Spis treści
Co można jeść przy podagrze? Po te produkty warto sięgać
Dna moczanowa to schorzenie wymagające stosowania specjalistycznej diety, która będzie uboga w puryny. Rezygnacja z niektórych produktów łagodzi ból i sztywność stawów, a także zmniejsza ryzyko odkładania się kwasu moczowego w stawach w postaci guzków dnawych. Wiele mówi się o tym, czego unikać przy podagrze, jednak pacjenci często nie wiedzą, które produkty są dozwolone przy ich schorzeniu. W galerii przedstawiamy, co można jeść przy artretyzmie.
Co można jeść przy dnie moczanowej? Po te grupy produktów warto sięgać
Czym jest dna moczanowa i jakie są jej objawy?
Dna moczanowa, inaczej nazywana jest artretyzmem lub podagrą. Polega na gromadzeniu się złogów moczanowych w stawach, ścięgnach, a nawet niektórych narządach. Choroba ta najczęściej dotyka mężczyzn po 60. roku życia, szczególnie tych, którzy spożywają duże ilości mięsa i nadużywają alkoholu.
Artretyzm początkowo może przebiegać bezobjawowo, a pierwsze dolegliwości pojawiają się dopiero w zaawansowanym stadium choroby. Jakie są objawy dny moczanowej? Wśród głównych symptomów tego schorzenia można wymienić:
- ból stawów, szczególnie kciuka i dużego palca u stopy,
- obrzęki nóg,
- powiększenie obwodu nogi w okolicy kostki,
- miejscowe zaczerwienienie i ocieplenie skóry,
- gorączka i dreszcze,
- bezsenność.
Bolą cię kości, cierpisz na bezsenność i masz gorączkę? To może być podstępna choroba
Dna moczanowa to bolesna choroba, która najczęściej dotyka mężczyzn po 60. roku życia oraz osoby z nadciśnieniem tętniczym, niewydolnością nerek oraz łuszczycą. Pierwsze objawy dny moczanowej można ła...
Dieta przy dnie moczanowej – tych produktów lepiej unikać
Dieta przy dnie moczanowej polega na unikaniu produktów bogatych w puryny. Dlatego należy usunąć z jadłospisu chorych na podagrę, wyeliminować lub mocno ograniczyć spożycie pokarmy, do których należą:
- wywary kostne i mięsne,
- mięso: kiełbasy, podroby, boczek, słonina, baranina, dziczyzna, wołowina, tłuste kawałki wieprzowiny – dozwolona ilość wynosi tylko 50 g dziennie,
- konserwy mięsne,
- niektóre ryby i owoce morza taki, jak: śledzie, sardynki, łosoś, pstrąg, tuńczyk, szproty, krewetki i małże – dozwolona ilość wynosi 50 g dziennie,
- warzywa bogate w szczawiany – szczaw, szpinak i rabarbar,
- niektóre warzywa takie, jak: papryka, kalafior, brukselka, por i kukurydza – dzienna ilość tych produktów nie powinna przekraczać 100 g,
- tłuste i smażone potrawy,
- jedzenie typu fast food,
- alkohol (piwo, wino i wódka).
Źródło: Dna moczanowa: produkty zalecane i niewskazane w diecie Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej