Co jeść w lipcu? Po te warzywa i owoce najlepiej sięgać latem. Szczególnie zdrowe i smaczne są teraz owoce jagodowe

Marta Siesicka-Osiak
Wszystkie sezonowe warzywa i owoce kumulują w sobie witaminy i składniki mineralne. Latem szczególną uwagę warto poświęcić owocom jagodowym. Zobacz je na kolejnych slajdach, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE
Wszystkie sezonowe warzywa i owoce kumulują w sobie witaminy i składniki mineralne. Latem szczególną uwagę warto poświęcić owocom jagodowym. Zobacz je na kolejnych slajdach, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE Halfpoint/Getty Images
Chcąc cieszyć się zdrowym i smukłym ciałem powinniśmy pamiętać zarówno o aktywności fizycznej, jak i odpowiedniej diecie. Latem jest to szczególnie łatwe, ponieważ natura oferuje szeroki wybór świeżych owoców i warzyw, które zapewnią podaż wszystkich niezbędnych składników odżywczych. W lipcu warto sięgać po te, które dodatkowo nawodnią organizm i pomogą bezpiecznie przetrwać upały, nie dostarczając zbędnych kalorii. Sprawdź, jak działają na organizm dostępne teraz owoce jagodowe i które warzywa najlepiej kupować.

Spis treści

Te owoce warto jeść w lipcu. Są pyszne i nawadniają organizm

Lipiec to miesiąc, kiedy możemy liczyć na naprawdę duży wybór owoców. Najlepiej kupować te, które pochodzą z polskich upraw i przebyły najkrótszą drogę z pola na nasz talerz. Wesprzemy wówczas nie tylko lokalnych rolników, ale zmniejszymy także ślad węglowy. Nasz organizm będzie natomiast wdzięczny za dostarczenie mu naprawdę świeżych produktów o dobrej gęstości odżywczej.

Owoce, które warto jeść na początku lata, to przede wszystkim czereśnie, mirabelki i wiśnie. Sezon na nie trwa stosunkowo krótko, a w jego szczycie możemy liczyć na najlepsze ceny. Dlatego także teraz warto robić z nich przetwory np. dżemy czy nalewki, którymi będzie można cieszyć się zimą.

Można też zwrócić uwagę na młode brzoskwinie i nektarynki, które są do kupienia już w pierwszej połowie lata. Do diety warto włączyć również arbuza, który jest wyjątkowo nawadniającym i niskokalorycznym owocem.

Lipiec to już ostatni moment, aby kupić najlepsze, uprawiane na polach truskawki, bo ich miejsce zajmują z początkiem wakacji inne owoce jagodowe, przede wszystkim maliny i borówki amerykańskie. Sprawdź, w naszej galerii, dlaczego warto sięgać właśnie po te owoce.

Owoce jagodowe, które warto jeść w lipcu i nie tylko

Po te warzywa warto sięgać latem, są prawdziwą skarbnicą składników odżywczych

Okres wakacji to prawdziwy raj dla wegan i wegetarian. Na straganach znajdą ogromny wybór warzyw. Wśród z nich warto wybierać zarówno te strączkowe, bogate w białko, jak i idealne na upały, nawadniające ogórki czy cukinie. Na niektóre np. na bób sezon trwa krótko, więc z zakupem trzeba się pośpieszyć. Innymi będziemy mogli pocieszyć się nieco dłużej, ale teraz będą smakowały najlepiej:

  • brokuły,
  • cukinia,
  • fasolka szparagowa,
  • groszek cukrowy,
  • groszek zielony,
  • kalafior,
  • ogórek,
  • rzodkiewka,
  • sałata.

Lipiec to także czas, kiedy możemy już kupić młode ziemniaki, marchew i buraki. Robiąc zakupy nie należy też zapominać o zdrowych dodatkach: natce pietruszki i koperku.

Dowiedz się więcej:

Dodaj firmę Autopromocja

Zadbaj o optymalne trawienie

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Najważniejsze wiadomości z kraju i ze świata

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia