Ta magiczna mikstura odmładza, ułatwia odchudzanie i zwalcza nadciśnienie. Warto pić ją codziennie. Wypróbuj jej niesamowite właściwości

Monika Góralska
Monika Góralska
Sok z buraka to prawdziwa bomba witamin. Odżywia organizm i równocześnie wspomaga odchudzanie oraz wspiera odporność.
Sok z buraka to prawdziwa bomba witamin. Odżywia organizm i równocześnie wspomaga odchudzanie oraz wspiera odporność. pexels.com
Sok z buraka zaskoczy cię swoimi właściwościami. Wspiera trawienie, wspomaga odporność oraz krążenie, a przy tym wspomaga odchudzanie, obniża ciśnienie krwi i wspiera odporność. Sięgaj po tę naturalną miksturę codziennie, a efekty cię zaskoczą. Zobacz, jakie właściwości mają buraki i dlaczego warto pić sok z buraków.

Spis treści

Dlaczego warto pić sok z buraka? Właściwości odżywcze buraków

Sok z buraka pozyskiwany jest z buraka zwyczajnego (Beta vulgaris), który jest w Polsce bardzo popularnym warzywem uprawnym. Buraki mają wiele cennych dla zdrowia właściwości, dlatego uznawane są za tzw. superfoods. Zawierają wiele składników odżywczych takich jak białko, błonnik, polifenole, karotenoidy i glikozydy oraz witamin w tym duże ilości kwasu foliowego i innych witamin z grupy B, a także witaminę A, C, E i K. W burakach znajdziemy również składniki mineralne takie jak żelazo, potas, magnez, fosfor i wapń.

Zarówno same buraki, jak i sok z buraków zawierają także betaninę i betainę. Betanina jest silnym antyoksydantem i równocześnie barwnikiem, który nadaje burakom czerwony kolor. Działa ona przeciwwirusowo i antybakteryjnie. Betaina natomiast jest aminokwasem o działaniu przeciwzapalnym, który wspiera pracę układu pokarmowego, immunologicznego i krwionośnego.

Sok z buraka na odchudzanie, nadciśnienie i anemię

Regularne picie soku z buraków ma wiele korzyści dla zdrowia. Sok dostarcza do organizmu składników odżywczych, witamin i mikroelementów, a dzięki temu:

  • wspomaga odchudzanie – sok z buraka jest niskokaloryczny (1 szklanka soku z buraka o poj. 250 ml ma 100 kcal), prawie pozbawiony tłuszczu i zawiera duże ilości błonnika pokarmowego, który wspomaga trawienie i przyspiesza metabolizm, a także oczyszcza organizm oraz zapobiega zaparciom,
  • obniża ciśnienie krwi – odpowiadają za to zawarte w soku z buraka azotany, które przekształcają się we krwi w tlenek azotu. Tlenek azotu z kolei rozluźnia i rozszerza naczynia krwionośne, co ułatwia przepływ krwi. Picie soku zmniejsza więc ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, a także udaru mózgu czy zawału serca,
  • poprawia siłę mięśni – zawartość azotanów pozwala również na zwiększenie wydolności organizmu i wytrzymałości fizycznej. Warto więc sięgnąć po niego przed treningiem na siłowni,
  • pomaga zwalczyć anemię – ze względu na zawartość żelaza i witamin z grupy B sok z buraka wspomaga produkcję czerwonych krwinek, dzięki czemu pomaga zwalczyć anemię spowodowaną niedoborem żelaza,
  • wspomaga odporność – sok działa przeciwzapalnie, a także przeciwwirusowo i antybakteryjnie, wspomaga więc układ immunologiczny w czasie walki z infekcją. Sok i syrop z buraka działa także wykrztuśnie i pomaga oczyścić drogi oddechowe z zalegającej wydzieliny, dlatego wskazany jest w leczeniu kaszlu,
  • obniża poziom cholesterolu i wspiera pracę serca – badania wykazały, że sok z buraka obniża poziom cholesterolu całkowitego i trójglicerydów oraz zwiększa poziom „dobrego” cholesterolu HDL. Dzięki temu obniża ryzyko miażdżycy czy zawału serca,
  • usprawnia pracę mózgu – azotany zwiększają przepływ krwi również w mózgu. Dzięki temu poprawia się sprawność umysłowa oraz pamięć i koncentracja. Zapobiega to spadkowi funkcji poznawczych w starszym wieku i chroni przed demencją czy alzheimerem.

Naturalny sok z buraka zrobisz sam. Wypróbuj prosty przepis

Przygotowanie soku z buraka jest bardzo proste i wystarczą do tego tylko 2 składniki:

  • 3-4 nieduże buraki,
  • sok z cytryny.

Jak przygotować sok z buraków?

  1. Buraki obrać, pokroić i wycisnąć z nich sok za pomocą wyciskarki wolnoobrotowej lub sokowirówki.
  2. Następnie dodać sok wyciśnięty z połówki cytryny.

Nie każdy jednak lubi czysty smak soku z buraka, dlatego warto do niego dodać sok z jabłka, marchwi, pomarańczy czy grejpfruta. Takie połączenie nie tylko polepszy smak napoju, ale też wzbogaci go w witaminy i składniki odżywcze zawarte w dodanych warzywach lub owocach.

Dawkowanie soku z buraka
Sok z buraka należy pić ostrożnie, zaczynając od małych dawek rozcieńczonych wodą i stopniowo zwiększać ilość. Początkowo najlepiej jest więc przez kilka dni pić po 50 ml soku rozcieńczonego z wodą lub z dodatkiem soku z innych owoców. Następnie stopniowo zwiększać dawkę o kolejne 50 ml, a docelowo spożywać ok. 1 szklankę (250 ml) dziennie.

Przeciwwskazania do picia soku z buraka

Chociaż sok z buraka ma wiele cennych dla zdrowia właściwości, to jednak nie jest wskazany dla:

  • osób z kamicą nerkową,
  • chorych na zapaleniem nerek,
  • zmagających się z dną moczanową,
  • osób z niskim ciśnieniem.

Warto również wiedzieć, że podczas regularnego picia soku z buraka, a także jedzenia buraków w innej postaci u niektórych osób może pojawić się tzw. burakuria (inaczej beeturia), czyli czerwone zabarwienie moczu i stolca. Jest ono spowodowane przez obecność w burakach betaniny, czyli antyoksydantu, który jest też barwnikiem i nadaje burakom czerwony kolor. Zjawisko to nie jest groźne i nie świadczy o chorobie, a po odstawieniu soku mija.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia
Dodaj firmę Autopromocja

Bądź zawsze w formie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia