Czy wszystkie gatunki ryb są zdrowe? Podpowiadamy, jakie ryby warto wybierać, a których lepiej unikać ze względu na zanieczyszczenia

Ryby są znakomitym źródłem wielu cennych związków odżywczych. Niestety, niektóre gatunki nie należą do najzdrowszych. Sprawdź, na jakie ryby warto uważać.
Ryby są znakomitym źródłem wielu cennych związków odżywczych. Niestety, niektóre gatunki nie należą do najzdrowszych. Sprawdź, na jakie ryby warto uważać. weyo/123RF
Mięso ryb to źródło cennego białka i kwasów tłuszczowych omega-3. Ryby są także źródłem selenu i jodu, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie tarczycy. Niestety, niektóre gatunki kumulują w swoim mięsie toksyczne metale ciężkie, takie jak rtęć i ołów. Wzrost zainteresowania rybami spowodował przełowienie, czyli osiągnięcie niebezpiecznej granicy wyginięcia różnych gatunków. Sprawdź, na co należy zwrócić uwagę, aby w sposób zrównoważony dokonywać zakupu tego wartościowego produktu.

Spis treści

Jaką rybę wybrać na święta? Sprawdź, które gatunki nie należą do najzdrowszych

Ryba to nieodłączny element świąt Bożego Narodzenia. Wybierając rybę na wigilijny stół, warto zwrócić uwagę na bezpieczeństwo. Niektóre gatunki nie należą do najzdrowszych. Sprawdź, które gatunki ryb nie zawsze są zdrowe.

Czy wszystkie ryby są zdrowe? Na te gatunki lepiej uważać

Czym się różni ryba hodowlana od odławianej?

Jako konsumenci decydujemy o tym, jakie ryby są poławiane. Dlatego, warto w sposób świadomy dokonywać ich zakupu. Zamiast przyczyniać się do niszczenia zasobów mórz, rzek i jezior, możemy je chronić, dokonując rozsądnych wyborów.

Zobacz także: Co można jeść w Środę Popielcową? Post ścisły jest obowiązkowy, ale nie dla wszystkich

Wybierając ryby, warto zwrócić szczególną uwagę na to, aby były z certyfikowanego rybołówstwa. Niestety przy masowych połowach odławiane są również zagrożone gatunki ssaków morskich, żółwi oraz ptaków, co niekorzystnie wpływa na ich populację.

Zobacz także: Awanturka jak z PRL-u. Przepis na pastę rybną z twarogiem

Poniżej przedstawiamy dwie metody pozyskiwania ryb:

  • ryby odławiane – charakteryzują się zwykle znacznie lepszym smakiem i wyższą wartością odżywczą. Wynika to z naturalnych warunków, w jakich żyją, ilości ruchu, a także sposobu odżywiania. Kupując je, należy sprawdzić, skąd pochodzą, a także czy ich połów odbył się w sposób odpowiedzialny. Najlepiej wybierać ryby z lokalnych połowów, ponieważ mamy wtedy pewność, że ryby są świeże. Warto, aby wybierane produkty pochodziły ze zrównoważonych połowów i posiadały certyfikat zrównoważonego rybołówstwa MSC,
  • ryby hodowlane – są to ryby hodowane na skalę przemysłową. Mają zwykle mniejszą wartość odżywczą i nieco gorszy smak, który jest spowodowany brakiem ruchu oraz nienaturalnej diety. Wyjątek stanowią zrównoważone hodowle, które są poddawane niezależnym kontrolom. Ryby z nich pochodzące są oznaczane zielonym certyfikatem ASC, a ich jakość jest znacznie lepsza.
Dodaj firmę Autopromocja
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia