
Co daje jedzenie ananasa? Poznaj cenne właściwości tego owocu
To najlepszy czas na ananasy, dlatego warto jeść je jak najczęściej – z korzyścią dla zdrowia. Zobacz, przy jakich problemach pomaga ten owoc.

Ananas na nerki
Owoc ananasa obfituje w potas, który ma działanie moczopędne i pozwala pozbywać się z organizmu większych ilości sodu. To istotne nie tylko w przypadku nadciśnienia, ale także chorób nerek. Medyczna bromelaina z ananasa bywa też stosowana w odmiedniczkowym zapaleniu nerek.

Ananas na trawienie
Ananas zawiera enzym rozkładający białka o nazwie bromelaina (bromelina), który począwszy od lat 1950. znalazł liczne zastosowania medyczne. Należą do nich schorzenia żołądkowo-jelitowe, w tym zapalenie błony śluzowej żołądka, nadkwasota, niestrawność, choroby wątroby. Enzym ułatwia bowiem trawienie białek, neutralizuje nadmiar kwasów, redukuje wzdęcia. Działa przeciwzapalnie na układ trawienia.

Ananas na zakwasy i urazy
Jedzenie ananasa pomaga w szybszej regeneracji mięśni po wysiłku, zmniejsza też ich ból. Wspomaga także gojenie tkanek w przypadku kontuzji np. sportowych takich, jak siniaki, naciągnięte ścięgna czy nadwyrężone mięśnie, jak również urazów chirurgicznych. Ulgę może przynieść także w przypadku zmian zwyrodnieniowych stawów, zmniejszając objawy stanu zapalnego, w tym ból.