Spis treści
Przepisy na szparagi w 15 wersjach
Sezon na szparagi trwa od kwietnia do czerwca, a jego szczyt przypada zwykle na maj. To pora, by jeść to pyszne i zdrowe warzywo jak najczęściej, dopóki jest dostępne. Warto wypróbować go w różnych wydaniach, których jest całkiem sporo. Proponujemy zwłaszcza makaron ze szparagami – przepis znajduje się poniżej (wraz z trzema innymi recepturami), a także w galerii, gdzie podpowiadamy też, jak przygotować idealny sos do szparagów: biały sos Hollandaise, czyli holenderski.
Sprawdź w naszej galerii proste przepisy pomysły na dania ze szparagami. Są nie tylko pyszne, lekkie i zdrowe, ale też łatwe do przygotowania!
Przepis na makaron ze szparagami
Makaron ze szparagami to bez wątpienia najpopularniejszy sposób podania tego warzywa. W daniu często występują też inne zielone warzywa.
Kształty włoskiej pasty używanej do dań ze szparagami to zwłaszcza:
- różnego rodzaju wstążki (fettuccine, tagliatelle, pappardelle), również jajeczne, świeże czy ręcznie robione,
- nitki (spaghetti, linguini),
- kokardki (farfalle),
- rurki (penne),
- świderki (fussilli),
- bardziej oryginalne np. skrętki (casarecce) czy fusillioni.
Sprawdź też, jak najlepiej ugotować szparagi, a także przygotować je wstępnie i przechowywać.
Makaron wstążki ze szparagami i wiosennymi warzywami
Składniki (na 4 osoby):
- 1/2 szkl. listków bazylii, posiekanych
- 3 szkl. wody,
- 3 łyżki bulionu warzywnego,
- 1/4 szkl. plus 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin,
- 3-4 ząbki czosnku, zgniecione,
- 400 g pełnoziarnistego makaronu wstążki, np. linguine lub fettuccine,
- pęczek cebuli dymki, posiekany w całości,
- 2 papryczki jalapeño bez pestek, świeżych lub marynowanych, posiekane,
- 2 cukinie, w kostkach,
- 1/2 szkl. zielonego groszku, świeżego lub rozmrożonego,
- 1 pęczek szparagów, najlepiej zielonych, bez twardych końcówek i skórek,
- świeżo stary ser parmezan lub Pecorino Romano do posypania.
Przygotowanie:
- Zagotuj wodę w dużym garnku i zanurz na chwilę liście bazylii, po czym szybko wyjmij i ostudź.
- Zmiksuj bazylię ze szkl. wody, łyżeczką bulionu, 1/4 szkl. oliwy i czosnkiem na gładką masę.
- Do garnka z gorącą wodą dodaj sól, doprowadź do wrzenia i ugotuj makaron al dente (8-9 min), po czym osącz, wrzuć z powrotem do garnka i dodaj sos bazyliowy,
- Rozgrzej na patelni pozostałą łyżkę oliwy i podsmażaj dymkę i papryczkę przez ok. 5 min, aż zmiękną, wrzuć cukinię i groszek, gotuj kolejne 5 min, często mieszając.
- Dodaj szparagi i gotuj całość jeszcze 2 minuty, dodaj pozostałą wodę i bulion, a gdy sos będzie wrzeć, gotuj 5 min, by pędy zmiękły.
- Połącz sos warzywny ze wstążkami, nałóż dania na talerze i posyp każdą porcję startym serem.
Kliknij w zdjęcie i zobacz przepis na wiosenny makaron z zielonymi szparagami, a także 11 innych dań z tym zdrowym warzywem
Przepis na lekki krem ze szparagów
Szparagi dowolnego koloru to doskonała baza zupy typu krem, którą warto przygotować na domowym bulionie, najlepiej warzywnym. Jeszcze lepiej, gdy będzie to wywar szparagowy, przygotowany na skórkach i końcówkach warzywa. Warto zgromadzić w zamrażarce ich większy zapas z przygotowania wcześniejszych dań, dokładając kolejne partie do woreczka strunowego.
Skórki i końcówki szparagów dodajemy do warzyw na bulion, a później razem z nimi usuwamy. Na bazie bulionu można ugotować szparagi pokrojone w kawałki, choć można też użyć go do zmiksowania kremu ze pędów gotowanych na parze albo pieczonych.
Przepis na zupę krem ze szparagów w lekkiej wersji z jogurtem greckim
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin,
- 1/2 szkl. pora, w cienkich plasterkach,
- 1/2 szkl. cebuli, w kostkach,
- 1-2 ząbki czosnku, zgniecione
- 2 pęczki białych szparagów, bez twardych końcówek i skórek, w kawałkach,
- 2 średnie ziemniaki w kostkach,
- 3 szkl. bulionu warzywnego lub drobiowego,
- 1 szkl. wody,
- 1 szkl. gęstego jogurtu greckiego lub bałkańskiego do 3 proc. tł.,
- świeżo stary ser dojrzewający do posypania.
Przygotowanie:
- Rozgrzej oliwę na patelni, dodaj pora, cebulę i ziemniaki i smaż 2-3 min; gdy por zacznie mięknąć, wrzuć ząbek czosnku, mieszaj 30 sekund, a następnie dodaj kawałki szparagów i bulion.
- Całość zagotuj i duś pod przykryciem przez 15-20 min, aż pędy staną się bardzo miękkie.
- Zmiksuj zupę za pomocą blendera ręcznego, zabiel lekko osolonym jogurtem, łącząc go najpierw z małą ilością zupy i dodają stopniowo kolejne porcje, by się nie zwarzył.
- Dopraw krem do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem, podziel na porcje i posyp każdą startym serem.
Polecamy też:
Przepis na tartę ze szparagami bez ciasta
Na bazie szparagów powstają pyszne placki, począwszy od łatwego omletu lub frittaty, poprzez pizzę czy tartę na cieście francuskim, a na śmietanowym quiche skończywszy.
Najbardziej polecane są jednak potrawy bez przesadnej ilości tłustych dodatków, takich jak wspomniane ciasto, śmietana, ser, a także oliwa, która choć zdrowa i wskazana, wciąż zapewnia sporo kalorii (ok. 130 kcal w łyżce).
Szparagi można zapiekać na plackach z innymi warzywami i serem, a także dodawać je do innych potraw z pieca z dodatkiem makaronu, ryżu czy kaszy. My polecamy wersję dość lekką, bo bez typowego ciasta, a za to z jajkiem i serkiem wiejskim.
Tak przygotujesz tartę ze szparagami i serkiem wiejskim w stylu fit:
Składniki:
- Ok. 12 pędów szparagów, bez twardych końcówek i skórek,
- średnia cebula, w kostkach,
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin,
- 1 szkl. serka wiejskiego lekkiego,
- 4 jajka kurze,
- 3/4 szkl. mleka krowiego 1,5-2 proc. lub mleczka roślinnego bez cukru,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 1/4 szkl. świeżo startego parmezanu, ew. drożdży nieaktywnych w proszku lub płatkach.
Przygotowanie:
- Rozgrzej na patelni oliwę i podsmaż cebulę przez 3 minuty.
- Gdy cebula się zeszkli, dodaj całe pędy szparagów i podsmażaj ok. 1 min, obracając, po czym odłóż na talerz.
- Zmiksuj serek z jajkami, mlekiem i musztardą, dodając po szczypcie soli i pieprzu, a następnie parmezan i ostudzoną cebulę.
- Natłuść dno naczynia żaroodpornego odrobiną oliwy i wlej miks z serkiem, po czym ułóż w nim pojedynczą warstwę szparagów.
- Wstaw tartę do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz ok. 45 min, aż wierzch się zarumieni.