Spis treści
Miażdżyca i jej konsekwencje dla zdrowia
Miażdżyca jest przewlekłym schorzeniem zapalnym średnich i dużych tętnic, których funkcją jest doprowadzanie krwi nasyconej tlenem i składnikami odżywczymi do wszystkich komórek ciała. W przebiegu choroby dochodzi do gromadzenia się w nich złogów, które składają się m.in. z utlenionego cholesterolu, komórek zapalnych i elementów tkanki łącznej.
Miażdżyca stanowi główny czynnik rozwoju chorób układu krążenia – najczęstszej przyczyny przedwczesnych zgonów w Polsce.
Narastanie płytki miażdżycowej w naczyniach krwionośnych prowadzi do stopniowego zwężania ich średnicy, czyli ich światła. W rezultacie prowadzi to do niedotlenienia tkanek i narządów, w tym serca, mózgu, nerek, kończyn dolnych. Związane z tym powikłania to m.in. rozwój dusznicy bolesnej (inaczej dławicy piersiowej), chromanie przestankowe czy żylna choroba zakrzepowo-zatorowa.
Obecność złogów miażdżycowych utrudnia przepływ krwi i sprzyja powstawaniu zakrzepów krwi. To właśnie one po oderwaniu się od ściany naczynia są przyczyną zawału serca, udaru niedokrwiennego mózgu czy zatorowości płucnej. Gdy natomiast płytka ulega zwapnieniu, przyczynia się do rozwoju stwardnienia i kruchości tętnic, które w takiej sytuacji są bardziej narażone na pęknięcia. To z kolei stwarza zagrożenie wylewem krwi do mózgu.
Konsekwencje nieleczonej miażdżycy należą do najpoważniejszych, dlatego tak ważne jest, by się przed nią chronić i wykonywać badania profilaktyczne. Niezbędna jest też znajomość dolegliwości związanych z wczesnym etapem rozwoju choroby.
Sprawdź, jakie objawy mogą wskazywać na „zatkane” tętnice!
Dowiedz się więcej na temat:
Jak chronić się przed miażdżycą?
Miażdżyca rozwija się w konsekwencji niezdrowego stylu życia, tj. niskiej aktywności fizycznej, sięgania po używki oraz stosowania niezdrowej diety, bogatej w przetworzone tłuszcze, zwłaszcza zwierzęce, a także cukier, sól i oczyszczone produkty zbożowe. Działanie niekorzystnych czynników powoduje wzrost poziomu „złego” cholesterolu we krwi, jednak powstawanie złogów postępuje na skutek stresu oksydacyjnego w organizmie, który jest spowodowany przez nadprodukcję w organizmie wolnych rodników i wywołuje przewlekły stan zapalny.
Aby obniżyć ryzyko rozwoju miażdżycy i jej powikłań, warto zadbać o ruch, wykluczyć używki i wysokoprzetworzone produkty, a zwiększyć spożycie warzyw, owoców oraz innych naturalnych produktów roślinnych, stosując zbilansowaną dietę przeciwzapalną.