Spis treści
Babciny, naturalny antybiotyk na przeziębienie, grypę, kaszel i odporność
Gdy temperatura na zewnątrz spada poniżej zera nie trudno o infekcje. Zwykle w przypadku kataru, kaszlu czy bólu gardła automatycznie pomocy szukamy w aptece lub drogerii. Zanim jednak sięgniemy po gotowy lek, można wypróbować domowe sposoby na przeziębienie i grypę. Jednym z nich jest znany od wieków napój zwalczający ból gardła, łagodzący kaszel i katar oraz wspomagający odporność, a jest nim mleko z miodem i czosnkiem. Ten tradycyjny napój znany i stosowany przez nasze babcie to prosty i tani sposób na wiele infekcji towarzyszących nam jesienią i zimą. Mogą go bezpiecznie stosować nawet dzieci czy kobiety w ciąży i karmiące piersią.
Niektórym osobom może nie odpowiadać jego smak czy zapach, a szczególną niechęć może wzbudzać użyty do jego przygotowania czosnek. Jednak składnik ten jest niezbędny, bo samo mleko z miodem nie niszczy tak skutecznie chorobotwórczych drobnoustrojów jak silnie antybakteryjny i przeciwzapalny czosnek. Jego smak łagodzi dodatek miodu, a w przypadku zapalenia zatok czy zatkanego nosa chory nawet nie ma możliwości poczuć jego zapachu, a często również i smaku.
Mleko z miodem i czosnkiem złagodzi ból gardła, kaszel i katar
Czosnek swoje cenne właściwości zawdzięcza zawartości allicyny, która działa silnie bakteriobójczo. To dzięki niej czosnek nazywany jest naturalnym antybiotykiem, ponieważ zwalcza nie tylko wirusy, ale również chorobotwórcze bakterie nie niszcząc jednak tych „dobrych”. Czosnek zawiera także witaminę C, A, witaminy z grupy B oraz selen, fosfor, wapń, magnez i żelazo. Dzięki temu wspomaga również odporność i zapobiega nawrotom choroby.
Zobacz także: Tym możesz się zarazić od dziecka. To nie tylko przeziębienie i COVID-19
Naturalnym antybiotykiem, który działa antybakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwzapalnie jest także miód. Działa on kojąco i nawilżająco na gardło, sprawdzi się więc w łagodzeniu jego bólu, a także w przypadku suchego kaszlu. Miód niweluje również nieprzyjemny smak czosnku.
Natomiast mleko zawiera m.in. witaminę A, D oraz z grupy B, a także wapń, cynk, fosfor, potas i magnez oraz kwasy tłuszczowe w tym Omega-3. Wszystkie te składniki wspomagają układ odpornościowy, nerwowy oraz pracę mózgu i mięśni, w tym także serca. Mleko z czosnkiem i miodem działa więc odżywczo, rozgrzewająco i napotnie, dzięki czemu przyspiesza powrót do zdrowia i wzmacnia odporność.
Jak zrobić domowy antybiotyk? Wypróbuj sprawdzony przepis
W przygotowaniu leczniczej mikstury ważny jest nie tylko jej skład, ale również sposób przygotowania. Należy przede wszystkim pamiętać, żeby nie dodawać miodu i czosnku do zbyt gorącego mleka, ponieważ stracą one większość swoich zdrowotnych właściwości. Mleko należy więc zagotować i odstawić do ostygnięcia. Gdy będzie miało temperaturę poniżej 40 st. C, czyli mniej więcej zbliżoną do temperatury naszego ciała, wtedy można dodać do niego pozostałe składniki. Mleko krowie można również zastąpić mlekiem roślinnym.
Składniki:
- 250 ml mleka,
- łyżka miodu,
- dwa ząbki czosnku.
Czosnek należy przecisnąć przez praskę lub rozgnieść, ponieważ w czasie jego zgniatania uwalnia się allicyna. Po wypiciu mleka najlepiej zjeść również pozostałe na dnie kawałki czosnku. Jeśli masz w domu tylko chude mleko, dodaj do niego łyżeczkę masła, które dodatkowo będzie działało nawilżająco i osłonowo na gardło i złagodzi jego ból.
Zobacz też: Co na przeziębienie u dziecka? Tak wyleczysz katar, kaszel i ból gardła u malucha
Napój warto pić 2 razy dziennie, ale można również częściej. Pamiętaj jednak, że działa on jedynie wspomagająco i może złagodzić pierwsze objawy infekcji oraz uzupełnić właściwe leczenie. W przypadku silnych dolegliwości, które nie ustępują mimo stosowania środków łagodzących, objawy należy zgłosić się do lekarza.