
Przy częstych objawach niestrawności warto wyeliminować produkty, które nasilają ból brzucha, zgagę lub wzdęcia.

Mięta jest źródłem mentolu, czyli związku o właściwościach pobudzających wydzielanie kwasu solnego w żołądku. Napary z mięty działają rozkurczająco i żółciopędnie, dzięki czemu pomagają trawić potrawy tłuste i ciężkostrawne. Należy jednak zachować ostrożność w przypadku zgagi, ponieważ u niektórych osób mięta może nasilać nieprzyjemne dolegliwości. Nie powinno się spożywać więcej niż 3 porcji po 300 ml naparu dziennie.

Ziele tej rośliny wykazuje działanie rozkurczające, dzięki czemu zmniejsza ból i skurcze brzucha, które często towarzyszą niestrawności. Dodatkowo rumianek pospolity charakteryzuje się właściwościami przeciwzapalnymi i łagodzącymi, szczególnie na błony śluzowe żołądka i dwunastnicy.
Picie naparów z rumianku nie tylko łagodzi objawy niestrawności, ale wspiera również leczenie choroby wrzodowej i napięciowego bólu żołądka. Dzienna bezpieczna dawka lecznicza wynosi maksymalnie 5 filiżanek naparu – pojemność jednej to 150 ml.

Melisa znana jest ze swoich właściwości uspokajających, jednak niewiele osób wie, że działa ona również pobudzająco na wydzielanie soków trawiennych. Napary z ziela tej rośliny rozkurczają mięśnie gładkie przewodu pokarmowego i łagodzą ból oraz skurcze brzucha. Dodatkowo melisa lekarska pobudza wydzielanie żółci, a tym samym wspiera trawienie tłustych pokarmów. Nie powinno się pić więcej niż 3 porcji melisy dziennie po 250 ml każda.

















