Anna Rokicka-Żuk
Redaktor OnlineStrona ZdrowiaWarszawa
1741 materiałów
„Primum non nocere – po pierwsze nie szkodzić” – to nie tylko etyczne założenie medycyny, ale też motto, którym kieruję się w swoim poszukiwaniu sposobu na zdrowe życie. Dlatego na co dzień poszukuję najświeższej wiedzy tuż u źródeł, zgłębiając zwłaszcza tematy profilaktyki współczesnych chorób. Często piszę artykuły na tematy takie jak:
- suplementy diety,
- odchudzanie,
- diety eliminacyjne,
- dodatki do żywności,
- chemia spożywcza i użytkowa,
- mikrobiologia,
- infekcje wirusowe.
Aktualnie najchętniej zgłębiam wiedzę poświęconą medycynie alternatywnej, w tym ziołom i fitoterapii oraz spożywczym produktom prozdrowotnym, choć nie mniej interesuje mnie chemia kosmetyczna i jej związki ze stanem skóry i całego organizmu. Uważam, że o ich dobrą kondycję można zadbać tylko w sposób naturalny, również oddziałując na ciało poprzez ruch. To także obszar moich zainteresowań, podobnie jak kosmetologia i medycyna estetyczna. Na takie tematy pisuję też na stronakobiet.pl.
Skąd się wzięłam w stronazdrowia.pl?
O sobie mówię, że jestem biochemikiem: ukończyłam wydział Technologii Żywności i Żywienia Człowieka na warszawskim SGGW, i od tego czasu zajmuję się związkami diety i codziennych nawyków z kondycją organizmu, choć nie tylko.
Zanim trafiłam do Polska Press, przez 16 lat pracowałam jako redaktor w miesięczniku SHAPE. Do zamknięcia tytułu w 2018 roku prowadziłam dział poświęcony żywieniu i kulinariom, a także zajmowałam się tematami zdrowia, aktywności fizycznej i psychologii. Moje artykuły – niekoniecznie na temat zdrowia – trafiły też m.in. do miesięczników takich jak Cosmopolitan, CKM czy Esquire. Współpracowałam także z serwisami hellozdrowie.pl i doz.pl.
Kilka słów o mnie
Jestem zwolenniczką holistycznego podejścia do organizmu, naturalnych rozwiązań terapeutycznych i poszanowania dla środowiska. Na ile mogę, unikam bliskich kontaktów ze wszystkim, co syntetyczne. Wybieram produkty ekologiczne i jem dania przygotowane od podstaw, choć nie boję się też eksperymentować z gotowymi produktami.
Jako specjalistka od składu jedzenia tropię zdrowe nowości na sklepowych półkach i trzymam kciuki za polskich producentów, by tworzyli coraz lepszą żywność roślinną. W wolnym czasie robię wiele rzeczy, choć najchętniej przebywam w terenie, w ogrodzie na balkonie albo na macie do jogi.
Wiosenny eliksir prosto z drzew. Pij dla energii i witalności
Sok z brzozy, czyli oskoła lub bzowina to pyszny napój, który zapewnia składniki odżywcze, odkwaszające organizm i wzmacniające odporność. Taka kuracja jest...
Wapowanie jak palenie. Porównano wpływ na DNA i nie ma już wątpliwości
E-papieros lepszy od zwykłego? Tak wpływa na nasze DNA. Wyniki badań nie pozostawiają złudzeń, skutki wapowania odczuwa się przez wiele lat. Z powodu zmian w...
Te osoby nie powinny jeść mięsa! Chorujesz? Sprawdź, czy musisz je odstawić
Zdrowa dieta zawiera tylko ograniczone ilości mięsa, lecz dla niektórych osób szkodliwe może być nawet niewielkie spożycie. Istnieją choroby, w których nie...
Magnolia łagodzi alergię i ułatwia zasypianie. Z kwiatów zrobisz cenną nalewkę
Piękne kwiaty magnolii mają równie uroczy zapach, a ponadto cenne właściwości lecznicze. Wykorzystaj je do przygotowania nalewki, która łagodzi objawy alergii i...
Bóle stawów i mięśni, rozdrażnienie. O tej porze roku to na pewno ta przypadłość
Przed nami przesilenie wiosenne, a wraz z nim szereg objawów związanych ze zmianą czasu i osłabieniem po zimie. Wyjaśniamy, dlaczego na przełomie marca i...
Ten grzyb jest przenoszony drogą płciową. WHO mówi o powszechnym zagrożeniu
Zagrożeniem dla ludzi są nie tylko lekkooporne bakterie, ale także grzyby. To właśnie one powodują coraz więcej infekcji, które dla części osób są śmiertelne....
Insulinooporność to wstęp do cukrzycy. Lecz i zapobiegaj za pomocą tej diety
Dieta w insulinooporności pomaga zwiększyć wrażliwości mięśni i innych tkanek na działanie insuliny, a dzięki temu obniżyć poziom glukozy we krwi. Odpowiedni...
Tego uzależnienia tak łatwo się nie zauważy. Młodzi korzystają, niszcząc zdrowie
Nie tylko e-papierosy niszczą zdrowie młodzieży. Obok tzw. jednorazówek wzięciem cieszy się też inny produkt z nikotyną, po który niepełnoletni nie powinni...
Czy trzeba sparzyć pomidory albo cytrynę? Sprawdź, kiedy traktować produkty wrzątkiem
Wyparzanie wrzątkiem warzyw i owoców to niezmiernie popularna czynność kuchenna. Wiele osób stosuje tę metodą nie tylko w przypadku pomidorów czy cytryny. Czy...
Tego złośliwego raka wykrywa bezpłatne badanie. Niestety kobiety je zaniedbują
Gdy pojawiają się objawy tego raka, często świadczą o zaawansowanej fazie jego rozwoju. Coraz częściej chorują i umierają na niego dwudziestolatki. Tymczasem...