Anna Rokicka-Żuk
Redaktor OnlineStrona ZdrowiaWarszawa
1624 materiały
„Primum non nocere – po pierwsze nie szkodzić” – to nie tylko etyczne założenie medycyny, ale też motto, którym kieruję się w swoim poszukiwaniu sposobu na zdrowe życie. Dlatego na co dzień poszukuję najświeższej wiedzy tuż u źródeł, zgłębiając zwłaszcza tematy profilaktyki współczesnych chorób. Często piszę artykuły na tematy takie jak:
- suplementy diety,
- odchudzanie,
- diety eliminacyjne,
- dodatki do żywności,
- chemia spożywcza i użytkowa,
- mikrobiologia,
- infekcje wirusowe.
Aktualnie najchętniej zgłębiam wiedzę poświęconą medycynie alternatywnej, w tym ziołom i fitoterapii oraz spożywczym produktom prozdrowotnym, choć nie mniej interesuje mnie chemia kosmetyczna i jej związki ze stanem skóry i całego organizmu. Uważam, że o ich dobrą kondycję można zadbać tylko w sposób naturalny, również oddziałując na ciało poprzez ruch. To także obszar moich zainteresowań, podobnie jak kosmetologia i medycyna estetyczna. Na takie tematy pisuję też na stronakobiet.pl.
Skąd się wzięłam w stronazdrowia.pl?
O sobie mówię, że jestem biochemikiem: ukończyłam wydział Technologii Żywności i Żywienia Człowieka na warszawskim SGGW, i od tego czasu zajmuję się związkami diety i codziennych nawyków z kondycją organizmu, choć nie tylko.
Zanim trafiłam do Polska Press, przez 16 lat pracowałam jako redaktor w miesięczniku SHAPE. Do zamknięcia tytułu w 2018 roku prowadziłam dział poświęcony żywieniu i kulinariom, a także zajmowałam się tematami zdrowia, aktywności fizycznej i psychologii. Moje artykuły – niekoniecznie na temat zdrowia – trafiły też m.in. do miesięczników takich jak Cosmopolitan, CKM czy Esquire. Współpracowałam także z serwisami hellozdrowie.pl i doz.pl.
Kilka słów o mnie
Jestem zwolenniczką holistycznego podejścia do organizmu, naturalnych rozwiązań terapeutycznych i poszanowania dla środowiska. Na ile mogę, unikam bliskich kontaktów ze wszystkim, co syntetyczne. Wybieram produkty ekologiczne i jem dania przygotowane od podstaw, choć nie boję się też eksperymentować z gotowymi produktami.
Jako specjalistka od składu jedzenia tropię zdrowe nowości na sklepowych półkach i trzymam kciuki za polskich producentów, by tworzyli coraz lepszą żywność roślinną. W wolnym czasie robię wiele rzeczy, choć najchętniej przebywam w terenie, w ogrodzie na balkonie albo na macie do jogi.
Jaka aktywność fizyczna wspomaga ochronę przed COVID-19?
W dobie pandemii COVID-19 szukamy sposobów, by lepiej chronić się przed infekcją. Najprostszy sposób na zwiększenie obrony przed wirusami mamy jednak w zasięgu...
Amantadyna w leczeniu COVID-19 – o polskich badaniach mówi ich lider prof. Rejdak
Amantadyna to lek neurologiczny, który może skutecznie zapobiegać rozwojowi ciężkich objawów COVID-19. Poprzez hamowanie postępu infekcji i działanie na mózg...
Wilgotna maseczka może chronić przed COVID-19!
Zawilgocenie maseczki na skutek oddychania to źródło znacznego dyskomfortu zwłaszcza w okresie zimowym. Początkowo fakt ten wiązano z łatwiejszym...
Reinfekcja koronawirusem – ozdrowieńcy chorują ponownie na COVID-19!
Lekarze coraz częściej donoszą o ponownych zakażeniach koronawirusem u osób, które już raz przeszły COVID-19. Wywołują je nie tylko nowe warianty wirusa, ale...
Skuteczność szczepionki Pfizera w realnym życiu – dane z Izraela
Skuteczność szczepionek w społeczeństwie to nie to samo, co ich efektywność w badaniach. Za sprawą badań przeprowadzonych w Izraelu – kraju o najwyższym...
Na czym polega problem ze szczepionką Oxford-AstraZeneca?
Szczepionka AstraZeneca i Uniwersytetu Oksfordzkiego to trzeci preparat dopuszczony do stosowania w Polsce. Od początku wzbudza jednak wiele kontrowersji, i z...
Czy testy wykryją nowe warianty koronawirusa?
Nowe warianty koronawirusa – brytyjski, południowoafrykański i brazylijski – są obecne w rosnącej liczbie krajów świata, zastępując starsze wersje patogenu....
Nowotwory wiodącą przyczyną zgonów wśród cukrzyków
Cukrzyca dotyka aż 3,5 miliona Polaków, choć nawet co trzecia osoba nie wie o chorobie. Tymczasem jest ona czynnikiem rozwoju innych schorzeń, które...
Leczenie COVID-19 w domu – jakie leki można stosować i kiedy wezwać pomoc?
Zdecydowana większość pacjentów przechodzi COVID-19 w domu, niezbędne są więc wytyczne odnośnie leczenia tej choroby. Stanowisko zajął zespół konsultantów...
Lecznicza kora – na co pomaga kora różnych roślin i jak jest stosowana w fitoterapii?
Kora drzew i krzewów to cenny surowiec zielarski, podobnie jak ziele czy korzeń. Dzięki swoim właściwościom zdrowotnym sprawdzi się w przypadku codziennych...