
Co można jeść przy dnie moczanowej? Te produkty są dozwolone w diecie chorych na podagrę
Jakie produkty są dozwolone w diecie chorego na dnę moczanową? Te, które nie powodują nagłego zwiększenia kwasu moczowego we krwi. Zobaczysz je na kolejnych slajdach.

Co można jeść przy dnie moczanowej? Te produkty są dozwolone w diecie chorych na podagrę
Dieta przy dnie moczanowej powinna zawierać jak najmniej puryn, czyli związków, które podnoszą stężenie kwasu moczowego we krwi.

Produkty zbożowe
W diecie chorego na dnę moczanową powinny znaleźć się produkty zbożowe, które nie wpływają znacząco na poziom kwasu moczowego we krwi. Dodatkowo zboża to znakomite źródło błonnika pokarmowego, który korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego, a także ułatwia usuwanie z organizmu toksyn i produktów przemiany materii. Produkty zbożowe to również źródło witamin z grupy B, a także cynku, żelaza, potasu i selenu.
Jakie zboża można jeść przy podagrze? Najlepszym wyborem będą: pieczywo z mąki żytniej, pszennej lub razowej, kasza jęczmienna perłowa i pęczak, kasza kuskus, makarony z mąki pełnoziarnistej lub pszennej – gotowane al dente, otręby i płatki zbożowe.

Owoce
W diecie chorego na dnę moczanową powinny znaleźć się również różnego rodzaju owoce, które są znakomitym źródłem witamin i związków mineralnych. W przypadku podagry warto sięgać po czereśnie, które w naturalny sposób przyspieszają usuwanie z organizmu kwasu moczowego, a dzięki temu zmniejszają ryzyko wystąpienia ataku dny.
Warto także wprowadzić do jadłospisu: agrest, gruszki, jabłka, wiśnie, truskawki, porzeczki czerwone, ananasy, banany, brzoskwinie, śliwki, morele i awokado.