Spis treści
Co pić na ból żołądka? Sięgnij po te ziołowe napary
Tłuste i smażone produkty często powodują uczucie pełności w brzuchu, zgagę, wzdęcia i skurcze brzucha. Jak w naturalny sposób wspomóc pracę układu pokarmowego? W galerii przedstawiamy napary, po które warto sięgać przy objawach niestrawności.
Co pić na ból brzucha? Poznaj zioła na niestrawność, zgagę i wzdęcia
Jakie są przyczyny niestrawności?
Niestrawność to jedna z najczęstszych dolegliwości układu pokarmowego. Szacuje się, że okresowe zaburzenia trawienia mogą dotyczyć nawet 60 proc. społeczeństwa!
Istnieje wiele przyczyn pojawienia się niestrawności, jednak wśród najpowszechniejszych wymienia się dietę obfitującą w nasycone kwasy tłuszczowe. Dodatkowo spożywanie smażonych i tłustych produktów opóźnia opróżnianie żołądka, a zalegający tam pokarm wywołuje nieprzyjemne dolegliwości.
Do innych przyczyn niestrawności zalicza się:
- spożywanie zbyt dużych porcji pokarmu,
- niedokwaśność żołądka, czyli niewystarczające wydzielanie kwasu solnego,
- zakażenie Helicobacter pylori,
- przewlekłe przyjmowanie antybiotyków, niesteroidowych leków przeciwzapalnych, kwasu acetylosalicylowego i leków przeciwreumatycznych,
- suplementacja preparatami potasu lub żelaza,
- przewlekły stres,
- zapalenie wątroby,
- choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy,
- niedoczynność tarczycy.
Dowiedz się więcej: Domowe sposoby na ból brzucha
Jakie są objawy niestrawności?
W przebiegu niektórych chorób dochodzi do spowolnienia perystaltyki jelit, która jest jedną z głównych przyczyn pojawienia się nieprzyjemnych dolegliwości pokarmowych. Jednak wprowadzenie odpowiedniego leczenia może zminimalizować dolegliwości trawienne.
Jakie są objawy niestrawności? Do najczęstszych należą:
- ból i skurcze brzucha,
- ucisk w okolicy żołądka,
- zgaga,
- wzdęcia i gazy,
- nudności,
- wymioty,
- odbijanie się.
Zaburzenia trawienia mogą przydarzyć się każdemu, jednak w przypadku nawracającej niestrawności warto udać się do lekarza pierwszego kontaktu lub gastroenterologa, który skieruje na dalsze badania specjalistyczne.