Spis treści
Jaką rybę wybrać na święta? Sprawdź, które gatunki nie należą do najzdrowszych
Ryba to nieodłączny element świąt Bożego Narodzenia. Wybierając rybę na wigilijny stół, warto zwrócić uwagę na bezpieczeństwo. Niektóre gatunki nie należą do najzdrowszych. Sprawdź, które gatunki ryb nie zawsze są zdrowe.
Czy wszystkie ryby są zdrowe? Na te gatunki lepiej uważać
Czym się różni ryba hodowlana od odławianej?
Jako konsumenci decydujemy o tym, jakie ryby są poławiane. Dlatego, warto w sposób świadomy dokonywać ich zakupu. Zamiast przyczyniać się do niszczenia zasobów mórz, rzek i jezior, możemy je chronić, dokonując rozsądnych wyborów.
Zobacz także: Co można jeść w Środę Popielcową? Post ścisły jest obowiązkowy, ale nie dla wszystkich
Wybierając ryby, warto zwrócić szczególną uwagę na to, aby były z certyfikowanego rybołówstwa. Niestety przy masowych połowach odławiane są również zagrożone gatunki ssaków morskich, żółwi oraz ptaków, co niekorzystnie wpływa na ich populację.
Zobacz także: Awanturka jak z PRL-u. Przepis na pastę rybną z twarogiem
Poniżej przedstawiamy dwie metody pozyskiwania ryb:
- ryby odławiane – charakteryzują się zwykle znacznie lepszym smakiem i wyższą wartością odżywczą. Wynika to z naturalnych warunków, w jakich żyją, ilości ruchu, a także sposobu odżywiania. Kupując je, należy sprawdzić, skąd pochodzą, a także czy ich połów odbył się w sposób odpowiedzialny. Najlepiej wybierać ryby z lokalnych połowów, ponieważ mamy wtedy pewność, że ryby są świeże. Warto, aby wybierane produkty pochodziły ze zrównoważonych połowów i posiadały certyfikat zrównoważonego rybołówstwa MSC,
- ryby hodowlane – są to ryby hodowane na skalę przemysłową. Mają zwykle mniejszą wartość odżywczą i nieco gorszy smak, który jest spowodowany brakiem ruchu oraz nienaturalnej diety. Wyjątek stanowią zrównoważone hodowle, które są poddawane niezależnym kontrolom. Ryby z nich pochodzące są oznaczane zielonym certyfikatem ASC, a ich jakość jest znacznie lepsza.