Jedzenie niektórych ryb może nie być zdrowe. Wiesz, dlaczego? Dobra i zdrowa ryba musi być mądrze wybrana. Sprawdź, po jakie mięso sięgać

Martyna Jaros
Martyna Jaros
Światowy Fundusz na Rzecz Przyrody i Greenpeace wspierają działania, mające na celu zachowanie bioróżnorodności środowiska  naturalnego. Organizacje te wydając bezpłatne poradniki i starają się poszerzyć wiedzę konsumentów o zrównoważonym rybołówstwie.Sprawdź, czym kierować się przed zakupem ryb oraz jakie gatunki są polecane, a jakich lepiej unikać.Przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE
Światowy Fundusz na Rzecz Przyrody i Greenpeace wspierają działania, mające na celu zachowanie bioróżnorodności środowiska naturalnego. Organizacje te wydając bezpłatne poradniki i starają się poszerzyć wiedzę konsumentów o zrównoważonym rybołówstwie.Sprawdź, czym kierować się przed zakupem ryb oraz jakie gatunki są polecane, a jakich lepiej unikać.Przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE dusanzidar/123rf
Udostępnij:
Jedzenie ryb zapewnia wiele zdrowotnych korzyści. Ich mięso dostarcza łatwo przyswajalnego białka i kwasów tłuszczowych omega-3. Ryby są także źródłem selenu i jodu, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie tarczycy. Niektóre ryby kumulują w swoim mięsie toksyczne metale ciężkie, takie jak rtęć i ołów. Wzrost zainteresowania rybami spowodował przełowienie, czyli osiągnięcie niebezpiecznej granicy wyginięcia różnych gatunków. Sprawdź, na co należy zwrócić uwagę, aby w sposób zrównoważony dokonywać zakupu tego wartościowego produktu.

Ryba hodowlana czy odławiana?

Jako konsumenci decydujemy o tym, jakie ryby są poławiane. Dlatego, warto w sposób świadomy dokonywać ich zakupu. Zamiast przyczyniać się do niszczenia zasobów mórz, rzek i jezior, możemy je chronić, dokonując rozsądnych wyborów.

Wybierając ryby warto zwrócić szczególną uwagę na to, aby były z certyfikowanego rybołówstwa. Niestety przy masowych połowach odławiane są również zagrożone gatunki ssaków morskich, żółwi oraz ptaków, co niekorzystnie wpływa na ich populację.

Poniżej przedstawiamy dwie metody pozyskiwania ryb:

  • ryby odławiane – charakteryzują się zwykle znacznie lepszym smakiem i wyższą wartością odżywczą. Wynika to z naturalnych warunków, w jakich żyją, ilości ruchu, a także sposobu odżywiania. Kupując je, należy sprawdzić, skąd pochodzą, a także czy ich połów odbył się w sposób odpowiedzialny. Najlepiej wybierać ryby z lokalnych połowów, ponieważ mamy wtedy pewność, że ryby są świeże. Warto, aby wybierane produkty pochodziły ze zrównoważonych połowów i posiadały certyfikat zrównoważonego rybołówstwa MSC,
  • ryby hodowlane – są to ryby hodowane na skalę przemysłową. Mają zwykle mniejszą wartość odżywczą i nieco gorszy smak, który jest spowodowany brakiem ruchu oraz nienaturalnej diety. Wyjątek stanowią zrównoważone hodowle, które są poddawane niezależnym kontrolom. Ryby z nich pochodzące są oznaczane zielonym certyfikatem ASC, a ich jakość jest znacznie lepsza.

Zobacz poradnik, jak kupić dobrą i zdrową rybę, na co dzień i na święta!

Sprawdź, jakie właściwości ma karp

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Strona Zdrowia
Dodaj ogłoszenie