Spis treści
Te owoce warto jeść w lipcu. Są pyszne i nawadniają organizm
Lipiec to miesiąc, kiedy możemy liczyć na naprawdę duży wybór owoców. Najlepiej kupować te, które pochodzą z polskich upraw i przebyły najkrótszą drogę z pola na nasz talerz. Wesprzemy wówczas nie tylko lokalnych rolników, ale zmniejszymy także ślad węglowy. Nasz organizm będzie natomiast wdzięczny za dostarczenie mu naprawdę świeżych produktów o dobrej gęstości odżywczej.
Owoce, które warto jeść na początku lata, to przede wszystkim czereśnie, mirabelki i wiśnie. Sezon na nie trwa stosunkowo krótko, a w jego szczycie możemy liczyć na najlepsze ceny. Dlatego także teraz warto robić z nich przetwory np. dżemy czy nalewki, którymi będzie można cieszyć się zimą.
Można też zwrócić uwagę na młode brzoskwinie i nektarynki, które są do kupienia już w pierwszej połowie lata. Do diety warto włączyć również arbuza, który jest wyjątkowo nawadniającym i niskokalorycznym owocem.
Lipiec to już ostatni moment, aby kupić najlepsze, uprawiane na polach truskawki, bo ich miejsce zajmują z początkiem wakacji inne owoce jagodowe, przede wszystkim maliny i borówki amerykańskie. Sprawdź, w naszej galerii, dlaczego warto sięgać właśnie po te owoce.
Owoce jagodowe, które warto jeść w lipcu i nie tylko
Po te warzywa warto sięgać latem, są prawdziwą skarbnicą składników odżywczych
Okres wakacji to prawdziwy raj dla wegan i wegetarian. Na straganach znajdą ogromny wybór warzyw. Wśród z nich warto wybierać zarówno te strączkowe, bogate w białko, jak i idealne na upały, nawadniające ogórki czy cukinie. Na niektóre np. na bób sezon trwa krótko, więc z zakupem trzeba się pośpieszyć. Innymi będziemy mogli pocieszyć się nieco dłużej, ale teraz będą smakowały najlepiej:
- brokuły,
- cukinia,
- fasolka szparagowa,
- groszek cukrowy,
- groszek zielony,
- kalafior,
- ogórek,
- rzodkiewka,
- sałata.
Lipiec to także czas, kiedy możemy już kupić młode ziemniaki, marchew i buraki. Robiąc zakupy nie należy też zapominać o zdrowych dodatkach: natce pietruszki i koperku.