Anna Rokicka-Żuk
Redaktor OnlineStrona ZdrowiaWarszawa
1740 materiałów
„Primum non nocere – po pierwsze nie szkodzić” – to nie tylko etyczne założenie medycyny, ale też motto, którym kieruję się w swoim poszukiwaniu sposobu na zdrowe życie. Dlatego na co dzień poszukuję najświeższej wiedzy tuż u źródeł, zgłębiając zwłaszcza tematy profilaktyki współczesnych chorób. Często piszę artykuły na tematy takie jak:
- suplementy diety,
- odchudzanie,
- diety eliminacyjne,
- dodatki do żywności,
- chemia spożywcza i użytkowa,
- mikrobiologia,
- infekcje wirusowe.
Aktualnie najchętniej zgłębiam wiedzę poświęconą medycynie alternatywnej, w tym ziołom i fitoterapii oraz spożywczym produktom prozdrowotnym, choć nie mniej interesuje mnie chemia kosmetyczna i jej związki ze stanem skóry i całego organizmu. Uważam, że o ich dobrą kondycję można zadbać tylko w sposób naturalny, również oddziałując na ciało poprzez ruch. To także obszar moich zainteresowań, podobnie jak kosmetologia i medycyna estetyczna. Na takie tematy pisuję też na stronakobiet.pl.
Skąd się wzięłam w stronazdrowia.pl?
O sobie mówię, że jestem biochemikiem: ukończyłam wydział Technologii Żywności i Żywienia Człowieka na warszawskim SGGW, i od tego czasu zajmuję się związkami diety i codziennych nawyków z kondycją organizmu, choć nie tylko.
Zanim trafiłam do Polska Press, przez 16 lat pracowałam jako redaktor w miesięczniku SHAPE. Do zamknięcia tytułu w 2018 roku prowadziłam dział poświęcony żywieniu i kulinariom, a także zajmowałam się tematami zdrowia, aktywności fizycznej i psychologii. Moje artykuły – niekoniecznie na temat zdrowia – trafiły też m.in. do miesięczników takich jak Cosmopolitan, CKM czy Esquire. Współpracowałam także z serwisami hellozdrowie.pl i doz.pl.
Kilka słów o mnie
Jestem zwolenniczką holistycznego podejścia do organizmu, naturalnych rozwiązań terapeutycznych i poszanowania dla środowiska. Na ile mogę, unikam bliskich kontaktów ze wszystkim, co syntetyczne. Wybieram produkty ekologiczne i jem dania przygotowane od podstaw, choć nie boję się też eksperymentować z gotowymi produktami.
Jako specjalistka od składu jedzenia tropię zdrowe nowości na sklepowych półkach i trzymam kciuki za polskich producentów, by tworzyli coraz lepszą żywność roślinną. W wolnym czasie robię wiele rzeczy, choć najchętniej przebywam w terenie, w ogrodzie na balkonie albo na macie do jogi.
Brak leczenia może doprowadzić do raka. Nawet 95 proc. pacjentów nie wie, że choruje
Tą wrodzoną chorobę może mieć w Polsce aż 380 tysięcy osób. Szokujące jest to, że nawet 95 procent pacjentów zupełnie o niej nie wie. Objawy mogą być tak...
Nie jedz ryb z Bałtyku! W naszym morzu wykryto najbardziej toksyczny metal
Ryby z Bałtyku od lat są zanieczyszczone metalami ciężkimi, lecz dopiero teraz znamy kolejne zagrożenie z tego morza. Najbardziej toksyczny metal ciężki...
U kobiet ćwiczenia działają szybciej. Ta różnica jest uderzająca!
Korzyści z ruchu są niby poznane, ale tego badania brakowało w literaturze medycznej. Badacze sprawdzili wpływ ćwiczeń na różne narządy i komórki, dochodząc do...
Cud przed śmiercią? To dzieje się u co 3. pacjenta z demencją
Jak pożegnać się z chorym na demencję? Natura znalazła na to cudowny sposób, bo co trzeci pacjent odzyskuje przed śmiercią choć część pamięci, a nawet swoje...
Bolą cię plecy? Te ćwiczenia rozciągające przed snem przyniosą ulgę
Niezależnie od tego, czy przez cały dzień siedziałaś, czy od rana do wieczora byłaś na nogach, przed snem mogą boleć cię plecy. Aby złagodzić napięcie mięśni i...
Drętwieje ci noga przy siedzeniu? Oto, co możesz zrobić
Pozycja siedząca jest szczególnie niekorzystna dla nóg. Całymi dniami zgniatasz je i wyginasz pod blatem, a potem bolą i przysparzają różnych dolegliwości....
Ozempikowa pupa. Nowy efekt uboczny leku
Cudowny lek na odchudzanie wcale nie jest tak wspaniały, jak zachwalają go w Internecie. Szybkości redukcji wagi dorównuje tylko liczba zagrożeń i skutków...
Da ci sytość, wesprze odchudzanie. To najzdrowsza pasta, ale nie w każdym wydaniu!
Pyszny dip z cieciorki, który zmienia się jak kameleon – to właśnie hummus. Odżywcza i sycąca pasta w swojej ojczyźnie nie bez powodu jadana jest codziennie....
Zanim dasz komuś łyka, zastanów się dwa razy. Oto, co ci grozi
Picie z tej samej butelki to nawyk, który może przysporzyć ci poważnych problemów ze zdrowiem. W ten sposób możesz zarazić się od kogoś wieloma chorobami, w tym...
Przyjmujesz tak żelazo? Może się nie wchłaniać, a ty sobie szkodzisz
Suplementacja diety żelazem to często jedyny sposób, by szybko uzupełnić niski poziom tego składnika deficytowego zwłaszcza u kobiet. Przyjmowanie go może być...