Czad, czyli tlenek węgla
Tlenek węgla to silnie trujący gaz, którego nie widać ani nie czuć. Jest nieco mniej gęsty, niż powietrze, dlatego bardzo łatwo się z nim miesza. Czad wykazuje wysoki stopień powinowactwa do hemoglobiny, zawartej w czerwonych krwinkach. Wiąże się z nią 210 razy łatwiej niż tlen i o wiele trwalej. Zamiast oksyhemoglobiny powstaje wtedy karboksyhemoglobina, która jest transportowana do płuc. W ten sposób dochodzi do niedotlenienia organizmu. Wiele przypadków zatrucia czadem kończy się śmiercią lub poważnymi zmianami w mózgu.
Czad wytwarza się, gdy w środowisku spalania paliw (drewna, oleju, gazu, benzyny, nafty, propanu, węgla, ropy) brakuje tlenu, niezbędnego do zajścia procesu pełnego spalania. Źródłem czadu najczęściej bywają kominki, kuchnie węglowe, piece węglowe, gazowe i olejowe, gazowe podgrzewacze wody.
Czynniki ryzyka zatrucia czadem
Do niepełnego spalania i wydzielania czadu dochodzi, gdy: