Szkodliwe substancje w twoim otoczeniu – 10 niedocenianych źródeł toksyn, z którymi stykasz się na co dzień

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
Szkodliwe substancje są wokół nas – znajdują się na powierzchniach, których dotykasz, w powietrzu, którym oddychasz, w wodzie, którą pijesz i jedzeniu, które spożywasz. Nawet jeśli nie zauważasz ich obecności, stale obciążają twój organizm, z czasem przyczyniając się do rozwoju chorób, a nawet raka. Chociaż w obecnych czasach, a zwłaszcza w miastach, praktycznie nie da się uniknąć szkodliwych czynników związanych z zanieczyszczeniem powietrza i kiepskiej jakości żywnością, wciąż można znacznie ograniczyć ekspozycję organizmu na niebezpieczne związki.Zobacz, które produkty w twoim otoczeniu są źródłem najgroźniejszych toksyn – i sprawdź, jak ich unikać. yupiramos /123RF
Są na powierzchniach, których dotykasz, w powietrzu, którym oddychasz, w wodzie, którą pijesz i jedzeniu, które spożywasz. Szkodliwe substancje z twojego otoczenia w niemal niezauważalny sposób obciążają twój organizm, z czasem przyczyniając się do rozwoju chorób, a nawet raka. Zobacz, które produkty są źródłem najgroźniejszych toksyn – i sprawdź, jak ich unikać.

Obecnie nie da się uniknąć chemii w codziennym życiu, bo źródłem szkodliwych związków są nie tylko środki higieny, żywność traktowana pestycydami czy zanieczyszczone powietrze. Pochodzą też z innych produktów, często takich, które wchodzą w kontakt z jedzeniem.

Można jednak skutecznie zmniejszyć ekspozycję organizmu na najbardziej szkodliwe źródła skażeń. Czego więc najlepiej unikać na co dzień? Sprawdź w naszej galerii!

Co robić, by zmniejszyć obciążenie organizmu szkodliwymi związkami, które z czasem prowadzi do rozwoju groźnych chorób? Warto przede wszystkim:

  • stosować naturalne środki czystości,
  • wybierać warzywa, owoce i suche ziarna z upraw ekologicznych,
  • przechowywać jedzenie w szklanych lub kamionkowych pojemnikach, a także w papierze,
  • przygotowywać żywność w łagodny sposób, ulegając jej przypalania i przegrzewania,
  • do podgrzewania posiłków nie używać opakowań z plastiku,
  • zainwestować w kuchnię elektryczną lub dobry wyciąg w przypadku kuchenki gazowej,
  • filtrować wodę do picia,
  • unikać produktów w puszkach,
  • nosić maski przeciwpyłowe przy większym zanieczyszczeniu powietrza.

Dowiedz się więcej na temat:

ZOBACZ: Naukowcy odkryli związek między chemią gospodarczą a mikrobiomem jelitowym dzieci

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie