Spis treści
Polacy gotują głównie na gazie
Najbardziej popularnym typem kuchenek w Polsce wciąż są urządzenia gazowe. Wiele osób od lat posiada takie urządzenia, inne wybrały je ze względu na lepszą cenę gazu w stosunku do prądu lub po prostu preferują tradycyjne rozwiązania. Z czasem jednak wymieniamy kuchenny sprzęt na nowy, choć najczęściej nie rezygnujemy całkowicie z gazu.
Według danych RWE Polska (teraz: innogy) w 2013 r. kuchenki elektryczne miało zaledwie 27 proc. Polaków, natomiast według aktualnego raportu GUS za rok 2018 r. urządzenia w całości zasilane energią elektryczną były obecne w 20,2 proc. gospodarstw domowych, natomiast w 56,9 proc. badanych korzystano z kuchenek gazowo-elektrycznych (z palnikami na gaz i elektrycznym piekarnikiem).
Konkurujące z kuchniami gazowymi, urządzenia elektryczne są od nich znacznie droższe, jednak kosztu ich eksploatacji wbrew pozorem są podobne. To dlatego, że straty energii podczas gotowania na płycie indukcyjnej są minimalne, podczas gdy dla gazu sięgają nawet 50 proc. Na zasilanej prądem płycie indukcyjnej potrawy gotują się też średnio o 30 proc. szybciej.