1 z 13
Przewijaj galerię w dół
Szparagi można przygotować pysznie i lekko, a na dodatek...
fot. lblinova/123RF

Przepisy na szparagi na każdą porę dnia. Jak zrobić makaron ze szparagami, krem ze szparagów i 11 innych dań

Szparagi można przygotować pysznie i lekko, a na dodatek bardzo prosto! Wystarczy łączyć je z innymi warzywami, zwłaszcza zielonymi czy korzeniowymi, a ciężkich sosów i sera używać głównie jako przyprawy.

Sprawdź 11 przepisów na dania ze szparagów oraz biały sos, z którymi są tradycyjnie podawane. Przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

2 z 13
Ugotuj zielone szparagi w osolonym wrzątku przez 1-3 min,...
fot. vanillaechoes/123RF

Makaron ze szparagami, zielonym pesto i parmezanem

Ugotuj zielone szparagi w osolonym wrzątku przez 1-3 min, osącz i pokrój na kawałki. Następnie ugotuj al dente makaron fettuccine (wąskie wstążki, do 1 cm) w osolonym wrzątku przez ok. 10 minut. Odlej 2 łyżki wody z gotowania i osącz makaron. Wrzuć na patelnię mały kawałek masła i szparagi, dopraw solą, pieprzem i mieloną gałką muszkatołową, dodaj wodę z makaronu, wymieszaj sos z makaronem i wyłóż na talerze. Na wierzch każdej porcji dodaj odrobinę pesto z bazylii lub innego oraz starty parmezan (Parmigiano Reggiano, ew. Grana Padano), ew. inny twardy ser długodojrzewający

3 z 13
Podsmaż na klarowanym maśle lub oliwie posiekaną cebulę,...
fot. Darius Dzinnik/123RF

Krem z białych szparagów

Podsmaż na klarowanym maśle lub oliwie posiekaną cebulę, dodaj kawałki białych szparagów bez główek (1 kg na 1,5 litra płynu) i gotuj 5 min, po czym wlej bulion warzywny lub drobiowy i gotuj ok. 20 min, aż pędy będą bardzo miękkie. Zmiksuj zupę na krem, zagrzej, dodaj główki i gotuj 5 min, po czym zabiel zabiel śmietaną, a najlepiej gęstym jogurtem do 3 proc. tłuszczu, oraz dopraw solą i białym pieprzem lub gałką muszkatołową.

4 z 13
Włóż do parowaru mały pęczek zielonych szparagów i ugotuj al...
fot. Svetlana Kolpakova/123RF

Szparagi na parze z jajkiem na miękko

Włóż do parowaru mały pęczek zielonych szparagów i ugotuj al dente przez 3-5 minut w przypadku cienkich pędów lub 5-7 minut, gdy są grubsze. Ugotuj jajko na miękko (przez ok. 5 min) i podaj ze szparagami owiniętymi paskiem szynki, np. parmeńskiej albo serrano.

Pozostało jeszcze 8 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Za turnus w tym uzdrowisku zapłacisz mniej, niż myślisz! Zapomnij o Ciechocinku

TYLKO U NAS
Za turnus w tym uzdrowisku zapłacisz mniej, niż myślisz! Zapomnij o Ciechocinku

Znani z HIV i AIDS. Wśród nich są gwiazdy Eurowizji

Znani z HIV i AIDS. Wśród nich są gwiazdy Eurowizji

Całowanie to zdrowie! 7 powodów, dla których warto robić to częściej

Całowanie to zdrowie! 7 powodów, dla których warto robić to częściej

Zobacz również

Lubisz placki z jabłkami? Przepisy na placki bezglutenowe, bez jajek i mleka

Lubisz placki z jabłkami? Przepisy na placki bezglutenowe, bez jajek i mleka

Całowanie to zdrowie! 7 powodów, dla których warto robić to częściej

Całowanie to zdrowie! 7 powodów, dla których warto robić to częściej