Fakty i mity o jajkach – sprawdź co jest prawdą! Czy jajka są zdrowe i warto jeść je każdego dnia? Zobacz, jak działają na Twój organizm

Marta Siesicka-Osiak
Marta Siesicka-Osiak
Jajka są stałym elementem diety większości z nas. Jednak, jak się okazuje, powstało wokół nich wiele legend i niedopowiedzeń. Co jest faktem, a co mitem? Przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE
Jajka są stałym elementem diety większości z nas. Jednak, jak się okazuje, powstało wokół nich wiele legend i niedopowiedzeń. Co jest faktem, a co mitem? Przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE https://www.gettyimages.com/Magone
Udostępnij:
Fakty i mity o jajkach – znasz najpopularniejsze z nich? Jajka na miękko, jajecznica czy jajka faszerowane często goszczą na naszych stołach. Zjadamy od 3,5 do 4 jajek tygodniowo, ale mimo to nadal nasza wiedza na temat tego produktu bywa niepełna. Nie wiemy na przykład, czy jajka można mrozić oraz czy są zdrowe. Ile sztuk dziennie można zjeść? Dowiedz się, co jest prawdą o jajkach, a co mitem.

Czy jajka są zdrowe? Jedzenie ich tak wpływa na Twój organizm

Jajka są jednym z pełnowartościowych źródeł białka. Sięgamy po nie chętnie, przygotowując zarówno śniadania, jak i desery czy sałatki. Doceniamy ich smak i walory odżywcze. W jednym średnim jajku (ok. 58 g) znajdziemy następujące witaminy i minerały:

  • Witamina A – 16 proc. referencyjnej wartości spożycia (RWS),
  • Witamina D – 32 proc. RWS,
  • Witamina B2 – 18 proc. RWS,
  • Witamina B12 – 56 proc. RWS,
  • Kwas foliowy – 12 proc. RWS,
  • Biotyna – 20 proc. RWS,
  • Kwas pantotenowy – 12 proc. RWS,
  • Cholina – 36 proc. RWS,
  • Fosfor – 13 proc. RWS,
  • Jod – 17 proc. RWS,
  • Selen – 22 proc. RWS.

Dowiedz się więcej:

Fakty i mity o jajkach – wiesz co jest prawdą, a co kłamstwem?

Odwieczne pytanie brzmi: ile jajek można zjeść tygodniowo? Szacuje się, że przeciętny Polak zjada 4,5 sztuki w ciągu siedmiu dni, a statystyczna Polka sięga w tym czasie po 3 jajka. Czy to odpowiednia liczba?

Odpowiedź jest zależna od badań, na których się opiera. „Normy żywienia dla populacji Polski” z 2017 r. sugerują, że osoby zdrowe, bez zwiększonego poziomu cholesterolu mogą spożywać do 7 jaj tygodniowo. Choć są także specjaliści, którzy twierdzą, że zdrowe osoby mogą jeść jajka bez ograniczeń.

Czego jeszcze nie wiemy o jajkach? Zastanawiamy się, czy jest w nich laktoza oraz czy kobiety karmiące piersią mogą je spożywać, jeśli nie mają alergii. Poznaj odpowiedzi te i na inne najczęściej zadawane pytania dotyczące jajek. Znajdziesz je w naszej galerii.

Poznaj fakty i mity dotyczące jajek

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Przez pandemię żyjemy o 2 lata krócej - video flesz

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Strona Zdrowia
Dodaj ogłoszenie