Dieta na dnę moczanową. Produkty łagodzące ból i sztywność stawów. Nie podnoszą gwałtownie poziomu moczanów we krwi

Agata Siemiaszko
Jakie produkty są dozwolone w diecie chorego na dnę moczanową? Te, które nie powodują nagłego zwiększenia kwasu moczowego we krwi. Zobaczysz je na kolejnych slajdach.
Jakie produkty są dozwolone w diecie chorego na dnę moczanową? Te, które nie powodują nagłego zwiększenia kwasu moczowego we krwi. Zobaczysz je na kolejnych slajdach. fot. Getty Images
Dna moczanowa to schorzenie wynikające z nadmiernego odkładania się kwasu moczowego w stawach, ścięgnach, a czasem nawet w niektórych narządach. Podagrę leczy się eliminując lub ograniczając produkty bogate w puryny. Pomaga to zmniejszyć ryzyko wystąpienia bólu i sztywności stawów. Dieta chorych na artretyzm powinna być uboga w mięso, niektóre ryby oraz alkohol oraz warzywa zawierające duże ilości szczawianów. Zobacz, które grupy produktów można jeść przy dnie moczanowej.

Spis treści

Co można jeść przy podagrze? Po te produkty warto sięgać

Dna moczanowa to schorzenie wymagające stosowania specjalistycznej diety, która będzie uboga w puryny. Rezygnacja z niektórych produktów łagodzi ból i sztywność stawów, a także zmniejsza ryzyko odkładania się kwasu moczowego w stawach w postaci guzków dnawych. Wiele mówi się o tym, czego unikać przy podagrze, jednak pacjenci często nie wiedzą, które produkty są dozwolone przy ich schorzeniu. W galerii przedstawiamy, co można jeść przy artretyzmie.

Zobacz także: To najlepsza dieta przy dnie moczanowej. Obniża poziom kwasu moczowego, zmniejsza ból i obrzęk stawów. Wypróbuj najzdrowszą dietę na świecie

Co można jeść przy dnie moczanowej? Po te grupy produktów warto sięgać

Czym jest dna moczanowa i jakie są jej objawy?

Dna moczanowa, inaczej nazywana jest artretyzmem lub podagrą. Polega na gromadzeniu się złogów moczanowych w stawach, ścięgnach, a nawet niektórych narządach. Choroba ta najczęściej dotyka mężczyzn po 60. roku życia, szczególnie tych, którzy spożywają duże ilości mięsa i nadużywają alkoholu.

Artretyzm początkowo może przebiegać bezobjawowo, a pierwsze dolegliwości pojawiają się dopiero w zaawansowanym stadium choroby. Jakie są objawy dny moczanowej? Wśród głównych symptomów tego schorzenia można wymienić:

  • ból stawów, szczególnie kciuka i dużego palca u stopy,
  • obrzęki nóg,
  • powiększenie obwodu nogi w okolicy kostki,
  • miejscowe zaczerwienienie i ocieplenie skóry,
  • gorączka i dreszcze,
  • bezsenność.

Dieta przy dnie moczanowej – tych produktów lepiej unikać

Dieta przy dnie moczanowej polega na unikaniu produktów bogatych w puryny. Dlatego należy usunąć z jadłospisu chorych na podagrę, wyeliminować lub mocno ograniczyć spożycie pokarmy, do których należą:

  • wywary kostne i mięsne,
  • mięso: kiełbasy, podroby, boczek, słonina, baranina, dziczyzna, wołowina, tłuste kawałki wieprzowiny – dozwolona ilość wynosi tylko 50 g dziennie,
  • konserwy mięsne,
  • niektóre ryby i owoce morza taki, jak: śledzie, sardynki, łosoś, pstrąg, tuńczyk, szproty, krewetki i małże – dozwolona ilość wynosi 50 g dziennie,
  • warzywa bogate w szczawiany – szczaw, szpinak i rabarbar,
  • niektóre warzywa takie, jak: papryka, kalafior, brukselka, por i kukurydza – dzienna ilość tych produktów nie powinna przekraczać 100 g,
  • tłuste i smażone potrawy,
  • jedzenie typu fast food,
  • alkohol (piwo, wino i wódka).

Źródło: Dna moczanowa: produkty zalecane i niewskazane w diecie Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej

Warto przeczytać:

Dodaj firmę Autopromocja

Zadbaj o optymalne trawienie

od 12 lat
Wideo

Szczepić się czy nie szczepić [SONDA]

Komentarze 2

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

g
goscccc
Wypróbuj to na zapalenie stawów! Dodaj łyżeczkę witaminy C (ja biorę kwas askorbinowy w proszku) do pół szklanki wody, dodaj pół łyżeczki sody oczyszczonej i pokruszoną kapsułkę MSM czyli siarkę . Dobrze wymieszaj. Pij, aż objawy związane z podagrą znikną (czasami trwa to nawet wiele miesięcy ale warto bo działa). Dowiedziałem się o tej metodzie nie od lekarza, ale od mojej [wulgaryzm]ki, która jest chemikiem i była w stanie skutecznie się leczyć tym o czym tu pisze ! Biorę również 6 kropli 10% oleju CBD o działaniu przeciwzapalnym pod język co 5 godzin (przez 2 miesiące) i robię napar z liści laurowych i piję trochę każdego dnia małymi łykami. Kupiłem wszystko w Konopnej Farmacji w Poznaniu, ale można to wszystkołatwo kupić online u ich na sklepie !
K
Karolina
Polecam pyszne pieczywo dietetyczne https://piekarniakieltyka.pl/
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia