Anna Rokicka-Żuk
1703 materiały
Guma guar, czyli E412 – co to jest i jak działa? Co daje ten dodatek do żywności i czy jego szkodliwość to prawda?
Guma guar to popularny zagęstnik pozyskiwany z nasion rośliny spokrewnionej z fasolą i oznaczany jako E412. Choć ma właściwości prozdrowotne, jej nadmiar jest...
Tlenek etylenu w produktach wycofanych przez GIS. Po co stosuje się szkodliwy gaz i jaki jest jego wpływ na zdrowie?
Zanieczyszczenie tlenkiem etylenu jest powodem wycofywania przez GIS kolejnych partii produktów. Jego obecność stwierdzano m.in. w sezamie, napojach roślinnych,...
Nasiona chia – jak jeść i ile? Właściwości zdrowotne nasion szałwii hiszpańskiej i skutki uboczne nadmiaru. Jak przygotować deser z chia?
Nasiona chia, czyli szałwii hiszpańskiej to pomimo niepozornego wyglądu istna skarbnica cennych składników, takich jak białko, kwasy omega-3, żelujący błonnik,...
Czy wariant kolumbijski przejmie kontrolę? Koronawirus Mi (lub Mu) jest najbardziej odporny na przeciwciała zaszczepionych i ozdrowieńców
Koronawirus Mi, a po angielsku Mu, to kolumbijski wariant wariant budzący zainteresowanie naukowców, który wcześniej miał oznaczenie B.1.612. Ma liście tych...
Przyczyną 1 na 5 zgonów na COVID-19 są autoprzeciwciała! Nieprawidłowe komórki odpornościowe niszczą przeciwwirusowe interferony
Dlaczego niektóre osoby umierają na COVID-19? Częstym sprawcą ciężkiego przebiegu infekcji i spowodowanego nią zgonu okazują się nieprawidłowe przeciwciała...
Nowy wariant z RPA – C.1.2 może być najgroźniejszy! Co wiemy o najbardziej zmutowanej wersji koronawirusa SARS-CoV-2?
Naukowcy ostrzegają przed nowym, najbardziej zmutowanym koronawirusem. Wariant C.1.2 pochodzi z RPA tak, jak wcześniejsza Beta. Ma jednak wszystkie zmiany, co...
Jest ponad 50 długoterminowych efektów COVID-19! Sprawdź, jak często występują konkretne objawy i które badania dają nieprawidłowe wyniki!
Nieprzewidywalny charakter COVID-19 to źródło problemów przy określaniu końca choroby. Odkryto, że dokuczliwe problemy po infekcji ma aż 80 procent...
Odporność na COVID-19 trwa co najmniej rok! Zarówno po szczepieniu, jak i przechorowaniu infekcji, organizm ma przeciwciała anty-SARS-CoV-2
Czas ochrony przed koronawirusem to kwestia wciąż badana zarówno w przypadku ozdrowieńców, jak i osób zaszczepionych przeciw COVID-19. Na tym etapie pandemii...
Witaminy – działanie, dzienne zapotrzebowanie i najlepsze źródła. Kto i kiedy potrzebuje więcej poszczególnych witamin?
Witaminy należą do związków których organizm nie potrafi wytwarzać samodzielnie w odpowiednich ilościach. Ponieważ są niezbędne dla zachowania zdrowia, stanowią...
Nadużywanie alkoholu sprzyja infekcji koronawirusem! Wyniki badania niepokoją, zwłaszcza że w jego piciu Polska przoduje na tle Europy
Alkohol nie „odkaża” organizmu, chroniąc przed infekcją – wręcz przeciwnie, zbyt duże i częste sięganie po napoje procentowe sprzyja zarażeniu się COVID-19! To...















