Czy jajka są zdrowe? Jedzenie ich tak wpływa na Twój organizm
Jajka są jednym z pełnowartościowych źródeł białka. Sięgamy po nie chętnie, przygotowując zarówno śniadania, jak i desery czy sałatki. Doceniamy ich smak i walory odżywcze. W jednym średnim jajku (ok. 58 g) znajdziemy następujące witaminy i minerały:
- Witamina A – 16 proc. referencyjnej wartości spożycia (RWS),
- Witamina D – 32 proc. RWS,
- Witamina B2 – 18 proc. RWS,
- Witamina B12 – 56 proc. RWS,
- Kwas foliowy – 12 proc. RWS,
- Biotyna – 20 proc. RWS,
- Kwas pantotenowy – 12 proc. RWS,
- Cholina – 36 proc. RWS,
- Fosfor – 13 proc. RWS,
- Jod – 17 proc. RWS,
- Selen – 22 proc. RWS.
Dowiedz się więcej:
Fakty i mity o jajkach – wiesz co jest prawdą, a co kłamstwem?
Odwieczne pytanie brzmi: ile jajek można zjeść tygodniowo? Szacuje się, że przeciętny Polak zjada 4,5 sztuki w ciągu siedmiu dni, a statystyczna Polka sięga w tym czasie po 3 jajka. Czy to odpowiednia liczba?
Odpowiedź jest zależna od badań, na których się opiera. „Normy żywienia dla populacji Polski” z 2017 r. sugerują, że osoby zdrowe, bez zwiększonego poziomu cholesterolu mogą spożywać do 7 jaj tygodniowo. Choć są także specjaliści, którzy twierdzą, że zdrowe osoby mogą jeść jajka bez ograniczeń.
Czego jeszcze nie wiemy o jajkach? Zastanawiamy się, czy jest w nich laktoza oraz czy kobiety karmiące piersią mogą je spożywać, jeśli nie mają alergii. Poznaj odpowiedzi te i na inne najczęściej zadawane pytania dotyczące jajek. Znajdziesz je w naszej galerii.
Poznaj fakty i mity dotyczące jajek
Źródła:
- Advice on eggs for mums and babies Eggo Info
- Home food fact checker Food Standars Agency
- Eggs, cholesterol, and heart disease Healthline