
Dieta z niskim IG – dla kogo?
Dieta z niskim indeksem glikemicznym dedykowana jest chorym z cukrzycą i insulinoopornością. Jednak osoby zdrowe stosujące ją na co dzień mogą także liczyć na korzyści. Poznasz je na kolejnych zdjęciach.

Dłuższe uczucie sytości
Produkty o niskim indeksie glikemicznym znacznie trudniej się trawią i wchłaniają, przez co dłużej stymulują ośrodek sytości.
W wielu badaniach naukowych zaobserwowano, że podczas stosowania diety z niskim IG głód występuje znacznie później, w porównaniu do diety wysokoglikemicznej.
W jednym z badań zaobserwowano również, że spożycie posiłku z produktami o niskim indeksie glikemicznym powoduje, że w następnym posiłku spożywa się o ok. 53 proc. mniej kalorii, niż po posiłku o wysokim IG.

Ograniczenie podjadania między posiłkami
Po spożyciu posiłku o niskim IG stężenie glukozy wzrasta powoli i utrzymuje się na stałym poziomie przez kilka godzin.
Dodatkowo produkty z niskim indeksem glikemicznym dłużej się trawią, dzięki czemu zmniejszają uczucie głodu. Te właściwości mogą ograniczyć chęć sięgania po niezdrowe przekąski.

Redukcja masy ciała
Badania przeprowadzone na otyłych pacjentach z Bostonu wykazały, że stosowanie diety opartej na niskim indeksie glikemicznym może powodować znaczący spadek masy ciała oraz zmniejszenie objętości komórek tłuszczowych.
Korzyści zdrowotne stosowania takiego sposobu odżywiania wynikają z wyeliminowania produktów przetworzonych i bogatych w cukier, czyli słodyczy, słonych przekąsek i dań typu fast food.