Zupa jest dobra na wszystko!
Zupa to niezwykle uniwersalny posiłek, ponieważ jej miseczkę możemy zjeść na późne drugie śniadanie, obiad, a nawet kolację. Spośród wielu możliwości każdy znajdzie przepis na idealną wersję tego dania dla siebie. Do wyboru jest kwaskowata zupa ogórkowa lub kapuśniak, a ich przeciwieństwem delikatna w smaku i lekko słodkawa zupa dyniowa czy marchewkowa. Amatorzy treściwszych dań mogą wybrać sycącą zupę fasolową, grochową, krupnik albo mięsny gulasz. Z kolei chcące zrzucić kilka kilogramów powinny postawić na tradycyjny drobiowy rosół z małym dodatkiem makaronu, pełną różnorodnych warzyw zupę jarzynową lub niezabieloną zupę pieczarkową.
Dowiedz się więcej o tym jak zdrowo gotować:
Warto pamiętać, że gotowanie zup jest bardzo ekonomiczne, ponieważ pozwala uniknąć marnotrawstwa żywności. Do zupy można bowiem wykorzystać zalegające w lodówce warzywa, resztki makaronu lub kaszy i kawałek mięsa – choć nie jest to nawet konieczne. Chociaż ugotowanie sowitego garnka zupy na kilka dni zajmuje oczywiście więcej czasu niż przygotowanie 1-2 porcji, jednak pozwoli go oszczędzić w kolejnych dobach. Mając gotowy posiłek, wystarczy odgrzać jego porcję, by w kilka chwil mieć ciepły obiad dla siebie i rodziny.
Nie mniej jednak zupy warto jadać z uwagi na korzyści zdrowotne, jakie zapewniają. Jeśli chcesz poznać je bliżej, przejdź do galerii zdjęć. Dowiesz się z niej o 8 powodach, dlaczego zupy powinny znaleźć się w codziennej diecie!