Obecnie nie da się uniknąć chemii w codziennym życiu, bo źródłem szkodliwych związków są nie tylko środki higieny, żywność traktowana pestycydami czy zanieczyszczone powietrze. Pochodzą też z innych produktów, często takich, które wchodzą w kontakt z jedzeniem.
Można jednak skutecznie zmniejszyć ekspozycję organizmu na najbardziej szkodliwe źródła skażeń. Czego więc najlepiej unikać na co dzień? Sprawdź w naszej galerii!
Sprawdź: Układasz włosy? Uważaj, wdychasz szkodliwe substancje
Co robić, by zmniejszyć obciążenie organizmu szkodliwymi związkami, które z czasem prowadzi do rozwoju groźnych chorób? Warto przede wszystkim:
- stosować naturalne środki czystości,
- wybierać warzywa, owoce i suche ziarna z upraw ekologicznych,
- przechowywać jedzenie w szklanych lub kamionkowych pojemnikach, a także w papierze,
- przygotowywać żywność w łagodny sposób, ulegając jej przypalania i przegrzewania,
- do podgrzewania posiłków nie używać opakowań z plastiku,
- zainwestować w kuchnię elektryczną lub dobry wyciąg w przypadku kuchenki gazowej,
- filtrować wodę do picia,
- unikać produktów w puszkach,
- nosić maski przeciwpyłowe przy większym zanieczyszczeniu powietrza.
Dowiedz się więcej na temat:
ZOBACZ: Naukowcy odkryli związek między chemią gospodarczą a mikrobiomem jelitowym dzieci