Piwo jest dobre na jelita i nie tuczy. Potwierdzono to u mężczyzn. Zobacz, jaka porcja działa ochronnie. Nie musi to być napój 0 procent!

Anna Rokicka-Żuk
Wideo
od 16 lat
Piwo to typowy męski trunek, który w Polsce jest numerem jeden. To także źródło piwnego brzucha i problemów zdrowotnych związanych ze spożywaniem alkoholu. Tymczasem piwo wcale nie musi szkodzić. Udowodniono, że wypijane w odpowiedniej porcji poprawia stan męskich jelit i wcale nie tuczy - zarówno w przypadku piwa bezalkoholowego, jak i tradycyjnego. Zobacz wyniki badań i sprawdź, które rodzaje piwa są najzdrowsze.

Spis treści

Piwo jest niskoprocentowym napojem alkoholowym, który Polacy spożywają w największych ilościach ze wszystkich trunków z „procentami”. Niestety, według statystyk jest też trunkiem coraz bardziej nadużywanym w społeczeństwie. Tymczasem piwo spożywane nawet codziennie, ale w niewielkich ilościach, może mieć korzystny wpływ na zdrowie!

Dwie szklanki piwa na stole w dłoniach
Jako produkt fermentowany, piwo zapewnia składniki wspierające układ trawienny. vyshniakova/123RF

Jak piwo działa na jelita?

Choć napoje zawierające alkohol uznaje się za szkodliwe, pewne ich rodzaje w konkretnych ilościach okazują się wspierać organizm. Dotyczy to zwłaszcza naturalnych produktów fermentowanych, do których oprócz wina należy piwo. W badaniach epidemiologicznych stwierdzono np., że ich niskie lub umiarkowane spożycie wiąże się z rzadszym występowaniem chorób układu krążenia i cukrzycy typu 2.

Czytaj: Piwo w naturalnej pielęgnacji skóry. Zobacz, jak je wykorzystać

Według najnowszych badań przeprowadzonych w Portugalii, których wyniki opisano w „Journal of Agricultural and Food Chemistry”, picie piwa może wspierać jeden z najważniejszych narządów w ciele, jakim jest jelito. To właśnie w nim zlokalizowane jest aż 80 proc. komórek odpornościowych organizmu. Występujące w jelicie mikroorganizmy (tzw. mikrobiota) wpływa ponadto na metabolizm i ryzyko rozwoju chorób takich jak miażdżyca, cukrzyca i otyłość.

Piwo jako fermentowany wyciąg ze skiełkowanych ziaren słodu, utrwalony związkami z szyszek chmielu, stanowi też źródło związków pochodzących od drożdży oraz antyoksydacyjnych polifenoli, które są wchłaniane w jelicie grubym. Będąc tam obecne, regulują też skład mikroflory jelitowej. W niektórych rodzajach piwa (niepasteryzowanych) obecne są też żywe mikroorganizmy fermentacyjne, które mogą mieć na nią bezpośredni wpływ.

Sprawdź również: Tuczy, zaburza świadomość, podwyższa cukier we krwi. Szkodzi nie tylko alkoholikom. Nie pij piwa jeśli należysz do jednej z tych grup osób

W ramach badania, które zaprojektowano jako podwójnie zaślepioną, randomizowaną próbę kliniczną, jego uczestnicy – grupa 22 zdrowych mężczyzn w wieku 18-65 lat – wypijali codziennie małą butelkę (330 ml) piwa o zawartości 0 proc. albo 5,2 proc. obj. alkoholu przez okres czterech tygodni.

Sprawdź:

Czy od piwa rośnie brzuch?

Gdy porównano wyniki badań uczestników przed rozpoczęciem eksperymentu i po nim, nie stwierdzono zwiększenia masy ciała czy tkanki tłuszczowej (tzw. piwny brzuch). Nie odnotowano też znacznych zmian wskaźników zdrowia kardiometabolicznego we krwi.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Zdrowia codziennie.
Obserwuj StronaZdrowia.pl!

Wykazano, że spożywanie zarówno piwa alkoholowego, jak i bezalkoholowego poprawia różnorodność gatunków mikroflory jelitowej. Zauważono ponadto zwiększoną aktywność jelitowej fosfatazy alkalicznej, która jest enzymem ochronnym i wspierającym ich rolę bariery broniącej dostępu do organizmu. Ilość tej fosfatazy we krwi uczestników uległa natomiast obniżeniu, co wskazuje na poprawę czynności wątroby.

Polecamy: 4 sierpnia 2023 r. to Międzynarodowy Dzień Piwa. Te fakty cię zaskoczą!

Należy jednak pamiętać, że korzyści zdrowotne ze spożywania napojów zawierających alkohol nie negują jego działania rakotwórczego, dlatego najbardziej zalecane są piwa bezalkoholowe, których wybór jest coraz większy. Zamiast tych typu pilzner lepiej wybierać bardziej „treściwe”: typu ale, APA lub IPA. Najwięcej korzystnych związków zawierają te niefiltrowane i niepoddane pasteryzacji.

Dowiedz się więcej na temat:

Cukier pod kontrolą

Dodaj firmę Autopromocja

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

R
Rzól
22 osoby, 4 tygodnie obserwacji, to żart, a nie badanie. :)

Od 4 tygodni piję earl grey przed snem i nie mam raka. Czyli earl grey daje 100% zabezpieczenie przed rakiem.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia