Spis treści
Przepis na lemoniadę z chabrów
Składniki:
- 1 litr płatków,
- 1,5 litra przegotowanej, ciepłej wody,
- pół szklanki cukru,
- sok z jednej cytryny.
Przygotowanie:
- Świeże płatki chabrów wsypujemy do słoika.
- W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier i dodajemy do niej sok wyciśnięty z cytryny.
- Powstałą mieszanką zalewamy płatki i zakręcamy słoik.
- Odstawiamy w ciemne miejsce i odkręcamy oraz mieszamy przynajmniej raz dziennie.
- Po około trzech dniach płatki staną się białe, a woda różowa, wtedy należy odcedzić kwiaty i powstały napój wstawić na dobę do lodówki.
Dowiedz się więcej:
Jakie właściwości lecznicze ma chaber bławatek?
Chaber bławatek (Centaurea cyanus L. 1753) to popularna w Polsce roślina z rodziny astrowatych, którą spotykamy wczesnym latem na polach. Od wieków jest ona wykorzystywana w medycynie ludowej zarówno w leczeniu różnych dolegliwości, jak i jako surowiec kosmetyczny. Dawniej używany był także naturalny barwnik spożywczy.
Czytaj też: Jakie zioła na Matki Boskiej Zielnej? 15 sierpnia zrób bukiet z tych leczniczych roślin
Napary i wywary z chabra mogą być stosowane zarówno zewnętrznie, jak i wewnętrznie. Ze względu na działanie moczopędne jest częstym składnikiem mieszanek oczyszczających organizm z toksyn. Polecany jest osobom z chorobami układu moczowego. Ma także delikatne właściwości żółciopędne, przeciwzapalne i ściągające. Napar z płatków bławatka może być używany podczas leczenia zapalenia spojówek i stanów zapalnych jamy ustnej.
Płatki chabrów wykorzystywane są produkcji kosmetyków naturalnych, w szczególności polecane są do pielęgnacji delikatnej skóry wokół oczu i do cery naczynkowej. Znajdziemy go także w preparatach przeznaczonych do cery trądzikowej.
Nalewka z płatków dzikiej róży to prawdziwa bomba witaminowa. Wypróbuj prosty przepis
Właściwości dzikiej róży było docenione już w starożytności. Obecnie, ze względu na zawartość bardzo dużych ilości witaminy C, wykorzystujemy zazwyczaj owoce dzikiej róży. Warto jednak wiedzieć, że ró...
Jak zbierać i suszyć płatki chabra?
Płatki chabra najlepiej zbierać w pogodny poranek, kiedy opadnie rosa lub o zmierzchu. Zrywamy całe rozwinięte kwiaty, a następnie obrywamy pojedyncze błękitne płatki. Najlepiej zbierać je do woreczka lub koszyka wykonanego z naturalnego materiału i od razu po zbiorze rozpocząć proces suszenia.
Płatki należy rozłożyć równomiernie na papierze i pozostawić w ciemnym, przewiewnym miejscu, aby zachować intensywny kolor. Po wysuszeniu najlepiej przechowywać je w szczelnie zamkniętym szklanym naczyniu.