
Dlaczego warto jeść szczypiorek? Pozytywnie działa na mózg, wzrok i kości. Te korzyści cię zaskoczą
Dodaje smaku potrawom i wspomaga trawienie, ale korzyści z jedzenia szczypiorku jest więcej. Sprawdź w galerii, dlaczego warto jeść szczypiorek częściej.

Zapobiega rozwojowi raka
Dzięki zawartości siarki i antyoksydantów szczypiorek, tak jak czosnek czy cebula, może powstrzymywać komórki nowotworowe przed wzrostem lub namnażaniem się ich w organizmie. Dzięki temu jedzenie szczypiorku może być stosowane jako profilaktyka przeciwnowotworowa, szczególnie w przypadku nowotworów przewodu pokarmowego. Dodatkowo szczypiorek wspomaga trawienie, poprawia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom.

Zapobiega osteoporozie
Zawartość w szczypiorku znacznych ilości witaminy K sprawia, że jego spożywanie pozytywnie wpływa na mineralizację kości. Witamina K odpowiada bowiem za utrzymywanie odpowiedniej gęstości masy kostnej i zębów, dzięki czemu jedzenie szczypiorku może zapobiegać osteoporozie, a także wpływać pozytywnie na zdrowie zębów.

Wspomaga pamięć
W szczypiorku znajdziemy cholinę i kwas foliowy oraz witaminy z grupy B. Cholina bierze udział w wytwarzaniu neuroprzekaźników w mózgu. Wiele badań wskazuje, że niedobór choliny w organizmie zaburza funkcje poznawcze i przyczynia się do rozwoju demencji i choroby Alzheimera.
Natomiast foliany i witaminy z grupy B korzystnie oddziałują na układ nerwowy, a także pozytywnie wpływają na nastrój i kondycję psychiczną. Połączenie choliny i witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego, w szczypiorku może wspomagać pamięć i zapobiegać rozwojowi demencji oraz innych chorób neurodegeneracyjnych mózgu.