Anna Rokicka-Żuk
Redaktor OnlineStrona ZdrowiaWarszawa
1741 materiałów
„Primum non nocere – po pierwsze nie szkodzić” – to nie tylko etyczne założenie medycyny, ale też motto, którym kieruję się w swoim poszukiwaniu sposobu na zdrowe życie. Dlatego na co dzień poszukuję najświeższej wiedzy tuż u źródeł, zgłębiając zwłaszcza tematy profilaktyki współczesnych chorób. Często piszę artykuły na tematy takie jak:
- suplementy diety,
- odchudzanie,
- diety eliminacyjne,
- dodatki do żywności,
- chemia spożywcza i użytkowa,
- mikrobiologia,
- infekcje wirusowe.
Aktualnie najchętniej zgłębiam wiedzę poświęconą medycynie alternatywnej, w tym ziołom i fitoterapii oraz spożywczym produktom prozdrowotnym, choć nie mniej interesuje mnie chemia kosmetyczna i jej związki ze stanem skóry i całego organizmu. Uważam, że o ich dobrą kondycję można zadbać tylko w sposób naturalny, również oddziałując na ciało poprzez ruch. To także obszar moich zainteresowań, podobnie jak kosmetologia i medycyna estetyczna. Na takie tematy pisuję też na stronakobiet.pl.
Skąd się wzięłam w stronazdrowia.pl?
O sobie mówię, że jestem biochemikiem: ukończyłam wydział Technologii Żywności i Żywienia Człowieka na warszawskim SGGW, i od tego czasu zajmuję się związkami diety i codziennych nawyków z kondycją organizmu, choć nie tylko.
Zanim trafiłam do Polska Press, przez 16 lat pracowałam jako redaktor w miesięczniku SHAPE. Do zamknięcia tytułu w 2018 roku prowadziłam dział poświęcony żywieniu i kulinariom, a także zajmowałam się tematami zdrowia, aktywności fizycznej i psychologii. Moje artykuły – niekoniecznie na temat zdrowia – trafiły też m.in. do miesięczników takich jak Cosmopolitan, CKM czy Esquire. Współpracowałam także z serwisami hellozdrowie.pl i doz.pl.
Kilka słów o mnie
Jestem zwolenniczką holistycznego podejścia do organizmu, naturalnych rozwiązań terapeutycznych i poszanowania dla środowiska. Na ile mogę, unikam bliskich kontaktów ze wszystkim, co syntetyczne. Wybieram produkty ekologiczne i jem dania przygotowane od podstaw, choć nie boję się też eksperymentować z gotowymi produktami.
Jako specjalistka od składu jedzenia tropię zdrowe nowości na sklepowych półkach i trzymam kciuki za polskich producentów, by tworzyli coraz lepszą żywność roślinną. W wolnym czasie robię wiele rzeczy, choć najchętniej przebywam w terenie, w ogrodzie na balkonie albo na macie do jogi.
Od maja kolejny ważny zakaz dla młodzieży. Resort zdrowia pracuje nad przepisami
Mają kolorowe opakowania i bajeczne smaki, są tanie i leżą obok słodyczy. Używa ich co drugi uczeń, często więcej niż nałogowy palacz. „Jednorazówki” sieją...
Wycofany popularny lek na kaszel i zatoki. Może zawierać szkło!
Główny Inspektor Farmaceutyczny wycofał właśnie niezwykle popularny lek stosowany na kaszel przy przeziębieniu czy zapaleniu zatok. Wada jakościowa tego wyrobu...
Bierzesz leki? Noś przy sobie tę listę, w nagłych wypadkach nie ma czasu na szukanie
Podczas wizyty lekarz powinien zapytać o zażywane leki. Nawet jeśli tego nie zrobi, warto przedstawić mu listę stale przyjmowanych środków, a także suplementów...
Tysiąc przypadków tygodniowo w jednym mieście. To epidemia, która może się wymknąć
Lubango w środkowej Angoli odnotowuje alarmujący wzrost zachorowań na malarię. Według miejscowych władz zdrowia, liczba przypadków tej choroby przekroczyła...
Ile wody pić dziennie, żeby się nie odwodnić? Sprawdź, jaka woda jest najlepsza
Ile wody powinno się pić dziennie, co ile godzin i w jakich ilościach, by dobrze się nawadniać? Wiele osób ma trudności w wypijaniu dostatecznych porcji,...
Ten rodzaj postu może być zabójczy dla serca! Uwaga - mimo to nadal jest popularny
Posty stosuje się nie tylko z powodów religijnych, ale również w celu odchudzania. Takie kuracje są niezwykle skuteczne i w ostatnim czasie cieszą się...
Pysznie smakują, ale mogą szkodzić. To warto wiedzieć o nowalijkach
Pęczki młodej rzodkiewki, szczypiorku czy sałaty zachęcają do kupna, jednak nie zawsze jest to dobry wybór. Oprócz tego, że pierwsze wiosenne warzywa nie są tak...
Wypadają włosy? Tak zatrzymasz zmiany w organizmie związane z wiosną
Gdy na wiosnę fryzura przerzedza się, a kucyk staje się cieńszy, to nie powód do paniki. Sezonowe wypadanie włosów zdarza się nie tylko po lecie, ale również po...
Wyhodowano zmodyfikowaną krowę. Transgeniczne zwierzę ratunkiem dla chorych?
Insulinę potrzebną cukrzykom wkrótce mogą produkować krowy. Takie transgeniczne zwierzę, czyli modyfikowane genetycznie, stworzyli naukowcy z Uniwersytetu...
Wiosenny eliksir prosto z drzew. Pij dla energii i witalności
Sok z brzozy, czyli oskoła lub bzowina to pyszny napój, który zapewnia składniki odżywcze, odkwaszające organizm i wzmacniające odporność. Taka kuracja jest...