje go słodycz i duża soczystość,
- melon kantalupa (cantaloupe) jest kulisty, ma złoto-zieloną, często podłużnie żebrowaną skórkę oraz intensywnie pomarańczowy miąższ, ma słodki, choć nieco mniej niż miodowy, ma wyrazisty smak i aromat,
- melon galia – jest często spotykany w polskich sklepach, z zewnątrz żółty, a w środku jasnozielony, natomiast w smaku bardziej neutralny niż miodowy lub kantalupa.
Ile kalorii ma melon? Czy ma wysoki indeks glikemiczny?
Melon kalorie dostarcza w bardzo niewielkich ilościach, dlatego określić go można owocem niskokalorycznym. Miąższ melona w około 90 proc. składa się z wody. Niezależnie od odmiany w 100 gramach miąższu znajduje się około: