Anna Rokicka-Żuk
Redaktor OnlineStrona ZdrowiaWarszawa
1737 materiałów
„Primum non nocere – po pierwsze nie szkodzić” – to nie tylko etyczne założenie medycyny, ale też motto, którym kieruję się w swoim poszukiwaniu sposobu na zdrowe życie. Dlatego na co dzień poszukuję najświeższej wiedzy tuż u źródeł, zgłębiając zwłaszcza tematy profilaktyki współczesnych chorób. Często piszę artykuły na tematy takie jak:
- suplementy diety,
- odchudzanie,
- diety eliminacyjne,
- dodatki do żywności,
- chemia spożywcza i użytkowa,
- mikrobiologia,
- infekcje wirusowe.
Aktualnie najchętniej zgłębiam wiedzę poświęconą medycynie alternatywnej, w tym ziołom i fitoterapii oraz spożywczym produktom prozdrowotnym, choć nie mniej interesuje mnie chemia kosmetyczna i jej związki ze stanem skóry i całego organizmu. Uważam, że o ich dobrą kondycję można zadbać tylko w sposób naturalny, również oddziałując na ciało poprzez ruch. To także obszar moich zainteresowań, podobnie jak kosmetologia i medycyna estetyczna. Na takie tematy pisuję też na stronakobiet.pl.
Skąd się wzięłam w stronazdrowia.pl?
O sobie mówię, że jestem biochemikiem: ukończyłam wydział Technologii Żywności i Żywienia Człowieka na warszawskim SGGW, i od tego czasu zajmuję się związkami diety i codziennych nawyków z kondycją organizmu, choć nie tylko.
Zanim trafiłam do Polska Press, przez 16 lat pracowałam jako redaktor w miesięczniku SHAPE. Do zamknięcia tytułu w 2018 roku prowadziłam dział poświęcony żywieniu i kulinariom, a także zajmowałam się tematami zdrowia, aktywności fizycznej i psychologii. Moje artykuły – niekoniecznie na temat zdrowia – trafiły też m.in. do miesięczników takich jak Cosmopolitan, CKM czy Esquire. Współpracowałam także z serwisami hellozdrowie.pl i doz.pl.
Kilka słów o mnie
Jestem zwolenniczką holistycznego podejścia do organizmu, naturalnych rozwiązań terapeutycznych i poszanowania dla środowiska. Na ile mogę, unikam bliskich kontaktów ze wszystkim, co syntetyczne. Wybieram produkty ekologiczne i jem dania przygotowane od podstaw, choć nie boję się też eksperymentować z gotowymi produktami.
Jako specjalistka od składu jedzenia tropię zdrowe nowości na sklepowych półkach i trzymam kciuki za polskich producentów, by tworzyli coraz lepszą żywność roślinną. W wolnym czasie robię wiele rzeczy, choć najchętniej przebywam w terenie, w ogrodzie na balkonie albo na macie do jogi.
Tą maścią leczono w PRL-u ból głowy i mięśni. Jest używana także dziś!
Ta maść wciąż jest dostępna w sklepach i wciąż działa. Kultowy od dekad balsam z kotkiem to ziołowy specyfik na różnego rodzaju bóle, ale nie tylko. Sprawdzamy,...
Gorszy dostęp do leków na raka. Dotyczy tych nowotworów
Dostęp do terapii onkologicznych w 2024 roku się nie poprawia. W Polsce decyzje refundacyjne przebiegają wolniej niż zmiany w europejskich wytycznych leczenia...
To jednak nie sposób na dłuższe życie? Naukowcy odkrywają błąd w badaniach
Wszystko jest kwestią dawki i tak miało być także w przypadku alkoholu. Spożywany w małych i umiarkowanych ilościach miał pomagać w zdrowszym i dłuższym życiu....
WZW można zarazić się nawet przez jedzenie. Takie są objawy tej choroby
Wirusowe zapalenie wątroby to choroba, która może doprowadzić do niewydolności wątroby i śmierci, jeśli nie uda się przeszczepić tego narządu. Choć ma wiele...
Tyle możesz przytyć w ciąży. Zobacz, jak zmienia się masa ciała
Jak rośnie waga w czasie ciąży? Ile kalorii jeść więcej, by nie przytyć za bardzo? Wyjaśniamy, jak zmienia się zapotrzebowanie na kalorie wraz z rozwojem...
GORĄCY TEMATCBD jako filtr UVA? Obiecujący środek ochronny
CBD może chronić przed promieniowaniem UVA – to ultrafiolet o długości fali, która powoduje przyspieszone starzenie skóry i może prowadzić do rozwoju raka. Choć...
Nowy sposób ochrony przed HIV. 100 proc. skuteczności przy zastrzyku dwa razy w roku
Takiego leku jeszcze nie było. Zarejestrowany do leczenia infekcji HIV, lenakapawir okazał się też w pełni skutecznym sposobem zapobiegania zakażenia...
Wycofane piwo znanej marki. Ten błąd producenta może kosztować życie
To piwo oznakowano jako bezalkoholowe, tymczasem ma aż 5,5 proc. alkoholu! Z zakładzie produkcyjnym zaszła pomyłka przy naklejaniu etykiety. Wypicie takiego...
TYLKO U NASNosimy codziennie, a co z higieną? Nieprane są źródłem bakterii i wirusów
Chodzenie boso może być korzystne, jednak po naturalnej powierzchni, a nie po domu. W pomieszczeniach wiele osób wybiera kapcie, zwłaszcza gdy nie myje...
Czerwona twarz to objaw choroby. Ale niekoniecznie nadciśnienia!
Czerwona twarz nie dziwi nikogo latem, to także częsty skutek picia alkoholu. Ten objaw może być słusznie kojarzony z nadciśnieniem, lecz u wielu osób wskazuje...