
Czy jajka są zdrowe? Poznaj fakty i mity na ich temat
Jajka są stałym elementem diety większości z nas. Jednak, jak się okazuje, powstało wokół nich wiele legend i niedopowiedzeń.

Czy jajka można mrozić?
FAKT: Surowe jaja można bezpiecznie mrozić i wykorzystać w późniejszym terminie. Wystarczy rozbić je do pojemnika, szczelnie zamknąć i wsadzić do zamrażarki. Można też najpierw oddzielić żółtka od białek, a następnie umieścić je w oddzielnych pojemnikach.
Pojemniki warto opisać aktualną datą, aby było wiadomo, kiedy jajko zostało zamrożone. Będzie się nadawało do użytku przez kolejne 12 miesięcy. Można także mrozić potrawy z dodatkiem jajek – będą one zdatne do spożycia przez następne 2-3 miesiące.

Czy jajka trzeba trzymać w lodówce?
FAKT: Aby przedłużyć przydatność do spożycia jajka powinny być przechowywane w chłodnym, suchym miejscu. Takim miejscem jest właśnie lodówka. Zgodnie z zaleceniami producentów powinno unikać się gwałtownych zmian temperatury jajek, ponieważ może to zwiększyć szanse na przenikniecie pałeczek Salmonelli z zewnątrz skorupy do środka jajka. Bezpośrednio po zakupie powinny być one schowane do lodówki.

Czy jajka mają laktozę?
MIT: Jajka mimo że są produktami pochodzenia odzwierzęcego nie mają w swoim składzie laktozy (cukru mlecznego). Laktozę znajdziemy jedynie w mleku – krowim, owczym i kozim, w mlekach w proszku oraz w serach, a także w śmietanach, jogurtach, maślankach i kefirach.