Szkodliwe substancje w twoim otoczeniu – 10 niedocenianych źródeł toksyn, z którymi stykasz się na co dzień

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
Szkodliwe substancje są wokół nas i nawet jeśli nie zauważasz ich obecności, stale przedostają się do organizmu, stając się przyczyną nasilających się problemów ze zdrowiem. Zobacz, które produkty w twoim otoczeniu są źródłem najgroźniejszych toksyn – i sprawdź, jak ich unikać. Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Szkodliwe substancje są wokół nas i nawet jeśli nie zauważasz ich obecności, stale przedostają się do organizmu, stając się przyczyną nasilających się problemów ze zdrowiem. Zobacz, które produkty w twoim otoczeniu są źródłem najgroźniejszych toksyn – i sprawdź, jak ich unikać. Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. TheOtherKev/pixabay.com
Udostępnij:
Są na powierzchniach, których dotykasz, w powietrzu, którym oddychasz, w wodzie, którą pijesz i jedzeniu, które spożywasz. Szkodliwe substancje z twojego otoczenia w niemal niezauważalny sposób obciążają twój organizm, z czasem przyczyniając się do rozwoju chorób, w tym raka. Zobacz, które produkty są źródłem najgroźniejszych toksyn – i sprawdź, jak ich unikać.

Obecnie nie da się uniknąć chemii w codziennym życiu, bo źródłem szkodliwych związków są nie tylko środki higieny, żywność traktowana pestycydami czy zanieczyszczone powietrze. Pochodzą też z innych produktów, często takich, które wchodzą w kontakt z jedzeniem.

Można jednak skutecznie zmniejszyć ekspozycję organizmu na najbardziej szkodliwe źródła skażeń. Czego więc najlepiej unikać na co dzień? Sprawdź w naszej galerii!

Co robić, by zmniejszyć obciążenie organizmu szkodliwymi związkami, które z czasem prowadzi do rozwoju groźnych chorób? Warto przede wszystkim:

  • stosować naturalne środki czystości,
  • wybierać warzywa, owoce i suche ziarna z upraw ekologicznych,
  • przechowywać jedzenie w szklanych lub kamionkowych pojemnikach, a także w papierze,
  • przygotowywać żywność w łagodny sposób, ulegając jej przypalania i przegrzewania,
  • do podgrzewania posiłków nie używać opakowań z plastiku,
  • zainwestować w kuchnię elektryczną lub dobry wyciąg w przypadku kuchenki gazowej,
  • filtrować wodę do picia,
  • unikać produktów w puszkach,
  • nosić maski przeciwpyłowe przy większym zanieczyszczeniu powietrza.

Dowiedz się więcej na temat:

ZOBACZ: Naukowcy odkryli związek między chemią gospodarczą a mikrobiomem jelitowym dzieci

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polska coraz bardziej rowerowa

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Strona Zdrowia
Dodaj ogłoszenie