Anna Rokicka-Żuk
Redaktor OnlinePortal i.plWarszawa
1370 materiałów
„Primum non nocere – po pierwsze nie szkodzić” – to nie tylko etyczne założenie medycyny, ale też motto, którym kieruję się w swoim poszukiwaniu sposobu na zdrowe życie. Dlatego na co dzień poszukuję najświeższej wiedzy tuż u źródeł, zgłębiając zwłaszcza tematy profilaktyki współczesnych chorób. Często piszę artykuły na tematy takie jak:
- suplementy diety,
- odchudzanie,
- diety eliminacyjne,
- dodatki do żywności,
- chemia spożywcza i użytkowa,
- mikrobiologia,
- infekcje wirusowe.
Aktualnie najchętniej zgłębiam wiedzę poświęconą medycynie alternatywnej, w tym ziołom i fitoterapii oraz spożywczym produktom prozdrowotnym, choć nie mniej interesuje mnie chemia kosmetyczna i jej związki ze stanem skóry i całego organizmu. Uważam, że o ich dobrą kondycję można zadbać tylko w sposób naturalny, również oddziałując na ciało poprzez ruch. To także obszar moich zainteresowań, podobnie jak kosmetologia i medycyna estetyczna. Na takie tematy pisuję też na stronakobiet.pl.
Skąd się wzięłam w stronazdrowia.pl?
O sobie mówię, że jestem biochemikiem: ukończyłam wydział Technologii Żywności i Żywienia Człowieka na warszawskim SGGW, i od tego czasu zajmuję się związkami diety i codziennych nawyków z kondycją organizmu, choć nie tylko.
Zanim trafiłam do Polska Press, przez 16 lat pracowałam jako redaktor w miesięczniku SHAPE. Do zamknięcia tytułu w 2018 roku prowadziłam dział poświęcony żywieniu i kulinariom, a także zajmowałam się tematami zdrowia, aktywności fizycznej i psychologii. Moje artykuły – niekoniecznie na temat zdrowia – trafiły też m.in. do miesięczników takich jak Cosmopolitan, CKM czy Esquire. Współpracowałam także z serwisami hellozdrowie.pl i doz.pl.
Kilka słów o mnie
Jestem zwolenniczką holistycznego podejścia do organizmu, naturalnych rozwiązań terapeutycznych i poszanowania dla środowiska. Na ile mogę, unikam bliskich kontaktów ze wszystkim, co syntetyczne. Wybieram produkty ekologiczne i jem dania przygotowane od podstaw, choć nie boję się też eksperymentować z gotowymi produktami.
Jako specjalistka od składu jedzenia tropię zdrowe nowości na sklepowych półkach i trzymam kciuki za polskich producentów, by tworzyli coraz lepszą żywność roślinną. W wolnym czasie robię wiele rzeczy, choć najchętniej przebywam w terenie, w ogrodzie na balkonie albo na macie do jogi.
Przyrządzasz tak posiłki? W ten sposób zepsujesz najzdrowsze jedzenie
Większość z nas chce jeść zdrowo i wkłada w to wiele pracy, jednak efekt nie zawsze jest taki, jak nam się wydaje. Wiele popularnych metod kulinarnych sprawia...
Weź świeżą lub suszona kurkumę i zrób nalewkę. To silny środek przeciwzapalny
Nalewka z kurkumy to preparat, który warto stosować w przypadku zapalenia i bólu mięśni i stawów, ale także infekcji bakteryjnych i wirusowych czy...
Jeśli miałeś COVID-19, grozi ci inna niebezpieczna choroba wirusowa! Alarm lekarzy
Pomimo końca pandemii koronawirus nie przestał nam zagraża – jest wręcz odwrotnie. Ma to związek z rozprzestrzenianiem się innego wirusa. Patogen wywołujący...
Z jabłek można przygotować cenną nalewkę. Pomaga na wiele dolegliwości!
Jabłka to cenny owoc kulinarny, z którego warto przyrządzać również lecznicze przetwory. Jednym z nich jest aromatyczna nalewka, którą przygotowuje się z...
Często sięgasz po solniczkę? Zwiększasz ryzyko rozwoju tej groźnej choroby
Dosalanie potraw na stole szkodzi nie tylko naszym sercom – ten nawyk powiązano właśnie z rozwojem cukrzycy, i to w znacznym stopniu. Zobacz, o ile rośnie...
Gdy budzisz się w nocy i nie możesz usnąć, wypróbuj nowe metody
Budzenie się w nocy, a właściwie nad ranem, może całkowicie zrujnować sen i w konsekwencji zdrowie. Problem często leży w głowie, ale sama tego świadomość nie...
Ten lek na nerki i stawy zrobisz z leśnych jagód. Zobacz przepis na jałowcówkę
Jałowcówka to leczniczy wyciąg, który można zrobić łatwo z owoców jałowca. Domowy przetwór jest nieoceniony przy zaburzeniach pracy nerek i układu trawienia, a...
Fatalne konsekwencje pandemii COVID-19. Odczują nawet ci, którzy nie chorowali
Pandemia COVID-19 pogorszyła nasze zdrowie fizyczne i psychiczne, ale także zdolności umysłowe. Gwałtowny spadek funkcji poznawczych udokumentowano u osób po...
Młode, wysportowane i... chore. Kiedy aktywność szkodzi zdrowiu?
Aktywność wspiera zdrowie jelit, ale może też im szkodzić. Czy właśnie ona jest teraz przyczyną problemów zdrowotnych wielu młodych i aktywnych kobiet, w tym...
Zmieniła się lista refundacyjna. Dodano 78 nowych leków
Lista leków refundowanych jest regularnie zmieniana przez Ministerstwo Zdrowia i właśnie ukazała się jej najnowsza wersja. Na wykazie wyrobów farmaceutycznych...