Spis treści
Prosty przepis na kompot z suszu
Kompot z suszu przygotowuje się niezwykle szybko. Ma nie tylko rewelacyjny smak, ale wspomaga trawienie wigilijnych potraw. Można go ugotować z jednodniowym wyprzedzeniem i podgrzać przed podaniem. Do przygotowania 2 litrów pysznego kompotu potrzebne będą następujące składniki:
- 70 g suszonych moreli,
- 70 g wędzonych śliwek,
- 45 g suszonej żurawiny,
- 150 g suszonych jabłek,
- 150 g suszonych gruszek,
- łyżeczka suszonych goździków,
- 1/4 łyżeczki cynamonu w proszku,
- połowa pomarańczy.
- 3,5 l wody.
Wybierając morele staraj się wybierać te ciemne, ponieważ nie zawierają one siarki, jak w przypadku suszonych moreli o pomarańczowej barwie. Jeśli jednak wybierasz te siarkowane, warto przed gotowaniem wyparzyć je chwile we wrzątku.
Przygotowanie:
- Suszone owoce należy dwukrotnie przepłukać w zimnej wodzie, a następnie wrzucić do garnka.
- Całość należy zalać 3,5 l zimnej wody i odstawić na 20 minut, aby owoce trochę zmiękły.
- Następnie trzeba dodać łyżeczkę suszonych goździków i wstawić do gotowania.
- Kompot należy gotować 30 minut pod przykryciem.
- Po tym czasie można dodać cynamon oraz świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy i należy gotować jeszcze przez 10 minut.
- Wedle upodobań kompot z suszu można posłodzić cukrem lub miodem.
- Gotowy kompot można odcedzić z owoców, które mogą być słodką przekąską wigilijną.
Właściwości zdrowotne suszonych owoców. Które z nich powinny znaleźć się w świątecznym kompocie?
Kompot z suszu to nieodłączny napój w czasie Świąt Bożego Narodzenia. Unoszący się podczas gotowania charakterystyczny korzenny zapach, kojarzy się ze świąteczną atmosferą, śniegiem oraz oczywiście kolacją wigilijną.
Tradycyjny kompot z suszu przygotowuje się najczęściej z suszonych jabłek, gruszek, śliwek oraz korzennych przypraw, jednak niektórzy dodają również suszoną żurawinę oraz morele. Jego kaloryczność zależy od dodatków, jakie zostaną użyte do przygotowania. Nasz przepis dostarcza 40 kcal na 100 ml kompotu.
Dowiedz się więcej: Jak zrobić pyszny domowy kompot?
Nie bez powodu suszone owoce goszczą na suto zastawionym stole świątecznym. Dzieje się tak, ponieważ są one źródłem cennych składników odżywczych oraz związków ułatwiających trawienie pokarmów.
Suszone jabłka, to główny składnik wigilijnego kompotu z suszu. Są one bogate w witaminę C, która jako przeciwutleniacz korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu krążenia. Suszone jabłka są również znakomitym źródłem błonnika pokarmowego, substancji wspomagającej pracę jelit i zapobiegającej zaparciom.
Suszone lub wędzone śliwki są kolejnym ważnym elementem kompotu, ponieważ dzięki wysokiej zawartości błonnika pokarmowego i sorbitolu wykazują działanie przeczyszczające, co skutecznie wpływa na trawienie kalorycznych i ciężkostrawnych potraw świątecznych.
Gruszek również nie powinno zabraknąć w tradycyjnym kompocie z suszu, ponieważ korzystnie wpływają na trawienie oraz łagodzą dolegliwości towarzyszące zatruciom pokarmowym.
Kompot z suszu wykazuje pozytywne działanie na organizm:
- przyspiesza przemianę materii,
- wspomaga trawienie ciężkostrawnych potraw,
- redukuje wzdęcia i nieprzyjemne przelewanie w jelitach,
- zapobiega zaparciom.