Anna Rokicka-Żuk
Redaktor OnlineStrona ZdrowiaWarszawa
1740 materiałów
„Primum non nocere – po pierwsze nie szkodzić” – to nie tylko etyczne założenie medycyny, ale też motto, którym kieruję się w swoim poszukiwaniu sposobu na zdrowe życie. Dlatego na co dzień poszukuję najświeższej wiedzy tuż u źródeł, zgłębiając zwłaszcza tematy profilaktyki współczesnych chorób. Często piszę artykuły na tematy takie jak:
- suplementy diety,
- odchudzanie,
- diety eliminacyjne,
- dodatki do żywności,
- chemia spożywcza i użytkowa,
- mikrobiologia,
- infekcje wirusowe.
Aktualnie najchętniej zgłębiam wiedzę poświęconą medycynie alternatywnej, w tym ziołom i fitoterapii oraz spożywczym produktom prozdrowotnym, choć nie mniej interesuje mnie chemia kosmetyczna i jej związki ze stanem skóry i całego organizmu. Uważam, że o ich dobrą kondycję można zadbać tylko w sposób naturalny, również oddziałując na ciało poprzez ruch. To także obszar moich zainteresowań, podobnie jak kosmetologia i medycyna estetyczna. Na takie tematy pisuję też na stronakobiet.pl.
Skąd się wzięłam w stronazdrowia.pl?
O sobie mówię, że jestem biochemikiem: ukończyłam wydział Technologii Żywności i Żywienia Człowieka na warszawskim SGGW, i od tego czasu zajmuję się związkami diety i codziennych nawyków z kondycją organizmu, choć nie tylko.
Zanim trafiłam do Polska Press, przez 16 lat pracowałam jako redaktor w miesięczniku SHAPE. Do zamknięcia tytułu w 2018 roku prowadziłam dział poświęcony żywieniu i kulinariom, a także zajmowałam się tematami zdrowia, aktywności fizycznej i psychologii. Moje artykuły – niekoniecznie na temat zdrowia – trafiły też m.in. do miesięczników takich jak Cosmopolitan, CKM czy Esquire. Współpracowałam także z serwisami hellozdrowie.pl i doz.pl.
Kilka słów o mnie
Jestem zwolenniczką holistycznego podejścia do organizmu, naturalnych rozwiązań terapeutycznych i poszanowania dla środowiska. Na ile mogę, unikam bliskich kontaktów ze wszystkim, co syntetyczne. Wybieram produkty ekologiczne i jem dania przygotowane od podstaw, choć nie boję się też eksperymentować z gotowymi produktami.
Jako specjalistka od składu jedzenia tropię zdrowe nowości na sklepowych półkach i trzymam kciuki za polskich producentów, by tworzyli coraz lepszą żywność roślinną. W wolnym czasie robię wiele rzeczy, choć najchętniej przebywam w terenie, w ogrodzie na balkonie albo na macie do jogi.
Te chwasty można jeść! To bomba witaminowa na wiosnę. Zobacz, które zbierać
Pierwsze dzikie rośliny mają najwięcej wartości odżywczych, więc jedzmy je jako warzywo. Jadalne chwasty są nie tylko zdrowe, ale też smaczne. O tej porze roku...
„Wyrywamy śmierci każdy dzień życia”. O śmierci mówi specjalista medycyny paliatywnej
Pacjent nie musi cierpieć, można i trzeba sprawić, by mógł cierpienie znieść. Gdy nie ma szans na wyleczenie, na pomoc chorym przychodzi medycyna paliatywna....
Kolejny lek wycofany z aptek. Jego użycie stwarza zagrożenie dla pacjentów!
Główny Inspektor Farmaceutyczny wycofał ze sprzedaży ważny lek, a powodem jest poważna wada jakościowa. Potencjalne ryzyko dla zdrowia i życia pacjentów dotyczy...
Słodki gumowy miś nie taki niewinny. Co z nim nie tak?
Są z nami już sto lat i nie przestają być popularne. Zbyt mało osób wie jednak, jak i z czego powstają. Wiadomo, mają sporo cukru jak inne słodycze, ale z...
To ludzie częściej zarażają zwierzęta, a nie na odwrót
Jest wiele chorób zakaźnych, którymi możemy zarazić się od zwierząt. Tymczasem wyniki nowego badania mogą zaskoczyć większość z nas. Okazuje się, że to ludzie...
Zakaz sprzedaży kremów dla dzieci! Młodzi kupujący odmładzające kosmetyki to plaga
Moda na młody wygląd skóry zaczyna sięgać absurdu, dlatego w pierwszym kraju wprowadzono ograniczenia w sprzedaży kremów przeciwzmarszczkowych i innych...
Jeśli zobaczysz go w lesie, nie zbieraj, tylko biegnij na targ. Warto zdążyć!
Aromatyczne liście to wyjątkowy wiosenny rarytas, który zaskakuje swoimi wartościami odżywczymi. Znajdziesz je w lesie, jednak lepiej ich nie zbieraj, tylko kup...
To najlepsze warzywo, jeśli ćwiczysz albo się odchudzasz
To warzywo jest dostępne przez cały rok w postaci świeżej i mrożonej. Jest jedną z najlepszych opcji na wiosnę, a to dzięki niskiej kaloryczności i...
Czy będzie szczepionka na menopauzę? Lek może całkowicie zapobiegać przekwitaniu
Uderzenia gorąca, zlewne poty, mgła mózgowa i ciągłe zmęczenie – takie objawy stają się codziennością każdej kobiety. W poszukiwaniu remedium na klimakterium...
Od maja kolejny ważny zakaz dla młodzieży. Resort zdrowia pracuje nad przepisami
Mają kolorowe opakowania i bajeczne smaki, są tanie i leżą obok słodyczy. Używa ich co drugi uczeń, często więcej niż nałogowy palacz. „Jednorazówki” sieją...