Spis treści
Skład kostki rosołowej bio
Tradycyjne kostki bulionowe nie mają nic wspólnego z wywarem, a wręcz napakowane są solą i wzmacniaczami smaku. Dodatkowo ilość warzyw jest tam znikoma, ponieważ jarzyny stanowią mniej niż 4 proc.! Dlatego coraz więcej świadomych konsumentów stara się znaleźć alternatywę tej przyprawy i wybiera ekologiczne produkty, często oznaczone słowem „bio”.
Czytaj także: GIS wycofał kostki rosołowe popularnej marki
Jaki jest skład kostki rosołowej bio? Według jednego z producentów, zawiera ona:
- sól morską,
- olej roślinny,
- mąkę ryżową,
- skrobię kukurydzianą,
- suszone warzywa,
- ekstrakt drożdżowy,
- w przypadku drobiowej kostki – tłuszcz drobiowy lub suszone mięso.
Czym różni się kostka rosołowa bio od tradycyjnej?
Najważniejszą różnica między tymi produktami jest to, że ekologiczne kostki bulionowe nie zwierają szkodliwych dodatków chemicznych i wzmacniaczy smaku, takich jak glutaminian sodu oraz sztuczne aromaty i barwniki.
Glutaminian sodu (E621), to substancja, która nadaje potrawie charakterystycznego mięsnego smaku. W wielu badaniach zaobserwowano, że spożywana w nadmiarze może powodować wzrost łaknienia i zaburzenia koncentracji.
Dodatkowo ekologiczne kostki rosołowe w większości pozbawione są oleju palmowego, który jest źródłem rakotwórczego kwasu palmitynowego. Ten związek może znacząco zwiększać ryzyko rozwoju niektórych nowotworów, a w szczególności raka prostaty.
Czym zastąpiono olej palmowy w kostkach rosołowych bio? Przeglądając dostępne na rynku produkty zauważyliśmy, że w większości ekologicznych kostkach występuje olej rzepakowy, a w nielicznych nawet oliwa z oliwek, która uznawana jest za jeden z najzdrowszych tłuszczy na świecie.
Co najważniejsze, kostki rosołowe bio zawierają znaczną ilość suszonych warzyw. Niektóre tradycyjne kostki mają udział jarzyn poniżej 0,1 proc., a w tych ekologicznych wynosi on nawet 13 proc.! Jakie warzywa i zioła znajdziemy w tym produkcie? Przede wszystkim są to:
- cebula,
- seler,
- marchew,
- pietruszka,
- pieprz,
- majeranek.
Czy kostka rosołowa bio jest zdrowa?
Niestety nie możemy powiedzieć, że kostka rosołowa bio jest zdrowa, ale możemy zapewnić, że na pewno jest zdrowsza od jej tradycyjnej wersji. Według producentów, wszystkie składniki kostki rosołowej bio pochodzą z kontrolowanych i certyfikowanych ekologicznych upraw, a w przypadku kostek drobiowych – mięso pozyskiwane jest z ekologicznych hodowli.
Mimo lepszego składu, kostki bulionowe bio są źródłem soli, której nadmiar w diecie zwiększa ryzyko rozwoju wielu chorób. Kto powinien unikać tego produktu? Są to osoby z następującymi schorzeniami:
- niewydolność nerek,
- nadciśnienie tętnicze krwi,
- obrzęki,
- po zawale i udarze mózgu.
Jeśli nie wyobrażasz sobie zupy bez kostki rosołowej, wybierz zdrowszą wersję bio. Polecamy jednak przygotować własne kostki bulionowe, które nie będą miały w składzie takiej ilości soli jak te dostępne w sklepach.