Spis treści
Jak szybko trawi się alkohol?
Metabolizm alkoholu u każdego jest inny i zależy od wielu czynników, takich jak: waga, płeć, wiek, poziom nawodnienia organizmu, ogólny stan zdrowia, zażywane leki, tempo picia alkoholu.
Metabolizm alkoholu jest dużo wolniejszy niż jego wchłanianie. Wchłanianie alkoholu zaczyna się bowiem już w jamie ustnej w chwili jego wypicia. Następnie dostaje się on do krwi, która przechodzi również przez płuca. Tam, narażony na działanie tlenu, paruje i miesza się z wydychanym powietrzem.
Dlatego poziom alkoholu sprawdza się za pomocą alkomatów, które mierzą jego stężenie w wydychanym powietrzu. Można sprawdzić go już po 15 minutach od spożycia wyskokowych trunków. Jednak radzi się, by alkomaty do użytku domowego stosować dopiero 30 minut po spożyciu ostatniej dawki alkoholu. Natomiast najwyższe stężenie alkoholu we krwi następuje ok. 1-1,5 godziny po spożyciu.
Jak obliczyć ilość alkoholu i promili we krwi?
Aby określić zawartość alkoholu we krwi, najlepiej jest użyć profesjonalnego alkomatu lub zrobić test z krwi. Jeśli nie posiadamy takich opcji, to możemy skorzystać z dostępnych w internecie kalkulatorów promili. Można również obliczyć ilość promili we krwi, dzieląc ilość spożytego czystego alkoholu przez wagę ciała pomnożoną przez 60 proc. (w przypadku kobiet), lub 70 proc. (dla mężczyzn). Przy czym 10 g czystego, czyli 100-procentowego alkoholu (1 standardowa porcja alkoholu) zawarte jest w:
- ok. 250 ml piwa o mocy 5 proc.,
- w ok. 100 ml wina o mocy 12 proc.,
- w ok. 30 ml wódki o mocy 40 proc.
Oznacza to, że mężczyzna ważący 80 kg, który wypił 2 piwa o mocy 5 proc. ma 0,4 promila alkoholu we krwi, ponieważ w dwóch piwach (0,5 l) znajduje się 25 g czystego alkoholu, więc obliczenie będzie wyglądało następująco: 25 g / 80kg x 70 proc. = 0,4 promila.
Organizm potrzebuje 3 godzin na spalenie 20-30 g czystego alkoholu (etanolu):
- kufel piwa (0,5 l) to 25 g etanolu,
- lampka wina (100 ml) to 12 g etanolu,
- kieliszek wódki (50 g) to 20 g etanolu.
Ogólnie przyjmuje się, że alkohol trawi się ze stałą prędkością ok. 0,2 promila na godzinę, co oznacza, że na strawienie 1 promila potrzebujemy 5 godzin. Zawsze warto jednak odczekać z wsiadaniem za kierownicę samochodu więcej czasu i dodać do wyliczonego czasu ok. 2 godziny.
Kiedy można prowadzić samochód po spożyciu alkoholu?
Zgodnie z polskim prawem, aby prowadzić samochód stężenie alkoholu we krwi nie może przekraczać 0,2 promila. Przy wyższym stężeniu mówimy o wykroczeniu, jednak pod warunkiem, że pijany kierowca nie spowoduje wypadku lub kolizji. Istnieją dwa rodzaje upojenia alkoholowego:
- stan po użyciu alkoholu, gdy stężenie alkoholu we krwi wynosi 0,2-0,5 promila (lub 0,1mg-0,25 mg w 1 dm3 w wydychanym powietrzu).
- stan nietrzeźwości, gdy stężenie alkoholu we krwi wynosi powyżej 0,5 promila (lub powyżej 0,25 mg w 1dm3 w wydychanym powietrzu).
Według polskiego prawa wartość alkoholu we krwi do 0,5 promila oznacza, że kierowca popełnił wykroczenie. Natomiast powyżej 0,5 promila to już przestępstwo.
Lepiej nie wsiadać za kierownicę po alkoholu – Co dzieje się wtedy z organizmem?
0,2 promila alkoholu to dawka dopuszczalna do prowadzenia pojazdu. Jednak już przy stężeniu 0,3 promila alkoholu we krwi pojawiają się objawy zatrucia alkoholowego, takie jak lekkie zaburzenia równowagi oraz koordynacji wzrokowo-ruchowej, a także zaburzenia widzenia. Przy dawce do 0,7 promila następuje osłabienie refleksu, nadmierna pobudliwość i gadatliwość, błędna ocena własnych możliwości i rozeznania w sytuacji.
Do 2 promili do tych objawów dochodzą zaburzenia sprawności intelektualnej, drażliwość, agresja, przyspieszenie akcji serca. 3 promile charakteryzują się wystąpieniem zaburzeń mowy, senności oraz trudności w poruszaniu się. Przy 4 promilach następuje spadek ciśnienia krwi i ciepłoty ciała oraz głębokie zaburzenia świadomości prowadzące do śpiączki, a powyżej 5 promili – śmierć.
Źródło:
Działanie alkoholu na organizm Państwowa Agencja Rozwiązywania Problemów Alkoholowych